ELBILAR

Så kringgår Tesla strejkåtgärderna – försäljningen ökar

2:00 min
  • Teslas försäljning ökar kraftigt i Sverige och många kunder får ut sina nya bilar, trots strejken och flera sympatiåtgärder, visar Ekots kartläggning.

  • Biltillverkaren har hittat flera sätt att ta sig runt de åtgärder som finns mot företaget, säger personer med insyn som Ekot har pratat med.

  • Tesla har också ett nytt sätt att beställa registreringsskyltar på.

– Våra medlemmar rapporterar att det inte är några problem att få ut sina bilar, säger Tibor Blomhäll, president för märkesklubben Tesla Club Sweden, till Ekot.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Fackförbundens strejk och sympatiåtgärder mot Tesla stoppar inte den amerikanska biltillverkarens snabba framfart i Sverige.

Sedan årsskiftet har runt 2 800 nya Tesla-bilar registrerats hos Transportstyrelsen, vilket är när bilarna tas i trafik för första gången. Det tyder på att de bilarna nu rullar ute på vägarna.

Det här betyder också att Tesla kan leverera nya bilar till kunder, trots att facken bland annat har försökt att stoppa Tesla från att få ut registreringsskyltar.

Blomhäll säger att leveranserna av bilarna nu sker på lite olika sätt.

– Vi har fått rapporter om att vissa bilar får man ta med sin (registrerings-)skylt som man hämtar ut och vissa bilar får man ut med skyltarna på redan, säger han till Ekot.

För att få tag i registreringsskyltar har Tesla bland annat beställt så kallade ersättningsskyltar, som levereras direkt till kunder och därmed inte fastnar hos Postnord.

Men det verkar Tesla inte längre göra i lika stor utsträckning, visar ett stickprov.

Däremot har Tesla i stället börjat registrera bilar på ett annat organisationsnummer än det ordinarie numret. Det är något som har förändrats sedan början av strejken – det är en tydligt skillnad, enligt Transportstyrelsen.

Registreringsskyltar ska då inte längre levereras till Teslas huvudkontor i Sverige, utan till ett litet bolag på en annan adress i Stockholm.

Tibor Blomhäll säger att de Tesla-ägare han pratar med inte märker av strejken alls.

– Ärligt talat nej. Man kan hämta ut sin nya Tesla som vanligt. Man kan få sin bil lagad om den är trasig. Man kan ladda sin bil som vanligt. Vi märker ingen skillnad, säger han till Ekot.