Gå direkt till sidans innehåll
Melodifestivalen 2024

Artisternas knep inför finalen – så ska de göra för att vinna

Startfältet i finalen är redo, men innan tittarna ska kora vinnaren i Melodifestivalen 2024 har artisterna fått möjlighet att ändra i sina bidrag.

Allt för att maxa sina nummer och nå vinst. 

Här är alla ändringar artisterna gör, stora som små. 

Liamoo – ”Dragon”

”Man ska känna när pyron smäller av,” säger Liamoo som utlovar mer eld.
Foto: SVEN LINDWALL

Liamoo har haft fullt upp sedan vinsten i Göteborg och numret han siktar på att bjuda på på lördag kommer ändras lite grann.

– Mer eld! Om man tyckte att det var mycket förut så blir det ännu mer. Det är en större arena, och då blir det mer eld.

– Det är 30 000 pers som ska titta och jag vill att alla ska känna av detta. Det är ett organiskt nummer och man ska känna värmen, man ska känna när pyron smäller av.

Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”

Smash into pieces har inte legat på latsidan de senaste veckorna.
Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSEN

Smash into pieces har inte legat på latsidan de senaste veckorna. Utöver att ha varit ute och turnerat har gruppen också hunnit med att sätta samman en hel del ändringar.

– Vi har gjort flera ändringar i form av nya uppdaterade led-skärmar runt APOC med bättre kvalitet, mer laserstrålar och mer pyro.

– Utöver det kommer det att vara bättre och mer effektfullt ljus, nya eldar som skjuter från taket, förbättrade kameravinklar och mer klipp på Apoc, samt även fler kameror inne hos honom. Så en hel del förändringar som vi hoppas att publiken i arenan och alla hemma i sofforna kommer att uppskatta, säger Mikael Klingvall, tekniskt ansvarig för Smash Into Pieces.

Dotter – It's Not Easy to Write a Love Song

Dotter utlovar ”Mycket stora förändringar” inför lördagens final.
Foto: SVEN LINDWALL

Inför deltävlingen i Eskilstuna fick Dotter talförbud på grund av en efterhängsen förkylning, något som i allra högsta grad påverkade hennes röst.

– Jag kan sjunga nu!, säger Dotter inför finalen.

Men det är inte det enda.

– Det är mycket stora förändringar, men vi får se om jag kommer plocka tillbaka några grejer, för det blev lite som en chock för mig att se allt det här nya. Jag har haft en vision sedan oktober 2022 där jag hade velat se mer rök och silver. Så jag har försökt addera det. Men eftersom det är så mycket nya grejer så kanske inte allt satt nu, men det kommer göra det tills på lördag.

Maria Sur – ”When I'm gone”

”Det är ingen större förändring”, säger Maria Sur.
Foto: SVEN LINDWALL

Maria Sur har ägnat de senaste veckorna åt att öva – och nu gör hon några mindre ändringar mot hur det var i deltävlingen i Göteborg.

– Vi har mer ljus! Publiken kommer att ha laser, men det är fortfarande i process, produktionen arbetar med det. Det är ingen större förändring, säger hon.

– Jag försöker att inte övertänka kring resultatet, utan fokuserar på min grej – det jag gör.

Jay Smith – ”Back to My Roots”

”Det är lite så att vi ger mest bara en old school rockkonsert-känsla”, säger Jay Smith.
Foto: SVEN LINDWALL

Jay Smith har haft en dryg vecka på sig att sätta korrigeringar, tillägg och ändringar – men han känner sig trygg med det han presterade sist i Karlstad och ändrar därför inte särskilt mycket – men lägger till en körsångare i bakgrunden. 

Något som inte får överdriven inverkan.

– Jag tror det blir ungefär samma. Det är lite så att vi ger mest bara en old school rockkonsert-känsla. Vi tänker att vi gör det – och kanske sticker ut lite med och förhoppningsvis är det det folk vill ha.

Så, ingen dans?

– Nej, det blir inte det. Kanske lite senare på kvällen, det beror på, säger han skämtsamt.

Lisa Ajax – ”Awful liar”

”Vi har inte ändrat någonting, vi har lite fix runtomkring, lite ljus, men annars är det samma, och det känns tryggt för mig”, säger Lisa Ajax.
Foto: SVEN LINDWALL

Lisa Ajax har tagit det lugnt sedan hon gick vidare till final från deltävlingen i Malmö. Några större finalkorrigeringar kommer hon inte att bjuda på.

– Det är inte jättemycket. Vi har lite fix runtomkring, lite ljus, men annars är det samma, och det känns tryggt för mig: ”Det här har jag redan gjort” – för då sitter det på ett annat sätt.

Cazzi Opeia – ”Give my heart a break”

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från Cazzi Opeias sida är det ”inte så mycket” att vänta i förändringsväg.

– Vi har lagt till en kamera som jag ska hålla reda på. Men ingenting i kläder eller själva framträdandet. Jag gillar det vi har och det känns bra, så jag vill inte ändra någonting.

Annika Wickihalder – ”Light”

”Ja – det finns nog något som blir annorlunda med numret”, säger hon hemlighetsfullt.
Foto: SVEN LINDWALL

Mot oddsen tog sig Annika Wickihalder först till finalkval och därefter vidare till final i Karlstad förra veckan.

– Jag känner mig så stolt att folk verkar ha förstått låten och att det gick så bra.

Några större förändringar inför finalen är inte att vänta, men någonting blir det.

– Ja – det finns nog något som blir annorlunda med numret, men jag det får ni se på lördag, säger Annika Wickihalder hemlighetsfullt.

Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

Inga ändringar – men väl knep för att vinna: ”Vi vill vara oss själva”.
Foto: SVEN LINDWALL

Tvillingduon är favorittippad att vinna hela tävlingen – och kommer således inte göra några förändringar.

Men knep för att vinna har de.

– Vi vill vara oss själva, ge allt och hoppas att Sverige gillar det. Vi vill komma till Eurovision och göra Sverige stolta, säger Martinus.

Danny Saucedo – Happy That You Found Me

Småändringar utlovas i team Danny Saucedo: ”Verkligen inte mycket”, säger han själv.
Foto: SVEN LINDWALL
Danny i ny kostym.
Foto: SVEN LINDWALL

En av de stora finalfavoriterna, Danny Saucedo, har inte sett någon anledning att göra några större förändringar. En körsångare har tillkommit i bakgrunden.

– Vi har ändrat lite grann, säger han.

– Det är verkligen inte mycket. Det är smågrejer i content, några kameravinklar, vad kan det vara mer? Ännu större Adidas-logga, säger Danny skämtsamt.

Men på repet på torsdagen hade Danny Saucedo nya kläder på sig – de sportiga kläderna var som bortblåsta och i stället var han helt klädd i svart. Hur han kommer vara klädd på lördag återstår att se.