Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aldrig tidigare har så många under 18 år suttit häktade i Norrköping. Bakom det här ligger grova brott. Mer om detta i videon. Foto: Ulf Wigh

Rekordmånga unga häktade i Norrköping – största andelen landet

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget sitter rekordmånga under 18 år häktade i Norrköping. Det är ett anmärkningsvärt och dystert rekord. Att de överhuvudtaget är häktade visar att det finns en bakgrund i mycket grova brott.

– Det är faktiskt den största andelen häktade ungdomar i hela Sverige, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Du hör honom berätta om hur många och vilka brott det rör sig om i videon.

Våldsvågen i Norrköping

Åklagarmyndigheten och polisen har enligt Angervåg blivit vassare och samarbetar mer över regiongränserna. Det är en följd av att de misstänkta rör sig över hela landet.

Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping. Foto: Carl Larsson/SVT

Det har också lett till att fler häktas. Och de häktas även för att inte kunna påverka utredningarna. Situationen sätter press på förundersökningarna.

– Vi måste arbeta skyndsamt. Det gäller både polis och åklagare. När vi har ungdomar häktade är kraven högre gällande tiden. Det är klart att det är en stor anspänning för oss.

Ungdomar mer aktivt kriminella

I Norrköping har omfördelat resurserna så de åklagare som har hand om aktuella fallen får prioritera dem.

– Förr hade ungdomar mer perifera uppgifter som att till exempel hålla vakt. Idag kan vi konstatera att de är utförare och ibland planerar brottet.

Torsten Angervåg säger ändå att han måste vara positiv.

– Vi har under det senaste året varit framgångsrika i att klara upp en del av de grova brotten här i Norrköping. Och idag finns det inte så många alternativ till häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet