Hoppa till innehållet

EQT-chefen fortsätter hamstra – har köpt aktier för 122 Mkr

Christian Sinding, vd EQT, och Jean Eric Salata, vd Barings Private Equity Asia.
Christian Sinding, vd EQT, och Jean Eric Salata, vd Barings Private Equity Asia.Foto: Pressbild

Jean Eric Salata, storägare och chef för EQT:s asiatiska del fortsätter att köpa aktier i riskkapitalbolaget. Den 6 mars köpte han 400.000 aktier för 122,7 miljoner kronor, framgår det av Finansinspektionens insynsregister. 

Innehåll från Scania FinansAnnons

Framtiden skapas med grön finansiering

Henrik Orrling, vd på Scania Finans
Henrik Orrling, vd på Scania FinansFoto: Stephanie Wiegner

Det pågår ett stort förändringsarbete hos Scania Finans. Med en grön finansieringslösning vid investeringar i helelektriska fordon eller laddstationer i Norden och Baltikum tar de fordonsbranschen in i framtiden. 

– Det är inte bara elektriska fordon utan även laddinfrastruktur, säger Henrik Orrling. 

Scania Finans huvudsakliga uppdrag är att driva transportsystem kopplat till miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Allt fler jobbar nu aktivt med att ställa om sina verksamheter för att minska på koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Scania erbjuder sedan 2023 en grön finansieringslösning som standard vid investeringar i helelektriska fordon eller laddstationer. 

– Vi erbjuder fortfarande en helhetslösning för traditionella dieselmotorer och gasmotorer som är en stor del av vår verksamhet. Den gröna finansieringslösningen möjliggörs tack vare Scanias gröna obligation. Med pengar ur fonder kan vi paketera betallösningar med stöd från subventioner för elektriska fordon och hållbara produkter, förklarar Henrik Orrling som är vd på Scania Finans. 

Elektriska fordon och laddinfrastruktur

Sedan april 2023 ägs Scania Finans av TRATON Financial Services, som arbetar med att ta fram finansiella tjänster också för MAN, Navistar och Volkswagen Truck & Bus (VWTB) globalt. Detta innebär att Scania Finans även kommer att arbeta med gröna finansiella betallösningar för MAN-gruppen på sikt.

– Vi breddar vårt erbjudande och bygger upp ett vattentätt system, baserat på det vi kan och redan har installerat i Scania, för fler varumärken i fordonsbranschen i framtiden.

Scania Finans kommer nu att arbeta för att lägga sig i framkant inom artificiell intelligens, dels för att ha finansieringslösningar på plats redan innan behov uppstår och för att ta tag i utmaningarna med att minimera hanteringstiden. 

– Vi lutar åt att bli ett mer projektbaserat finansbolag och jobbar redan väldigt mycket i projektform i utvecklingsarbetet. Det är inte bara elektriska fordon utan även laddinfrastruktur, hos kunden själv eller i våra återförsäljarnät, med fasta eller mobila installationer. 

Ett arbete tillsammans med kunderna

Scania strävar efter att sätta kunden i första rummet och utvecklingen av verksamheten ska nu ske i nära partnerskap med kunderna. Ny arbetskraft och kompetens behövs för att driva det kundcentrerade förändringsarbetet.

– Vi driver och leder utvecklingen, men det är utifrån djupgående analyser av kunddata som vi har valt den här vägen, avslutar Henrik.

Här kan du läsa mer om produkten grön finansiering

Om Scania Finans
Scania Finans AB är ett helägt dotterbolag till TRATON Financial Services AB och har som huvuduppgift att erbjuda konkurrenskraftiga finansieringslösningar till Scanias kunder i Norden och Baltikum. Företaget grundades 1947 och bedriver verksamhet i sju länder (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen).

Läs mer: Så jobbar Scania med elektrifiering 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scania Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera