Sök

Snön faller – och riskkapitalet med den

Atomicoriskkapital

Foto: Mats Andersson/ TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från sådd till senare rundor – investerarna har snålat in.

Stålbadet för techsektorn – orsakat av högre inflation, räntehöjningar och en allmän moll-stämning i den globala ekonomin – har framför allt slagit mot ett särskilt område, skriver Techcrunch. Det framkommer i den årliga rapporten från Skype-grundaren Niklas Zennströms investmentbolaget Atomico. 

Det handlar om riskkapitalet som går till startupbolag. Enligt Atomicos rapport väntas europeiska startupbolag nämligen “bara” ta in 42 miljarder dollar, motsvarande 420 miljarder kronor, i år. Bara syftar till att det är hälften av de 85 miljarder dollarna som startupbolagen i regionen lyckades kamma hem året innan.

Enligt rapporten så har bolagen dessutom tagit in mindre vid varje finansieringsstadie – från sådd till C-rundor och vidare, där det framför allt har varit i de senare rundorna som tumskruvarna skruvats åt. Det resulterar i att bara sju bolag får den åtråvärda enhörningsstämpeln i år (det vill säga att de värderas till mer än 1 miljard dollar) vilket kan jämföras med 48 stycken 2022 och hela 108 stycken 2021. 

Atomico vill samtidigt inte att läsaren ska deppa ihop fullkomligt. 2021 och 2022 stack verkligen ut när det kommer till investeraraktivitet, enligt rapporten. 

En annan ljuspunkt från rapporten är att det totala värdet av hela det europeiska ekosystemet för tech är tillbaka på 2021 års nivå, skriver Atomico. 

Läs hela rapporten State of European Tech i sin helhet här. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer