Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75

Ni aktiva: snälla sluta ignorera oss så totalt!

Varje vecka sker händelser inom travvärlden som du kanske missat i flödet.

Men hjälpen finns här.

SportExpressens Tom Parneborg har blickat framåt, bakåt, ut i världen och in på stallbackar och punktmarkerar den gångna veckans hetaste snackisar.

Foto: OLLE SPORRONG

Norsk dominans

V75 gjorde en avstickare till Norge i helgen och hemmalaget hade uppvisning. Frode Hamre tog en trippel och Kristian Malmin tog en dubbelseger. Malmin var den enda som skrällde i omgången när Wakey Vicky slog till som minst betrodd av alla i lägsta klassen. Tack vare det blev det ändå hygglig utdelning på sju rätt som gav 96 545 kronor, medan femrättspotten inte gick ut. Totalt blev det 7-0 till Norge mot Sverige i V75-segrar och hemmalaget kan vara stolta. Nya tag när försöksvinnarna kommer till Solvalla under Elitloppshelgen... 

Utrustningstombola

Det var snöigt, blåsigt och allmänt luriga förutsättningar i Oslo i lördags. Detta innebar också att det var många tränare som tog sig en funderare kring hästens utrustning och kanske ändrade sig från sina tankar tidigare i veckan. Totalt fick vi 27 noterade utrustningsförändringar under tävlingsdagen och den sista gjordes så sent som 17.50, alltså 1,5 timme efter spelstopp på V75.  Det är inte enkelt att vara spelare. Man har spanat in ett drag hela veckan, bara för att tränaren ska slå på skorna fem minuter innan spelstopp och ändra förutsättningarna helt. Självklart förstår även jag att detta inte görs för att nita mig som spelare och att hästen alltid går först. Men ska travet behålla seriösa och initierade spelare krävs det nog också att de aktiva bjuder tillbaka och inte totalt ignorerar spelarnas törst för utrustningsinfo. I Frankrike måste du tävla med det du anmält från början. Visst, det är ett annat klimat här uppe i Norden. Men någon form av tidsbegränsning kanske vore möjlig att sätta för att ge schyssta förutsättningar även för spelarna?

Snopet för finalerna

Lördagens jackpotpengar flyttas inte till Solvallas finaler på lördag, utan hela summan flyttas till Rommes superjackpot på påskdagen. Visst, den infon har funnits ute ett tag, men för den som inte lusläser ATG:s jackpotplanering känns det lite snopet att finalerna snuvas helt på konfekten. Jag har full förståelse för att all eventuell jackpot från extraomgångarna under påsken går till ”Spring Race-finalen”. Men att slänga en omgång med V75-finaler på Solvalla under bussen så här känns iskallt.

Starka bud

Och Solvallas omgång ser ut att ha varit i behov av lite jackpotpengar, för vid första anblick ser det ut att krylla av starka favoriter. High On Pepper har varit oslagbar hela vintern och ännu har inte de värsta kanonerna vaknat ut vinterdvalan. En säker halvmiljon i guldfinalen? Danao Degli Dei, Mellby Jail och Esposito är andra som imponerat i sina klasser. Både Rommetravet och ATG jublar och en ny jackpot på lördag göder påskjackpoten än mer. Just nu är det nästan 64 miljoner kronor i potten och en jackpot till skulle göra det till den största V75-jackpoten någonsin.

Duellen

Som Stefan ”Tarzan” Melander nämnde i en krönika i Expressen redan för någon vecka sedan så vaknade Daniel Redéns Elitloppsintresse med Francesco Zet i och med att Idao de Tillard blev klar som första häst. I lördags blev det också klart att Francesxco Zet ska vara med i Elitloppet och med dessa två klara som första duo kan vi se fram emot det hetaste Elitloppet på länge. Generellt känns det franska laget starkt då det borde vara bra chans att sådana som Go On Boy och titelförsvarande Hohneck också står på startlinjen i maj, så att Francesco försvarar de blågula färgerna känns som ett starkt första steg för oss hemmafans.   

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.