Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiarabien

Svenska e-sportförbundet om saudiske presidenten

Den saudiske prinsen har utsetts till ny president för internationella e-sportförbundet.

Nu reagerar Svenska förbundet på beskedet.

– Det vi tycker är problematiskt är hur det har gått till, säger ordföranden Sammi Kaidi.

Stora jublet när e-sporten röstas in i RF
Prins Faisal (till höger) tar över som president efter rumänske Vlad Marinescu.
Foto: IESF / Pressbild
Sammi Kaidi, ordförande Svenska e-sportförbundet.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Majorturneringen i CS:GO i Rio de janeiro.
Foto: Stephanie Lindgren / ESL

På söndagen stod det klart att prins Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud har utsetts till ny president för det internationella e-sportförbundet (IESF) efter att ha kandiderat utan motståndare.

Sammi Kaidi, ordförande på Svenska e-sportförbundet, reagerar på beskedet och berättar att man har uttryckt sin oro för hur den saudiske prinsen har valts till president.

– Vi påtalade för IESF att vi tycker det är problematiskt hur man har hanterat processen, dels att man tog beslut på förra årsmötet att ge adjungerade personer till styrelsen rösträtt. Sen det faktum att presidenten själv kan adjungera in ledamöter i styrelsen, vilket i praktiken betyder att vi inte behöver ha demokratiska val på årsmötet, säger han.

Jämför med OS

Det står sedan tidigare klart att landslags-VM i e-sport kommer hållas i Saudiarabien nästa år, samtidigt som IESF har meddelat att Saudiarabien ska bli ”e-sportens epicentrum”.

– När det kommer till Saudiarabiens inblandning i e-sporten så är det ju så att när demokratiska länder väljer att inte engagera sig i idrotten, och hålla evenemang i mer demokratiska länder, så väljer ju Saudi och andra länder att kliva fram där, säger Sammi Kaidi.

Han pekar på tilldelningen av olympiska mästerskap som ett exempel, även om han ser det som att det går åt ”rätt håll” med kommande mästerskap.

Svenska landslaget har tidigare valt att bojkotta både EM och VM på grund av att ryska deltagare tilläts. Om en bojkott av mästerskapet i Saudiarabien kan bli aktuellt vill Sammi Kaidi däremot inte sia om i dagsläget.

– Vår förhoppning är ju att kunna ta ett VM till Sverige och med det sagt kunna påskynda förändringar.

Följ Expressen E-sport på Youtube, Facebook, och Twitter!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.