Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att kolkraften växer ser Kinas utsläpp ut att vända ner redan 2024, enligt en ny prognos. Foto: arkiv

Prognos: Klimatboven Kina minskar utsläppen 2024

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kolkraften växer ser Kinas utsläpp ut att vända ner redan 2024, enligt en ny prognos. Skälet är de rekordstora satsningarna på förnybar energi som sol och vind – något som är avgörande för att minska den globala uppvärmningen.

– När Kinas utsläpp når sin topp så kommer de globala utsläppen sannolikt också att göra det, säger analytikern Lauri Myllyvirta till SVT.

Kina står ensamt för runt en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, främst orsakade av förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas.

I år väntas de kinesiska utsläppen dessutom öka, till följd av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin.

COP28

”Häpnadsväckande”

Världens största klimatbov ligger också längre fram än alla andra när det gäller förnybar energi.

Den kraftiga ökningen av sol- och vindkraft, väntad återhämtning för vattenkraft och allt fler elbilar innebär ”nästan garanterat” att elproduktionen från fossila bränslen och utsläppen av koldioxid kommer att minska i Kina 2024, enligt Lauri Myllyvirta, analytiker vid det Helsingforsbaserade centret för forskning för energi och ren luft (Crea).

– De senaste åren har vi sett en häpnadsväckande boom för ren energi och investeringar i ren teknologi i Kina. Nu har vi kommit till en punkt då de årliga tillskotten av ren energi kan täcka den ökade efterfrågan på el, säger Myllyvirta till nyhetsbyrån TT.

Det kan vara början på en varaktig nedgång, och är i så fall goda nyheter för världens klimatarbete.

Kolberoende

Men det är ändå inte helt säkert att det vänder nästa år.

För att bryta trenden måste satsningarna på fossilfri energi fortsätta. Ett mörkt moln på horisonten är Kinas kolberoende. Kolkraften fortsätter att växa, trots regeringens löften och mål.

– När vi når den punkt där efterfrågan på kol minskar i Kina så kommer det såklart att vara svårt för kolindustrin att svälja. Det finns mäktiga intressen som kommer att försöka bromsa tillväxten av ren energi, säger Myllyvirta.

Snart samlas världens länder i Dubai för att under toppmötet COP28 försöka lägga i en högre växel i klimatarbetet. Huruvida mötet ska kunna leda till verkliga steg framåt hänger mycket på vad utsläppsjättarna Kina och USA gör.

Fakta: Fossila bränslen i Kina

Kina är världens största producent av kol och även den främsta användaren.

Att landets regering på senare tid har satsat resurser på att bygga nya kolkraftverk ses på många håll i världen som ett hot mot de globala försöken att bromsa klimatförändringen.

Inhemsk olja pumpas främst upp i nordöstra Kina, men nya oljekällor söks i Sydkinesiska havet samt i de inre västliga delarna av landet. Behovet av olja är stort och Kina importerar mycket olja från andra länder.

Kina har egna reserver av naturgas men importerar också en hel del.

Energianvändningen har ökat kraftigt i takt med den ekonomiska utvecklingen och Kina är i dag världens största konsument av energi.

Källa: Landguiden/UI

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för ”Conference of the Parties” och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen (”global stocktake”) av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet