Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Givetvis är det allvarligt”, säger Region Blekinges säkerhetschef Stefan Österström om de försvunna tabletterna. Hör mer i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

1 500 tomma medicinkartor i tidigare chefens bostad – slipper åtal

Publicerad

Under tre år, 2019 – 2021, försvann cirka 40 000 narkotikaklassade tabletter från Blekingesjukhuset i Karlskrona. I den tidigare chefens bostad och personliga skåp på arbetsplatsen hittades över 1 500 tomma medicinkartor av samma typ av läkemedel.

Ändå lade polisen ner den delen av utredningen.

Den tidigare chef, som i förra veckan åtalades för grov stöld av läkemedel i ett annat ärende, misstänktes även för att ha stulit en stor mängd tabletter.

– Det är bullshit, sa personen om brottsanklagelserna i förhör med polisen.

Nästan 20 000 av de försvunna tabletterna var av typen Oxynorm och över 3 000 Oxycontin, läkemedel som ofta missbrukas som droger och har ett högt pris på den svarta marknaden.

Plastpåse på vinden

Polisutredningen om de misstänkta tablettstölderna lades ner i maj i år. Detta trots att polisen under en husrannsakan funnit över 1 500 tomma Oxynorm- och Oxycontinkartor hemma hos den misstänkte i en plastpåse gömd på vinden.

Även i den tidigare chefens personliga skåp på arbetsplatsen fanns det en stor mängd tomma kartor av samma typ.

I samband med att personen tvingades avsluta sin chefstjänst på sjukhuset år 2021 upphörde det stora tablettsvinnet.

”Förstår att det uppstår frågetecken”

Polisens förundersökningsledare Kurt-Erik Gunnarsson vill inte kommentera beslutet att lägga ned förundersökningen.

– Det är ett ärende som kan tas upp igen, säger han.

– Jag förstår att det uppstår frågetecken, säger åklagare Nina Ljung som inte kan kommentera varför detta inte är tillräcklig bevisning för att leda till åtal.

Region Blekinge har överklagat polisens beslut och hävdar fortfarande att det är klarlagt att den tidigare chefen är inblandad i tablettsvinnet.

SVT Nyheter Blekinge har sökt den tidigare chefen och dennes försvarsadvokat Pia Lindström som inte vill kommentera misstankarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.