Annons

Förbättra kvinnors villkor för att minska stress och sjukdom

När Försäkringskassan rapporterar att antalet sjukskrivningar på grund av stress når alarmerande höjder är det inte bara en signal om individuella utmaningar utan också en indikation på djupgående strukturella problem inom vårt samhälle.
Kvinnors villkor • Publicerad 11 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kvinnor kommer att få springa ännu fortare för att hinna med om inte utvecklingen bryts, resonerar skribenten.
Kvinnor kommer att få springa ännu fortare för att hinna med om inte utvecklingen bryts, resonerar skribenten.Foto: Gunnar Ask

Den dramatiska ökningen av sjukskrivningar särskilt bland kvinnor inom vård, skola och omsorg, det vill säga arbetarkvinnor, är en signal som inte kan ignoreras. Under de senaste åren har antalet kvinnor som sjukskrivits på grund av stress ökat kraftigt. Faktum är att kvinnor utgör en överväldigande majoritet av dem som drabbas av denna ohållbara arbetsrelaterade stress.

Det är kvinnor som min syster, Malin, en undersköterska, och min vän, Eleonor, en lärare, som står på frontlinjen av vårt samhälle och kämpar med utmaningar som överstiger hälsosamma gränser. Vi måste se till att kvinnor inom välfärdsyrken inte längre behöver offra sin egen hälsa för att möta behoven i vårt samhälle.

Annons

Det är dags för den borgerliga regeringen och Sverigedemokraterna att se det vi socialdemokrater länge sett och lägga politiska förslag på bordet som skulle kunna göra skillnad. Det handlar om att skapa en balans mellan krav och resurser, och att säkerställa att kvinnor inom vård och välfärd har de nödvändiga förutsättningarna för att utföra sina arbeten utan att äventyra sin hälsa.

Det är uppenbart att ojämlikhet, underbemanning, låga löner, brist på resurser, dåliga arbetsvillkor och scheman är centrala faktorer bakom den stress som kvinnor inom dessa yrken upplever. Dessa kvinnor förtjänar inte bara vårt erkännande och vår uppskattning, utan också konkreta åtgärder för att förbättra deras arbetsvillkor och minska den belastning de tvingas utstå.

De 6 miljarderna som regeringen presenterade i början av veckan som extra tillskott till regionerna är därför ett hån mot alla de som jobbar inom vården. Regionerna går ju redan nu med underskott på 24 miljarder. Bara i Region Skåne går man med ett underskott på över 4 miljarder, men 6 miljarder till hela Sverige ska alltså lösa krisen?

I veckan har dessutom redan ett flertal regioner gått ut och meddelat att besparingskraven på vården kommer att ligga kvar trots det tillskott som presenterats. Uppsägningarna ligger kvar trots regeringens 6 miljarder. För det är ju inte tillräckligt. 6 miljarder kan inte lösa ett 24 miljarders problem! Och då har jag inte ens nämnt det faktum att kommunerna också går med miljardunderskott utan att pengar presenterats dit.

Så människor kommer sägas upp från sina jobb. Vårdköerna kommer öka ännu mer. Arbetarkvinnor kommer tvingas springa ännu fortare!

Det är det dags att lyfta fram dessa frågor och kräva handling från både regeringen, SD och arbetsgivare. För våra döttrar, systrar, vänner och för alla kvinnor är det avgörande att vi agerar nu för att förbättra deras arbetsvillkor och säkerställa deras välbefinnande och hälsa. Låt oss komma ihåg våra systrar som kämpar vid frontlinjen av vårt samhälle och låt oss kämpa för deras rätt till en sund arbetsmiljö och ett värdigt arbetsliv.

Anna Wallentheim

Riksdagsledamot Socialdemokraterna

Hässleholm

”Så människor kommer sägas upp från sina jobb. Vårdköerna kommer öka ännu mer. Arbetarkvinnor kommer tvingas springa ännu fortare!”
Annons
Annons
Annons
Annons