Östgötagurka skyddas i EU

TT:s korrespondent

Publicerad 2023-11-28

Gurkor redo att läggas in. Arkivfoto.

Vit färsksaltad östgötagurka är senast i raden av svenska livsmedel som nu får extra skyddsstatus i EU.

”Traditionellt behöver inläggningen vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den och måste alltid innehålla dill. Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som förs ner från generation till generation”, heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen, som också noterar att gurkan är ”mycket knaprigare än andra färska saltade gurkor”.

Beslutet ger dessutom Östergötland dubbel anledning att fira. På tisdagen prisades nämligen Linköping, tillsammans med Lissabon, som en av årets två innovationshuvudstäder.

”De är skinande exempel på hur städer kan använda innovation till att omforma sin stadsbild, tackla demografiska och ekonomiska utmaningar och arbeta för invånarnas bästa”, säger forsknings- och utbildningskommissionären Iliana Ivanova i ett pressmeddelande.