Hoppa till innehållet

Instalcos dotterbolag tar en order om 40 Mkr

Instalcos vd Robin Boheman.
Instalcos vd Robin Boheman.Foto: Jesper Frisk

Installationsföretagets Instalcos dotterbolaget Enter Ställningar har fått en order till ett värde om cirka 40 miljoner kronor.

Innehåll från L5 NavigationAnnons

Skogen förtjänar högre noggrannhet

Skogsnäringen ligger långt fram kontra många andra branscher när det gäller användning av geografiska informationssystem som verktyg för att göra prognoser, ta fram beslutsunderlag och följa upp verksamheten. Det svenska företaget L5 Navigation erbjuder flexibla positioneringslösningar för att öka värdet ytterligare på denna geodata.

Hela L5 Navigation’s vision bygger på att alla yrkesverksamma med behov av hög positioneringsnoggrannhet ska ha tillgång till det. Vilket i sin tur utgör grunden i att kunna upprätta och underhålla GIS-databaser med högsta möjliga kvalitet.

— Att kunna hitta och dokumentera saker - noggrant - är värdefullt för alla, särskilt för företag och organisationer som äger eller förvaltar fysiska tillgångar. Vi är helt övertygade om att vägen dit är att låta fler hjälpa till med insamling och ajourhållning av geografisk information. Det ska vara en naturlig del i vardagen för alla som är ute i fält och arbetar, säger Fredrik Nordin, marknadschef på L5 Navigation.

Användarvänliga arbetsflöden

I takt med att fler yrkesgrupper fått upp ögonen för tekniken, och även börjat investera i GNSS-utrustning, så har utvecklingen de senaste åren svängt mot att prioritera användarvänlighet i större utsträckning.

Nu används i princip uteslutande standardiserade filformat, som rent konkret innebär minimal handpåläggning, samtidigt som det förenklar flödet och ökar effektiviteten när data ska skickas från fält till kontor eller vice versa. Ett annat exempel är att samtliga fält-/mätappar som L5 Navigation erbjuder körs på antingen Android eller iOS, vilket gör att användarna känner igen miljön redan vid första uppstart.

Priset en avgörande faktor

— Vi har hela tiden jobbat aktivt för att kunna erbjuda en komplett portfölj inom GNSS-mätning; med allt från Emlid’s prisvärda instegsmodeller för sällananvändare till våra egna prestandamottagare L5 M-Lite II, L5 M-Max och L5 M-Pro för renodlade mättekniker. Men just för att nå ut till en bredare användargrupp har priset varit helt avgörande, särskilt sedan den tekniska instegströskeln inte längre utgör ett hinder. Nu kan vi faktiskt erbjuda RTK-lösningar till samma pengar som en bättre rotationslaser, förklarar Fredrik.

Dagens GNSS-teknik

GNSS-positionering har använts under relativt lång tid inom alla möjliga applikationer och slog igenom på riktigt bred front med smarta telefoner. Men en väsentlig skillnad mellan tekniken som används i enklare mottagare och RTK (Real-Time Kinematic) är hur positionsberäkningen görs. Sett till noggrannhet innebär det exempelvis att en telefon ligger i spannet 5–20 m medan RTK-mätning med en mer avancerad GNSS-mottagare ger ned till 1–2 cm i mätosäkerhet.

— Tack vare den höga noggrannheten och de kraftfulla men enkla fält-/mätapparna kan till exempel exakta längd- eller areaberäkningar göras direkt i fält. Många använder sina utrustningar för att kontrollera fastighetsgränser och andra typer av gränser. Vi menar att det här verkligen ökar värdet på den geografiska data som oftast finns inom olika organisationer, avslutar Fredrik.

Om L5 Navigation

L5 Navigation Systems AB är ett företag som utvecklar och återförsäljer positioneringslösningar, främst inom GNSS-mätning och maskinstyrning, för alla typer av uppdrag och branscher. Sedan hösten 2023 är Geofix Aktiebolag, en av Nordens största leverantörer av utrustning och tillbehör inom mätning, samt Rockma System AB, specialiserade på lösningar för analys av bergegenskaper i realtid, en del av L5-koncernen.

Läs mer på www.l5navigation.se

Köp din utrustning direkt på www.geofix.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med L5 Navigation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera