Shutterstock

Folksjukdom kan förkorta livet med 14 år

Ju tidigare man diagnostiseras med sjukdomen, desto fler år skärs bort från den förväntade livslängden.

Antalet yngre vuxna med en allt vanligare sjukdom ökar för närvarande i hela världen.

Sjukdomen ökar bland annat risken för hjärtinfarkt och cancer.

Den kan också avsevärt förkorta den förväntade livslängden.

Det visar en stor internationell studie av mer än 1,5 miljoner personer från 19 olika länder.

Ju tidigare, desto värre

Typ 2-diabetes, som sjukdomen kallas i folkmun, skadar med tiden patientens artärer, blodkärl och njurar.

Det är därför inte förvånande att typ 2-diabetiker lever kortare liv än friska människor – men antalet år som den förväntade livslängden minskar är ändå iögonfallande.

Om du får diagnosen typ 2-diabetes vid 30 års ålder minskar den förväntade livslängden med upp till 14 år.

Även personer som utvecklar sjukdomen senare i livet, vid 50 års ålder exempelvis, har i genomsnitt upp till sex år kortare livslängd.

Slutsatsen blev helt enkelt att ju tidigare man diagnostiseras med typ 2-diabetes, desto kortare blir den förväntade livslängden.

Sockerskador i blodkärl får allvarliga konsekvenser

För diabetiker är det svårt att hålla nere blodsockernivåerna och halten av fettämnen i blodet. Det leder med tiden till skador på blodkärlen och ökar risken för följdsjukdomar som ofta förkortar diabetespatienters liv med 10–20 år.

Synen försämras eller försvinner helt

De fina blodkärlen i ögats näthinna och kan ta skada så att kärlens cellager dör. Det gör blodkärlen otäta, så att röda blodkroppar läcker ut i näthinnan som förstörs. Med tiden ger det svarta fläckar i synfältet.

Blodproppar hotar hjärtat och hjärnan

Diabetespatienter löper två-fyra gånger så hög risk att drabbas av blodproppar i hjärtat eller hjärnan. Väggarna i de fina blodkärlen förtjockas och stelnar, så att de inte kan utvidgas. Samtidigt får socker och fett ådrorna att bli ännu trängre.

Njurarna tar skada eller sviktar

Cirka 20–40 procent av patienterna med diabetes får njurskador som kan leda till njursvikt. Det höga blodsockervärdet påverkar njurarna, så att socker och protein strömmar ut i urinen. Själva njuren försvagas och kan i värsta fall svikta.

Fötter amputeras

Cirka var sjunde diabetiker får kroniska sår på fötterna och för 25 procent av dem leder det till amputation. De blodkärl som förser nerverna med syre blir trängre. Därför registrerar inte nerverna smärta och när ett sår uppstår tar det tid att läka – om det läker.

Resultaten får forskarna att betona det brådskande behovet av att förebygga eller fördröja typ 2-diabetes hos världens befolkning.

"Typ 2-diabetes brukade drabba äldre vuxna, men vi ser allt oftare att människor diagnostiseras tidigare i livet. Sjukdomen skadar kroppen under hela livet och därför riskerar de en mycket kortare förväntad livslängd än de annars skulle ha", säger Emanuele Di Angelantonio, som är professor i klinisk epidemiologi vid Cambridges universitet och medförfattare till studien.

Studien visar att hjärtinfarkter, stroke och onormala utvidgningar av artärerna, så kallade aneurysmer, är de vanligaste orsakerna till att diabetes förkortar en patients förväntade tid på jorden.

Ökad risk för cancer, vilket är en annan komplikation som förknippas med typ 2-diabetes, spelar också en viktig roll.