Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikopterbilder visar hur lavan sprider sig på Reykjaneshalvön. Foto: HANDOUT

Nytt vulkanutbrott på Island – kraftigaste på länge

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vulkanutbrott har inträffat mellan Hagafell och Stóra Skógfell på Island under lördagskvällen. Lava strömmar snabbt söderut mot staden Grindavik som har evakueras, rapporterar Ruv.

Utbrottet uppges vara det kraftigaste av de fyra vulkanutbrott som drabbat området sedan december.

Utbrottet startade klockan 21.23 svensk tid på Reykjaneshalvön efter en kortvarig ökad seismisk aktivitet. Samma område har drabbats av flera liknande utbrott tidigare under vintern.

Sprickan bedömdes vara drygt tre kilometer lång, rapporterar isländska Ruv.

Vulkanutbrott på Island

Lavan har nått Grindaviks skyddsvallar

Enligt Islands meteorologiska institut strömmade lavan snabbt åt två håll, dels söderut mot Grindavik och kraftverket Svartsengi, dels västerut. Som säkerhetsåtgärd har elproduktionen på kraftverket stoppats.

Strax innan klockan 01 natten till söndag nådde lavan försvarets vallar, som byggts upp för att skydda samhället. Lavan kunde därmed ledas förbi Grindavik på östra sidan, ner mot havet.

Blå lagunen utrymdes

Rikspolischefen har beslutat om förhöjd beredskap för civilförsvaret.

Hjördís Guðmundsdóttir, kommunikationschef på civilförsvaret, säger till Ruv att staden Grindavik har evakuerats, men att utbrottet inte utgör något hot mot de boende i nuläget.

Enligt försvarschefen Víðir Reynisson har även en evakuering av cirka 700 personer som befann sig vid turistattraktionen Blå lagunen genomförts.

Kraftigaste på länge

Det aktuella utbrottet är det kraftigaste av de fyra vulkanutbrott som drabbat Reykjaneshalvön sedan december förra året, säger geofysikern Magnús Tumi Guðmundsson till Ruv. Sprickan har sedan utbrottets start blivit längre, och hela sprickan är väldigt aktiv.

Drygt fem timmar senare uppgav Guðmundsson att lavaströmmen fortfarande var väldigt kraftfull, men att den börjat avta.

– Sprickan börjar faktiskt bli lite kortare i båda ändar och aktiviteten har minskat, säger han till Ruv.

Under tidig söndagsmorgon är lavaflödet fortfarande stabilt vid Grindavik. Arbete med att hindra lavan från att rinna över och skada en vattenledning till Grindavik pågår. Suðurstrandarvegur, en av de större vägarna på södra Island, är för närvarande avstängd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicket då magma ånyo väller fram ur marken utanför isländska Grindavik. Foto: Ruv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet