lördag18 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sveriges Tidskrifter vill bredda perspektivet på nyhetsjournalistik 

Publicerad: 12 mars 2024, 16:39

James Savage, ordförande i Sveriges Tidskrifter och Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

I en debattare framhåller Sveriges Tidskrifters ordförande respektive vd vikten av att mediestödsnämnden stöttar nyhetsjournalistik inom viktiga nischer.

Ämnen i artikeln:

DagspressSveriges TidskrifterSvenska Dagbladet (SvD)ExpressenAftonbladetThe LocalAltingetKerstin NeldJournalistenDagens Media

NS


Den 7 mars presenterades förslagen i promemorian ”Ett digitalt utvecklingsstöd till vissa tidskrifter”, vilket Dagens Media rapporterade om. I förslaget sattes bland annat kraven att en tidskrift för att kunna ansöka om stödet måste komma ut minst fyra gånger per år och ha funnits i tre år. I förslaget föreslås det att stödet ska ges i form av ett projektbidrag – men det får bara lämnas till projekt som inte inletts innan en ansökan om stöd getts in. 

LÄS OCKSÅ: Sveriges Tidskrifter: ”Stödet täcker en lucka”

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter är i grunden positiv till tidskriftsstödet, som de menar täcker en lucka. Men i en debattartikel som Journalisten publicerade på tisdagen, signerad ordförande James Savage och vd Kerstin Neld, lyfter de vikten av ett fortlöpande stöd samt ifrågasätter vissa delar i förslaget.

I texten framhåller undertecknarna att tidskriftsstödet är viktigt för att påskynda omställningsarbetet på redaktionerna. Samtidigt uttrycker de besvikelse över att organisationstidningar, trots sin granskande roll i olika samhällsnischer, inte får ta del av stödet. Sveriges Tidskrifter menar också att det hade varit bättre om stödmodellen var öppen för alla redaktionellt oberoende tidningar och magasin som producerar innehåll som är tillgängligt för allmänheten.

Dessutom påpekar James Savage och Kerstin Neld att det är en stor skillnad mellan ett engångsstöd för omställning och ett löpande mediestöd. De tidskrifter som tidigare kvalificerat sig för redaktionsstöd borde även kvalificera sig för det nya mediestödet. Ett stöd som huvudsakligen är riktat mot lokal och regional nyhetsjournalistik. Samtidigt som det även involverar titlar av särskild vikt för mediemångfalden eller grupper som är under försörjda när det gäller journalistik bevakning.

Vidare lyfter Sveriges Tidskrifter upp att de har svårt att se varför titlar som Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet skulle vara mer kvalificerade än tidningar som Altinget, med sin specialistbevakning av svensk sakpolitik, eller The Local och Alkompis som når invandrade med sin nyhetsjournalistik. Därför hoppas både James Savage och Kerstin Neld att den nya mediestödsnämnden ser vikten att stötta nyhetsjournalistik även inom viktiga nischer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev