Foto: Maria Ström

Östgötagurka skyddas i EU

Uppdaterad
Publicerad

Vit färsksaltad östgötagurka är senast i raden av svenska livsmedel som nu får extra skyddsstatus i EU.

”Traditionellt behöver inläggningen vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den och måste alltid innehålla dill. Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som förs ner från generation till generation”, heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Den noterar också att gurkan är ”mycket knaprigare än andra färska saltade gurkor”.

Beslutet ger dessutom Östergötland dubbel anledning att fira. På tisdagen prisades nämligen Linköping, tillsammans med Lissabon, som en av årets två innovationshuvudstäder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ström, ordförande i Vita saltgurkans förening, berättar om produktens skyddsstatus i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.