Hoppa till innehållet

Hon vinner Guldklubban: ”I friktion genereras bra idéer”

En styrelseordförande ska vara som en lagledare och se till att vd:n både stöttas och utmanas. Det gäller att skapa det bästa laget av styrelsen man har, och då får man inte glömma bort att ha roligt. 

Det säger Charlotte Brogren som tilldelas Guldklubban för sitt arbete som ordförande i börsnoterade HMS Networks.  

Charlotte Brogren är styrelseordförande i HMS Networks sedan 2015.
Charlotte Brogren är styrelseordförande i HMS Networks sedan 2015.Foto: Jack Mikrut

Med en tydlig blick mot framtiden konstaterar Charlotte Brogren att omvärlden aldrig förändrats så snabbt som nu, men att den heller aldrig kommer att förändras så långsamt som nu.

”Därför är det viktigt med inställningen, hur man förstår den förändringen, för som ordförande ska du coacha vd:n och företagsledningen. Du vinner inte morgondagens segrar med gårdagens recept”, säger hon. 

Med en doktorstitel i kemiteknik och en bakgrund som forskningsdirektör på ABB drar sig Charlotte Brogren knappast för att ta sig an stora frågor som AI, digitalisering och hållbarhet. Som tidigare generaldirektör på Vinnova har hon dessutom fått lära sig vilka fördelar det innebär att människor med olika bakgrund och drivkrafter arbetar i samma projekt. 

”De projekten blir ibland jobbigare, för man nöter på varandra och det blir lite friktion, men oftast är det i den friktionen som bra idéer kan genereras.”

Hon var fortfarande kvar på Vinnova när hon 2015 tog över ordförandeklubban i HMS Networks HMS 0,00%Dagens utveckling, som skapar kommunikationslösningar för industriell utrustning. Sedan dess har hon övergått till att arbeta operativt som teknologichef på börsnoterade hisstillverkaren Alimak Group.

Charlotte Brogren är inte ensam i HMS Networks styrelse om att ha ett operativt arbete. Det har faktiskt alla ledamöter. 

Tycker du att det är en fördel för styrelsearbetet?
”Det handlar inte om man är operativ eller inte, utan om man är aktiv och hänger med i vad som händer. Jobbar man med ett tillväxtbolag som HMS så är det oerhört viktigt att hela tiden vara på tårna och att man drar fördel av den förändring som sker runt om kring en.”

Av juryns motivering framgår att Charlotte Brogren haft en stor betydelse för HMS Networks omvandling från ett entreprenörsbolag till ett professionellt globalt bolag. Själv säger hon att hon fick mycket serverat i form av formalia och struktur av den tidigare ordföranden Urban Jansson, som var den som tog bolaget till börsen. 

Hon var förvånad när hon fick frågan om ordförandeskapet eftersom hon enligt egen utsaga var den i styrelsen som hade minst erfarenhet av just styrelsearbete. Hon hade då varit ledamot i fem år. 

”Valberedningen, men kanske speciellt Urban Jansson och den tidigare Latourchefen Jan Svensson, hade mod när de gav mig uppdraget. Utgångspunkten var att grunden var satt och att fokus skulle ligga på att utveckla bolaget som ett ledande teknikbolag i Sverige.”

Det är okej att ha en avvikande åsikt

Kontakt med vd:n Staffan Dahlström har hon löpande, varje vecka. Inför varje styrelsemöte ser hon till att det inte finns för många ämnen på agendan, så att de som avhandlas verkligen hinns med.

”Sedan gäller det att säkerställa så att det finns tid för diskussion efter dragningarna och att alla får komma till tals.” 

Hur gör du för att skapa en stämning där alla verkligen vågar säga sitt?
”Jag tror att det viktigaste är tillit och förtroende för varandra. Det är okej att ha en avvikande åsikt. Vi har aldrig röstning utan alla får komma till tals och sedan försöker jag komma till en sammanfattning med alla styrelseledamöters aspekter.”

Charlotte Brogren påpekar att det är också viktigt att skapa en kultur där ledningen inte ser styrelden som en boj som ska rundas, utan att det ligger i allas intresse att en fråga blir belyst både på längden och på tvären. 

Staffan Dahlström har varit vd längre tid än Charlotte Brogren varit ordförande. Att de trivs ihop är en framgångsfaktor och en nyckel till det är att ha kul. 

Han är också en stor aktieägare. Påverkar det samarbetet?
”Det skulle kunna göra det, men Staffan är väldigt duktig på att hålla isär sina olika roller.”

Största ägaren i HMS Networks är dock investmentbolaget Latour, som även äger Alimak Group. 

Under de åtta år som Charlotte Brogren varit ordförande har en hel del hänt i omvärlden, men när hon ombeds att ringa in vad som varit tuffast att hantera väljer hon varken pandemi, inflation eller komponentbrist. 

”HMS är ett tillväxtbolag och att växa 20 procent per år när man omsätter 200 miljoner är väldigt annorlunda jämfört med att växa 20 procent när man omsätter 1 miljard. Jag kanske inte ska säga att det är en utmaning, men det är det som driver arbetet väldigt mycket.”

Jag ser hur stor skillnad det gör när kvinnor kommer in i gruppen

Samtidigt säger hon att det är så mycket som är ogjort inom automation att det knappast saknas tillväxtmöjligheter. Till 2025 är målet satt till en omsättning över π miljarder kronor (en hänvisning till den matematiska konstant som avrundas till 3,14), samt en årlig rörelsemarginal på 25 procent. Ett av de svåraste målen tycker dock Charlotte Brogren är att få in fler kvinnor i utvecklingsteamen på HMS.  

”Jag ser på Alimak hur stor skillnad det gör när det kommer in kvinnor i gruppen. Det handlar om att lite mer olikheter på jobbet, lite olika infallsvinklar, skapar en större bredd och bättre resultat.”

Kvotering till styrelser tycker hon dock inte är en bra idé. 

”Jag tror inte på kvotering som sådan, men om man inte har fokus på en fråga, då sker ingenting.”

Sedan Charlotte Brogren tillträdde som ordförande i HMS Networks har aktiekursen stigit över 700 procent. I år har aktien gått bättre än börsen, även om den är ned något jämfört med toppnivåerna. 

”Har man varit med på HMS resa genom åren har man fått en väldigt fin utveckling och vår ambition är att den ska fortsätta.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera