Tungviktare lovar fler vapen till Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-03-15

Från vänster: Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk.

Tyskland, Frankrike och Polen lovar att skicka fler vapen till Ukraina och öka produktionen av militär utrustning tillsammans med partner i landet.

Förbundskansler Olaf Scholz säger att länderna ”med omedelbar verkan” ska upphandla ”ännu fler vapen till Ukraina på världsmarknaden”.

Beskedet kommer efter ett möte i Berlin på fredagen mellan Tysklands Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiärminister Donald Tusk.

Det ska även bildas en ”koalition” för att förse Ukraina med långdistansvapen.

– Vi etablerar en ny koalition för långdistansraketartilleri, säger Scholz.

Macron säger att de tre länderna är enade i att arbeta tillsammans för att hindra Ryssland från att vinna kriget, samtidigt som de aldrig ska söka direkt konflikt med Moskva.

– Vi ska fortsätta att stödja Ukraina och dess folk så länge det krävs och vi kommer att fortsätta – som vi har gjort sedan den första dagen – att aldrig uppmana till en upptrappning, säger Macron.

Presidentens besked ska ses mot bakgrund av hans uttalande i slutet av februari att det inte går att utesluta att västländer kan komma att skicka soldater till Ukraina i framtiden.