Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Godsent

Pontus Jansson ny delägare i Godsent: ”Ska bli häftigt”

SM-guldet är bärgat med Malmö FF.

Nu vill Pontus Jansson också erövra Counter-Strike som nybliven delägare för det svenska laget Godsent.

– De har stora ambitioner och det gillar jag. Sen när jag träffade laget så kändes det riktigt bra, allt klickade direkt. Det ska bli häftigt!

Stora jublet när e-sporten röstas in i RF
Pontus Jansson spelar CS.
Foto: JENS CHRISTIAN
Stjärnan är nybliven SM-mästare med sitt MFF.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Godsentspelaren Nicolas ”Plopski” Gonzalez Zamora.
Foto: Godsent

Han är nybliven allsvensk mästare med sitt Malmö FF. 

Nu vill Pontus Jansson också skapa ett eget mästarlag inom sitt mångåriga intresse: Counter-Strike. 32-åringen blev nyligen presenterad som ny delägare för det storsatsande svenska laget Godsent.

– Jag vill se Godsent på de stora scenerna, berättar han.

Fotbollsstjärnan har varit i kontakt med det Malmöbaserade laget flera gånger under de senaste åren, men tajmingen hade inte funnits där förrän nu för att göra det till verklighet. 

Som ett bevis på sitt CS-intresse så startade Pontus Jansson tidigare sitt eget lag, men i sviterna av pandemin lades satsningen till slut ner. 

– Alltid när jag har kollat på stora turneringar, majors och så, har jag alltid känt att fan; jag vill också vara involverad känslomässigt.

Han fortsätter:

– Det är ju framför allt CS jag är intresserad av, jag har faktiskt aldrig riktig testat något av de andra stora e-sportspelen. Många av mina polare har försökt få mig att testa andra, men det har alltid varit CS. När jag väl har tid att spela så vill jag lira spelet som jag tycker är roligast.

Kontakt genom Heaton

Kontakten med Godsent togs genom vännen, tillika CS-legendaren, Emil ”Heaton” Christensen, som även han är en del av lagets organisation. 

Samtalen med Godsent beskriver Pontus Jansson som positiva och framför allt gillade han lagets stora ambitioner. Man ska bli världens bästa lag – även om vägen dit är lång. 

Han tror på lagets nuvarande helsvenska femma och berättar om mötet med spelarna.

– Jag kände direkt att spelarna, tränarna och jag och teamet runtom hade en bra kemi. Jag berättade om mina erfarenheter kring lagsporter generellt och hur man kan ta med det till e-sporten. Det var ett väldigt bra och givande samtal.

Svensk Counter-Strike har haft några tuffa år sen storhetstiden mellan 2014–2015 och Pontus Jansson har själv identifierat ett stort problem som scenen har dragits med.

– Det var en av de viktigaste sakerna jag sa när vi träffades första gången, att min känsla är att man byter spelare och femma för ofta. Man får ingen kontinuitet och de stora lagbyggena har enligt min erfarenhet en kärna som varit tillsammans under en längre tid. Det finns för lite av det i e-sporten. Når man inte resultat på en månad är det plötsligt panik och så ska du byta spelare till höger och vänster, säger han.

”NIP var ju Sveriges stolthet”

Hans kärlek till e-sporten började med den klassiska Ninjas in Pyjamas-uppställningen med namn som Patrik ”F0rest” Lindberg och Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund. 

Och så klart Adam ”Friberg” Friberg – som är kusin till Janssons tidigare lagkamrat Erik Friberg. 

I dag har NIP helt övergett den svenska modellen för en internationell femma, och laget har i dag bara en svensk spelare. Något som MFF-stjärnan tycker har varit sorgligt att se.

– NIP har ju alltid varit Sveriges stolthet, som alla svenskar följer. Senaste åren har det ju inte gått i rätt riktning, och det är ju så klart lite sorgligt. 

Det är däremot inte bara på gräsrotsnivå som insatser behövs för att ta tillbaka svensk CS till toppen, enligt Pontus Jansson. E-sporten har länge hamnat utanför den politiska agendan.

Som ett exempel på det blev Sverige av med världsmästerskapet i Dota 2, The International, som var planerat att arrangeras i Globen under 2021 eftersom stjärnspelarna inte kunde garanteras visum för att resa in i landet.

– Jämför man med dansk e-sport så är den mycket mer uppvaktad av staten än i Sverige, så det blir också en fråga: vad kan Sverige göra för att hjälpa e-sporten? Det blir mer och mer accepterat, då måste också Sverige som land förstå att det behövs mer uppbackning och pengar för att ta hand om våra talanger, säger Pontus Jansson.

Följ Expressen E-sport på Youtube, Facebook, och Twitter!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.