Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Charlotta von Mentzer om hur unga tjejer används av gängen: ”Fruktansvärt på alla sätt och vis” Foto: SVT

Barnmorskan berättar: Ung tjej lurades in i gruppvåldtäkt av skuldsatt kompis

Uppdaterad
Publicerad

Unga tjejer mellan 15 och 25 år lockas in i kärleksrelationer eller bjuds in till fester där de blir drogade, gruppvåldtagna och filmade i utpressningssyfte. Sedan används de som handelsvaror och tvingas in i prostitution av gängkriminella män.

– Det handlar både om tjejer som kommer från utsatta områden och som redan har en erfarenhet av våld och övergrepp. Men även om tjejer som kommer från helt andra områden som inte förknippas med gängkriminalitet, säger Charlotta von Mentzer.

Hon är barnmorska, terapeut och forskare och arbetar på Sexualmedicinskt centrum, SMC-Pilen, i Göteborg och har där träffat ett femtiotal drabbade tjejer.

Tjejerna får till exempel kontakt med gängkriminella via sociala medier eller på fester.

– En del har blivit kära och lockats in i gängen av sina pojkvänner, säger Charlotta von Mentzer.

Under de senaste tre åren har von Mentzer sett hur allt fler unga kvinnor utsätts för sexuellt våld och exploatering av gängkriminella. Tjejernas berättelser är hårresesande.

Filmas under våldtäkt i utpressningssyfte

– Vi har ett fall där en ung tjej som lurades hem till en kompis. Där väntade en grupp med killar som tillhörde ett kriminellt gäng som gruppvåldtog henne. Det var hennes kompis sätt att betala av en skuld, säger Charlotta von Mentzer.

Andra tjejer har lockats till fester med mycket alkohol och droger. Kvinnorna har våldtagits och övergreppen har filmats.

– Sedan används filmerna som utpressning för att hålla kvar dem i den sexuella exploateringen och i prostitution, säger Charlotta von Mentzer.

– Vi har också ett fall med en ung kvinna som har utnyttjats sexuellt under flera år av två kriminella gäng. De har sålt henne till intagna på anstalt som har haft sex med henne i besöksrummen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.