Annons

Åhusföretagaren Jesper Persson (M) har förlorat taxitillståndet

Jesper Persson, moderat politiker och profilerad taxiföretagare, bedöms ”olämplig att bedriva taxitrafik”.
Därför har Transportstyrelsen återkallat hans företags taxitrafiktillstånd.
Åhus • Publicerad 28 november 2023
Så här presenterar Jesper Persson sig och sitt företag på Taxi01:s hemsida.
Så här presenterar Jesper Persson sig och sitt företag på Taxi01:s hemsida.

Transportstyrelsen beslut att återkalla taxitrafiktillståndet för Jesper Perssons företag Åhus Bil & Förvaltning AB togs den 2 november, och gäller sedan dess. Transportstyrelsen beslöt att Jesper Persson, som är trafikansvarig, och hans fru ska anses olämpliga att bedriva taxitrafik i tre års tid, till 1 november 2026.

Orsaken är framför allt skatteskulder i flera av de bolag som Jesper Persson och Ingela Persson är och har varit engagerade i.

Annons

När Transportstyrelsen fattade beslutet hade Åhus Bil & Förvaltning AB skulder till ”det allmänna” på 106 222 kronor.

Makarna var också engagerade i företaget Eltransporter i Skåne AB, som försattes i konkurs i januari 2022. När Transportstyrelsen kontrollerade med Kronofogden den 10 oktober i år framgick att det företaget har skulder till det allmänna på 1 153 313 kronor.

Transportstyrelsen konstaterar också att Jesper Persson även företräder Kristianstad Österlen Droskägare ekonomisk förening, som vid beslutstillfället hade skulder till det allmänna på 28 775 kronor. Kronofogden gjorde dessutom utmätning på företaget i augusti i år.

Jesper Persson är även politiker och sitter som moderat ledamot i kommunfullmäktige, tekniska nämnden och Renhållningen. Han är också ordförande för moderaternas partiförening Kristianstad-Åhus.
Jesper Persson är även politiker och sitter som moderat ledamot i kommunfullmäktige, tekniska nämnden och Renhållningen. Han är också ordförande för moderaternas partiförening Kristianstad-Åhus.Foto: Mikael Persson

Jesper och Ingela Persson har den 25 oktober yttrat sig över Transportstyrelsens planer på att återkalla tillståndet. De skriver att Åhus Bil & Förvaltning AB sedan 1991 bedriver taxitrafik som ett familjeföretag.

Enligt yttrande har de för avsikt att betala företagets skulder före årets slut, och droskägarföreningens skulder ska betalas redan i november. De konstaterar också att pandemin drabbade Eltransporter i Skåne hårt.

De begär att Transportstyrelsen inte återkallar tillståndet, i andra hand att en varning utdelas istället.

Men Transportstyrelsen fastställer beslutet:

”Åhus Bil & Förvaltning AB kan med Jesper Persson och Ingela Persson som företrädare inte längre anses vara lämpligt att bedriva taxitrafik. Företagets tillstånd ska därför återkallas och en olämplighetstid bestämmas för Jesper Persson och Ingela Persson.”

”Olämplighetstiden” för makarna fastställdes till tre år.

Fakta

Taxitrafiktillstånd

Taxitrafiktillstånd enligt taxitrafiklagen får endast ges till den som ”med hänsyn till yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden och gott anseende bedöms vara lämplig att bedriva verksamheten”.

Tillståndet ska återkallas ”om det i taxitrafiken eller i övrigt vid driften av trafikrörelsen eller i annan näringsverksamhet som tillståndsinnehavaren bedriver har förekommit allvarliga missförhållanden” eller om förutsättningarna för tillståndet inte längre uppfylls.

Källa: Transportstyrelsens beslut

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons