Linköpings kommun har gjort en lex Sarah anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att Layth försvann från familjehemmet och därefter hittades mördad. Foto: TT och Privat

Mordet på 14-årige Layth: Linköpings kommun anmäler sig själv för granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den 14-årige pojken Layth från Linköping hittades mördad efter att ha försvunnit från familjehemmet han var placerad i, gör nu Linköpings kommun en anmälan för extern granskning.

I augusti hittades han mördad i ett naturreservat norr om Stockholm. Han var försvunnen 22 dagar från familjehemmet på annan ort som han placerades i av social- och omsorgsnämnden.

Lex Sarah anmälan

Linköpings kommun gör nu en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Detta för att de vill få en granskning av hur social- och omsorgsförvaltningen har hanterat ärendet.

Egen intern granskning

Den egna interna granskningen visar att pojkens död inte beror på bristande hantering från kommunens sida. Men nu vill kommunen att en extern oberoende part granskar ärendet.

– På grund av det tragiska utfallet vill vi bli granskade av vår tillsynsmyndighet för att se om vi kan bli bättre, säger tf social- och omsorgsdirektör Susanna Lundstedt, i ett pressmeddelande från kommunen.

Kommunen kan förbättra sig

Däremot visade den egna granskningen att det finns några saker som kommunen kan förbättra.

  • Säkerställa att de interna rutinerna för samverkan, informationsutbyte och ansvarsfördelning vid placeringar i konsulentstödda familjehem är uppdaterade och att all berörd personal har kunskap om dessa.
  • Uppdatera rutinen för särskild förordnad vårdnadshavare för placerade barn.
  • Implementera rutinen för placerade barns skolgång.

SVT Nyheter har tidigare berättat om att pappans advokat tidigare anmält socialtjänsten i Linköping till Ivo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av augusti hittas Layth, 14, mördad i ett grönområde i Upplands-Bro. Tidigare har en annan pojke, Mohamed, hittats död utanför Nynäshamn. Det här vet vi om morden. Foto: SVT/Privat

LAYTHS tid i sverige

Layth kom till Sverige 2018 tillsammans med sin mamma och lillasyster. Han var då nio år.

I början av 2021 omhändertogs Layth enligt LVU på grund av brister i omsorgen. Bland annat inleddes en förundersökning om grov fridskränkning mot föräldrarna, men utredningen lades snabbt ned.

Layth placerades på ett HVB-hem men omplacerades snart till ett familjehem. Samtidigt flyttade hans mamma och syster tillbaka till Irak.

Efter en tid bröt familjehemmet placeringen och Layth hamnade hos ett nytt familjehem i Nyköping, där två andra ungdomar var placerade. I en orosanmälan som skickades in hösten 2022 påtalas att Layth inte varit i skolan på lång tid, att han verkade deprimerad samt att han berättat att en ”becknare” bodde med honom i det nya familjehemmet, det vill säga en narkotikalangare.

Även Layths pappa återvände under denna period till Irak.

I slutet av juli i år försvann Layth. Den 18 augusti hittades han mördad i ett skogsområde i Upplands Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.