Sök

Efter dubbelstämningen – vinst för Tesla i Sverige

TeslaFordon

Elon Musk. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tesla: ”Systemhotande agerande”.

I går kom dubbelsmällen från Tesla. Detta efter förra veckans nyhet att elbilsbolaget inte får några registreringsskyltar till sina bilar eftersom sympatiåtgärder har gjort att Postnord inte får dela ut skyltarna till Tesla. Elon Musks bolag svarade genom att på måndagen stämma svenska staten genom Transportstyrelsen och lämnade även in en stämningsansökan mot Postnord. 

”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord”, skriver Tesla i stämningsansökan enligt Dagens Industri.

Redan senare på måndagen kom beslut från Norrköpings tingsrätt. Domstolen anser att Transportstyrelsen ska lämna samtycke till att Tesla hämtar de stoppade skyltarna hos tillverkaren. En vinst för Tesla alltså.

Beslutet är tillfälligt, och gäller medan rättegången pågår.

Stämningsansökan mot Postnord har lämnats in till Solna tingsrätt. 

I kärnan för konflikten står dotterbolaget TM Sweden och kampen om kollektivavtal. I över fyra veckor har strejken mot bilbolaget pågått.Tesla har inte velat förhandla om ett kollektivavtal och enligt den utsedda medlaren är läget låst.

Förra veckan bröt Elon Musk tystnaden, då genom att kommentera en nyhet om Postnords sympatiåtgärder. ”Galenskap”, skrev han i ett inlägg på X. 

LÄS OCKSÅ: Allt om strejken på Tesla

Läs mer