Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kulturföreningen Gjuteriets ordförande Lennart Wettmark om bakgrunden till deras ekonomiska kris. Foto: Maja Yngve/SVT

Karlstads kulturhus i ekonomisk kris – 40-tal föreningar kan stå utan lokaler

Publicerad

Den ideella kulturföreningen Gjuteriet hotas av nedläggning. Utan akut ekonomiskt stöd kan ett 40-tal föreningar och studieförbund i Karlstad mista sina verksamhetslokaler och fem personer förlora sina jobb.

Det handlar om 2,5 miljoner kronor som föreningen behöver för att bekosta större underhåll av fastigheten, som är byggd i början på 1900-talet. Ventilation och avlopp behöver bytas till dagens standard.

– Det här huset är fullt av föreningar som berikar Karlstads kulturliv och massor av människor får utlopp för sina intressen här, säger Lennart Wettmark, ordförande för Gjuteriet kulturförening.

Förhandling väntar

Från kommunens sida är förhoppningen att hitta alternativa lösningar genom samtal med kulturföreningen.

– Det är ett tufft läge för många och vi har begränsade resurser men vi vill göra det vi kan för att stötta dem, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Hör mer om kommunens svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.