Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige ställer naturligtvis fullt upp på Natos kärnvapenkoncept”, säger Tobias Billström. Foto: SVT/Håkan Claesson

Tobias Billström: Detta blir Sveriges bidrag till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ubåtar och stridsflyg – men också AI, rymdteknik och kvantteknik.

I utrikesdeklarationen ger utrikesminister Tobias Billström (M) svar på vad Sverige kan bidra med i Nato. Men en lag om kärnvapenförbud på svensk mark är inte aktuell.

På onsdagen presenterar utrikesministern regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen med anledning av att Sverige gått med i Nato.

Sverige ska vara en trovärdig, pålitlig och solidarisk allierad, menar Tobias Billström. Och lyfter en rad saker Sverige har att erbjuda i alliansen.

Sverige och Nato

Bortsett från bland annat ubåtar och stridsflyg ser han särskilt svensk högteknologi och rymdteknik som viktig för Nato.

– Kriget i Ukraina är ju med rätta kallat det första rymdkriget därför att Ukrainas förmåga att ta del av satellitinformation har ju kraftfullt bidragit till att man kunnat stoppa den ryska invasionen. Och Sverige har förmågor på rymdområdet inklusive att själv skjuta upp satelliter på vårt territorium som är väldigt viktiga, säger Tobias Billström i en intervju med SVT.

Såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet, och flera fredsorganisationer, vill att Sverige ska lagstifta mot kärnvapen på svensk mark.

Tobias Billström säger att Sverige ska följa Danmarks och Norges exempel och säga att det finns ett förbehåll mot kärnvapen på svensk mark i fredstid. Men ett kärnvapenförbud ser han inget behov av.

Se intervjun med Billström i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet