Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    USA ett steg närmare Tiktok-förbud

    13 mars 15.45
    TT

    USA:s representanthus röstade för att Tiktoks kinesiska ägarföretag måste sälja den sociala medieappen i USA, annars väntar ett förbud.

    En överväldigande majoritet i kongressens representanthus – 352 röster mot 65 – röstade för det förslag som tidigare förberetts i representanthuset energi- och handelskommitté.

    Lagförslaget innebär i stort att ägarföretaget Bytedance får en tidsfrist på 165 dagar, eller mindre än 5 månader, för att sälja Tiktok. Om det inte sker kommer det vara illegalt för till exempel Apple och Google att tillhandahålla appen.

    Förslaget måste även godkännas i senaten, och där är utgången oviss. Flera senatorer är tveksamma till att införa en drastisk lag mot den populära appen som har omkring 170 miljoner användare i USA.

    President Joe Biden har tidigare meddelat att han godkänner lagen om den antas.

    USA och flera regeringar i västländer uttrycker oro över Tiktok och dess kinesiska ägare kan komma att granskas, styras eller kontrolleras av det styrande kinesiska kommunistpartiet. Kina uttrycker skarp kritik över lagförslaget.

Senaste nyheterna
  • TT
    12.25

    Larm om brand och smäll nära anstalt

    Polisen har fått in ett larm om en brand nära Högsboanstalten i Göteborg.

    – Larmet kommer in till oss som en brand. Någon har uppfattat en smäll och sedan sett rök från ett skogsparti i anslutning till anstalten, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

    Polis och räddningstjänst har spärrat av området, men har i nuläget ingen brottsrubricering.

    På räddningstjänsten Storgöteborg vet man ännu inte vad det är som hänt.

    – Det är någon form av explosion, vid eller intill Högsboanstalten. Men det är ingen utvecklad brand, säger Fredrik Hjertén vid räddningstjänstens ledningscentral.

    Räddningstjänsten har inga uppgifter om att det finns några skadade.

  • TT
    11.54

    Döda och skadade i ungersk båtolycka

    Två personer har omkommit och fem saknas efter en båtolycka på floden Donau i Ungern, vid orten Veröce i nordvästra delen av landet, meddelar polisen.

    Polisen larmades på lördagskvällen då en blödande man hittades på flodstranden. Inte långt senare upptäcktes de två dödsoffren, en man och en kvinna.

    Polisen tror att en större hotellbåt kört på en mindre motorbåt på floden. En större båt med skadat skrov har identifierats åtta mil längre upp längs floden. Den ska ha befunnit sig i olycksområdet vid tidpunkten, enligt polisen.

  • TT
    11.47

    Skjutne premiärministerns liv inte längre i fara

    Slovakiens premiärminister Robert Ficos liv är inte längre i fara, meddelar den slovakiska regeringen. Fico vårdas på sjukhus efter att ha blivit skjuten med flera skott i onsdags.

    – Men hans tillstånd är fortsatt allvarligt och han behöver intensivvård, säger vice premiärminister Robert Kalinák.

    Fico har genomgått två operationer, varav den senaste i fredags.

    Den misstänkte skytten, som av slovakiska medier har identifierats som en 71-årig pensionär, framträdde under lördagen för första gången i domstol. Där erkände han sig skyldig, rapporterar slovakiska medier med hänvisning till tv-kanalen TA3. Han sitter fortsatt frihetsberövad efter domstolsbeslut.

  • TT
    11.39

    Risk för översvämning när vårfloden kulminerar

    SMHI har utfärdat gula och orangea varningar för höga flöden på flera håll i Norrland. Kraftigast är vårfloden i Kalix- och Torneälven där vattennivåerna fortfarande stiger vilket medför risk för översvämningar.

    – På många håll har det kulminerat eller kulminerar just nu. Men det är fortsatt mycket vatten i många vattendrag, säger SMHI:s vakthavande hydrolog Hugo Rudebeck.

    I fjol drabbades Torneälven av de värsta översvämningarna på 50 år, men risken för att något liknande ska inträffa i år är låg. Efter helgens vårvärme har snön i skogslandskapen nästan smält bort, vilket mattar av vattenflödet. Samtidigt står uppehåll på vädermenyn framöver.

    – Det ska bli också bli kallare vilket är gynnsamt. Då smälter snön i fjällvärlden långsammare.

  • TT
    10.11

    Skott i Kinshasa: "Kuppförsök avvärjt"

    Skottlossning har ljudit i närheten av presidentpalatset norr om Kongo-Kinshasas huvudstad Kinshasa. Män i militäruniformer uppges ha stridit mot en toppolitikers vaktstyrka.

    Det var ett försök till statskupp som avvärjdes, enligt den kongolesiska armén.

    Väpnade män gick till attack mot ett residens som tillhör parlamentarikern och tidigare ministern Vital Kamerhe, skriver dennes talesperson i sociala medier. Attacken ska ha slagits tillbaka. Enligt talespersonen dödades två vakter och en angripare.

    Enligt den kongolesiska armén har gärningspersonerna gripits. Den hävdar att de inblandade var kongolesiska och utländska kuppmakare.

    Läs mer här.

  • TT
    09.56

    Flera vårdas fortfarande efter Göteborgsvarvet

    23 personer fick föras till sjukhus i samband med Göteborgsvarvet på lördagen. Ett tiotal av dem vårdas fortfarande på Sahlgrenska universitetssjukhuset till följd av värmen, rapporterar P4 Göteborg.

    Två av dem ska vara allvarligt skadade, uppger presstjänsten för radion.

    Temperaturen var tidvis uppe i 25 grader och över 40 personer kollapsade under loppet som gick genom de centrala delarna av Göteborg.

  • TT
    09.09

    Skott genom fönster i Uddevalla

    Någon har skjutit in genom ett lägenhetsfönster i centrala Uddevalla. Polisen fick in ett samtal från de boende i lägenheten och kunde senare konstatera skotthål i ett fönster och i taket.

    Minst tre personer befann sig i lägenheten vid skjutningen som inträffade natten till söndag. Ingen har skadats fysiskt.

    – Det har funnits barn bland de här personerna, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

    Polisen utreder händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott.

    – Vi har säkrat en del fynd på platsen och kommer jobba vidare bland annat med hund för att se om vi kan säkra ytterligare fynd.

  • TT
    08.21

    Lärare skickade olämpliga sms till 11-åring

    En lärare på en skola i Skaraborgs kommun skickade över hundra olämpliga sms till en elvaårig elev. Trots varning från Lärarnas ansvarsnämnd arbetar hon idag på en annan skola, rapporterar P4 Skaraborg.

    Föräldrarna reagerade på lärarens alltmer intensiva kontakter med barnet utanför skoltid. I elvaåringens mobiltelefon hittades 160 meddelanden. Läraren hade bland annat skickat ”du är lika söt nyduschad som inte”, emojis med hjärtan och bild på sina nakna lår.

    Läraren slutade på skolan efter att ha köpts ut för 670 000 kronor, men har i dag ett nytt jobb på en skola i Västsverige, enligt radion.

  • TT
    07.39

    Usyk obestridd mästare efter superfajten

    Den ukrainske boxaren Oleksandr Usyk besegrade Tyson Fury i nattens historiska match där samtliga fyra tungviktsbälten stod på spel.

    Efter segern kan Usyk nu titulera sig obestridd mästare.

    – Det här är en stor möjlighet för mig, för min familj och för mitt land, sade den 37-årige boxaren efter segern.

    I och med segern, som Usyk tilldelades av en oenig domarkår, är han den förste obestridde mästaren sedan 1999 när britten Lennox Lewis besegrade Evander Holyfield i en match om de tre bälten som då fanns.

    Usyk var den som började bäst men Tyson Fury kom tillbaka och dominerade mittenronderna. Men i de två sista spurtade den ukrainske OS-mästaren, precis som han gjort många gånger tidigare i karriären.

  • TT
    06.42

    Franska styrkor ska ta kontroll i öparadiset

    Franska styrkor inledde på söndagen en ”större operation” för att återta kontrollen över den väg som förbinder Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa och den internationella flygplatsen.

    Mer än 600 tungt beväpnade franska gendarmer har sänts ut för att säkra vägen.

    Enligt lokala myndigheter har sex personer dödats och hundratals skadats sedan oroligheterna bröt ut i ögruppen som är en fransk administrativ enhet i Stilla havet.

    Protesterna bröt ut i måndags i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle genomföra förändringar i röstningsförfaranden, något som separatister inte var nöjda över. Förändringen innebär ett ökat antal röstberättigade i regionalval i Nya Kaledonien, vilket kritiker anser skulle kunna vara negativt för ursprungsbefolkningen.

    Myndigheterna har svarat med nattligt utegångsförbud, Tiktokförbud och undantagstillstånd. Dessutom har omkring 1 000 kravallutrustade franska poliser och soldater anlänt.

  • TT
    06.41

    Person hittad död i å

    En person har hittats död i Eskilstunaån, rapporterar lokala medier. Personen är ännu inte identifierad.

    – Kroppen har legat länge i vatten. Den kommer att föras till rättsmedicinska för obduktion, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

    Det var en privatperson som fick syn på kroppen på lördagseftermiddagen.

    Dödsfallet ska utredas men det finns inga misstankar om brott, enligt polisen.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas