Dagens PS

Studie: Bli arbetslös och lev längre

Arbetslösa äldre människor
Ny rapport visar att arbetslöshet kan ha positiva hälsoeffekter.(Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Att ekonomiskt osäkra tider kommer med många nackdelar är sedan länge känt. En ny rapport vänder dock på skutan och visar att arbetslöshet paradoxalt nog kan ha positiva hälsoeffekter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en överraskande vändning av traditionell, ekonomisk visdom, visar en ny rapport från National Bureau of Economic Research att ekonomiska nedgångsperioder faktiskt kan bidra till att människor lever längre. 

Minskad dödlighet

Studien, ledd av hälsoekonomen Amy Finkelstein, visar att dödligheten under den stora recessionen mellan 2007-2009, minskade med 0, 5 procent för varje procents ökning av arbetslöshet.

Mer arbetslöshet gav alltså längre liv.

Den minskade dödligheten visade sig framförallt hos äldre och personer utan högskoleutbildning, något Fortune skriver om. 

“Dessa minskningar i dödlighet uppstod omedelbart och de kvarstår i minst 10 år. Effekterna var så stora att recessionens effektivt gav 4 procent av alla 55-åringar ett extra levnadsår”, skriver forskarna i studien

ANNONS

Senaste nytt

Men varför? 

Frågan är förstås varför. Forskarna uteslöt en drös förklaringar. 

ANNONS

Uppsagda arbetare använde exempelvis inte sin lediga tid till att motionera mer. De minskade inte heller sin tobaksanvändning eller sitt drickande. Smittsamma sjukdomar fortsatte att spridas och pensionärer verkade inte heller få bättre vård. 

Så hur kunde högre arbetslöshet leda till längre liv? 

Renare luft

Svaret var luftföroreningar. En minskning av dem, alltså. 

Städer som upplevde ökad arbetslöshet under den stora recessionen såg också den största minskningen av luftföroreningar. 

Helt logiskt enligt forskarna då ökad arbetslöshet innebär att färre människor kör till jobbet, fabriker har minskad tillverkning och människor skär ner på sin egen energianvändning för att spara pengar. 

All denna reducerade aktivitet renade luften, menar forskarna i studien. 

Inte en ursäkt 

ANNONS

Denna forskning kan förvisso utmana den traditionella synen på ekonomisk utveckling, men studien belyser också att detta inte är en ursäkt för att ignorera de fördelar som kan uppnås genom medvetna politiska val. 

Samma hälsofördelar kan uppnås genom lagstiftning och medvetna samhällsförändringar, menar forskarna. 

Inte bara solsken 

Även om ökad arbetslöshet kan leda till att vissa människor lever längre får man inte glömma de negativa hälsokonsekvenserna som arbetslöshet kan ha. 

Ökad psykisk ohälsa och alkoholmissbruk är båda konsekvenser av arbetslöshet som tvärtom kan leda till att människor dör i förtid, något forskare på IFAU skriver om. 

Läs också: Trendbrottet: Unga sjukskrivs allt med för psykisk ohälsa. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS