Kriminaliseringen av narkotika misslyckad

Många länder i vårt närområde, däribland Tyskland, går i en mer liberal riktning i narkotikafrågan.
Många länder i vårt närområde, däribland Tyskland, går i en mer liberal riktning i narkotikafrågan. Foto: Markus Schreiber/AP

PODD | 28 november. Den senaste utvärderingen av svensk narkotikapolitik är ingen särskilt munter läsning.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi har i rapporten ”Bruk och straff” utvärderat den svenska kriminaliseringen av narkotika och ger den underkänt. Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi och en av forskarna som genomfört utvärderingen, intervjuas av Andreas Ericson.

Hur står sig utvecklingen i Sverige jämfört med den i andra länder? Kommer svensk narkotikapolitik att utvecklas i en mer liberal riktning, så som den gjort i vissa andra europeiska länder? Gick det någonsin att observera några positiva effekter av kriminaliseringen?

Kriminaliseringen av narkotika misslyckad
SvD Ledarredaktionen - 34 min

Kriminaliseringen av narkotika misslyckad

28 november. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi har utvärderat den svenska kriminaliseringen av narkotika och ger den underkänt. Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi och en av forskarna som genomfört utvärderingen, intervjuas av Andreas Ericson.

2023:10 Bruk och straff – en ESO-rapport om kriminaliseringen av narkotikakonsumtion - ESO - Expertgruppen för studier i offentlig ekonomieso.expertgrupp.se