zffoto/Shutterstock

Forskare: Bebisar lär sig språk redan i magen

Nyfödda kan tydligen känna igen sitt modersmål. Forskare har en tydlig uppmaning till alla blivande föräldrar.

Det är välkänt att ofödda barn kan börja höra ljud efter cirka sju månader i livmodern.

Och nu visar en studie från universitetet i Padua att foster till och med börjar ta till sig sitt framtida modersmål redan innan de är födda.

Det innebär att din ofödda son eller dotter kommer att börja lära sig det språk du talar – vilket har fått forskare att ge alla blivande föräldrar en rekommendation.

Modersmålet vinner

Forskarna placerade elektroder på nyfödda barn vars föräldrar talade franska. Elektroderna mätte hjärnans elektriska aktivitet i de områden som specifikt bearbetar ljud och tal.

Medan hjärnans signaler övervakades spelade forskarna upp en klassisk barnsaga för barnen på tre olika språk.

Efter att ha lyssnat på sagan på franska, spanska och engelska kunde forskarna tydligt se att hjärnaktiviteten var högst under den franska uppläsningen.

Nyfödda barn verkade känna igen rytmen och melodin i sitt modersmål, vilket tyder på att de redan var bekanta med det språk som talades i livmodern.

"Resultatet ger det hittills mest övertygande beviset för att språkerfarenheter redan före födseln formar barnets språkliga inlärningsförmåga", förklarar forskarna i sin studie.

Prata på under graviditeten

Forskare menar att det kan vara bra för barnet om föräldrarna prata mycket under graviditeten – både med fostret i magen men även alla andra.

"Blivande mammor och pappor ska inte dra sig för att prata och till och med prata direkt till sin växande mage. Exponering för tal leder till snabba och bestående förändringar i hjärnans dynamik som föräldrarna faktiskt kan påverka", skriver forskarna.

För många räcker det dock med att göra precis som man brukar.

Enligt forskarna pratar de flesta tillräckligt mycket när de samtalar med sina grannar, kolleger och kassapersonalen i snabbköpet.

Huruvida samtalsämnena påverkar fostret eller inte framgår tyvärr inte av studien.