Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävleborgspolisens huvudskyddsombud Yeison Leidhammar varnar för vad brist på skyddsutrustning kan leda till. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Polisens skyddsombud varnar för brist på skyddskläder

Uppdaterad
Publicerad

Huvudskyddsombuden hos polisen varnar för att det råder brist på uniformsdelar och skyddsutrustning. Orsaker ska vara att polismyndigheten inte har lyckats upphandla ett nytt uniformsavtal.

– Det är förstås allvarligt och påverkar polisens förmåga att agera i olika situationer, säger Yeison Leidhammar som är huvudskyddsombud i Gävleborg.

Inventering görs

I polisregion Mitt har huvudskyddsombudet begärt att det görs en inventering av regnjackor eftersom de ska skydda mot mer än bara regn. Det här var Polistidningen först med att berätta.

– Att inte ha adekvat skyddsutrustning är som att en rökdykare inte skulle ha rökdykningsutrustning, säger Yeison Leidhammar. Hör honom berätta mer i videon ovan.

I Polistidningen vittnar poliser från andra håll i landet om brister på unifomspersedlar och att man måste lappa och laga sina uniformer.

SVT Gävleborg har sökt ansvariga på polisen nationellt utan att få några svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.