Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jesper Sankell

Jesper Sankell poängkung i SSL: ”En mental kamp”

Tidigare stämplad som en buse.

Men den etiketten kan vi nu slänga i soptunnan.

Jesper Sankell var denna säsong seriens bästa spelare – och lyckades med stor hjälp av sina lagkamrater även bli poängkung.

– Det här är bland det största jag varit med om som innebandyspelare, säger Växjöstjärnan som också berättar om en påfrestande kamp mentalt.

Jesper Sankell är SSL:s poängkung 2023/24.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Han är ”extremt tacksam” för hjälpen han fått av lagkamraterna hela säsongen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
I sista matchen mot Falun vann han matchen-i-matchen mot jagande Malte Lundmark.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

SANKELLS VÄG TILL ATT BLI POÄNGKUNG

• Jesper Sankell var seriens bästa spelare och blev poängkung med hjälp av sina lagkamrater.

• Växjöstjärnan beskriver det som en av sina största upplevelser som innebandyspelare.

• Han berättar också om en påfrestande kamp mentalt. 

När Jesper Sankell kom till Växjös träning i förra veckan blev han väldigt medveten om en sak.

Alla spelare och ledare ville se till att han skulle bli poängkung för första gången i karriären.

– Jag har inte ens varit nära tidigare. Det har skilt 20-25 poäng varje säsong. Jag har fortfarande svårt att se mig själv som en poängmaskin.

Inför träningen hade tränaren Jyri Korsman plockat fram tabellen men även poängligan.

Budskapet: ”Vi ska vinna för Jeppe. Inte ett jävla skott från Malte Lundmark ska gå igenom.”

För i sista omgången var det en match-i-matchen mot jagande landslagskompisen i Falun.

Växjös drag var att sätta tunga och defensivt skickliga Linus Pettersson och Niklas Ramirez mot Malte Lundmarks formation.

– Det var stängt. De tog sig an uppgiften med högsta betyg. Att de lyckades hålla en av världens bästa spelare relativt tyst är världsklass, säger Jesper Sankell som även fick lägga en straff som Växjös ordinarie straffskytt André Andersson bjöd på.

– Jag tittade på André och skakade på huvudet, men han sa: ”Ta den du, du har inget att förlora.”

Jesper Sankell är poängkung i SSL

Jesper Sankell brände straffen men i den andra halvan av matchen kom revanschen. Växjö vann mot Falun och forwardsstjärnan noterades för 1+2. Det betydde att 31-åringen svarade för poäng i samtliga 26 omgångar och att han blev hela SSL:s poängkung med sina 63 poäng.

– Det var en jättekonstig match att spela. Jag har aldrig spelat något liknande när det nästan sitter mer i huvudet att producera än vad det står på resultattavlan.

Efteråt pratade han med landslagskompisen i Falun Alexander Galante Carlström, som vunnit poäng- och skytteligan ett antal gånger genom åren.

– Jag frågade: ”Hur brukar man må?” ”Det kan vara en pärs”, sa han. Det sitter mycket i huvudet. Det ska väl vara så också. Det var skönt att kunna ro det i hamn. Det här är megastort så klart. Jag är extremt stolt och tacksam över hur laget backade upp mig hela säsongen. Det hade aldrig gått att köra solorace till en sån här grej. Det kommer från att alla har offrat sig för mig.

Det var först med två-tre matcher kvar som Jesper Sankell insåg att det fanns en realistisk chans att bli poängkung.

– När jag får vittring vill jag gärna vinna. Det är en sån grej man som barn drömmer om. Med de VM-guld jag har är det här bland det största jag har som innebandyspelare. Det har varit en perfekt grundserie, ingenting har felat för för mig. Men det primära målet är SM-guldet som jag vill att vi som lag ska vinna. Nu blir det att bara fokusera på det.

”Ovanlig roll – det har inte varit lätt”

Jesper Sankell är faktiskt glad att det är över.

Grundserien. Snacket om poäng. Medias frågor.

I vanliga fall är han en spelare som håller koll på poängligan, men bryr sig allra främst om lagets prestationer och värderar alltid sig själv efter senaste matchens insats.

Alexander Galante Carlström kallade det för ”en pärs” och lite så har det varit för Sankell också.

– Det har varit enormt mycket fokus på statistik. Jag tycker om det själv när jag kollar på fotboll så. Men det blir jobbigt mentalt att tävla om en sån grej – och en ovanlig roll för mig. Det är en mental kamp som jag har tagit mig igenom. Det har inte varit lätt.

Det är också därför Jesper Sankell inte gjort särskilt många intervjuer – förutom med lokaltidningen i Växjö och i tv-sändningarna – om den fantastiska säsong som han har haft. 

– Det är roliga saker att prata om, men jag har medvetet duckat de frågorna. Jag har tyckt att det har varit jobbigt att prata om.

Drömmer om två guld under 2024: SM-guldet med Växjö och VM-guldet med Sverige.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Jesper Sankell producerade 44 poäng i fjol.

63 poäng i är är en 43-procentig ökning.

Det gav honom också titeln som seriens bästa spelare när Expressen gjorde sin topp 30-lista i förra veckan.

Förutom sina lagkamrater och förtroendet han fått från Jyri Korsman tackar han förbundskaptenerna Niklas Nordén och Thomas Brottman för framgången.

– Under landslagssamlingarna har de trott mycket på mig. De pumpar mig med självförtroende. Sedan har Niklas förespråkat att ta en match i taget och pratat om att man inte kan påverka vad andra gör. Det har hängt med och det är det jag lever efter.  

För de som bara läst rubriker om innebandyn de senaste åren – och struntat i att djupdyka i poängligor och matchrapporter – kan de ha stött på Jesper Sankells namn. 

Men då kan det ha handlat om någon uppmärksammad utvisning eller avstängning.

För 31-åringen har varit känd som något av en buse. En poängstark buse om man ska vara tydlig.

”Kommer bli tufft – en lång resa”

Sedan SSL-debuten 2010 är han den tredje mest utvisade spelaren i serien. Samtidigt ligger på 13:e plats i poängligan under samma tidsspann. Den här säsongen drog poängligavinnaren bara på sig fyra tvåor.

Kan vi slänga bort etiketten buse nu och bara kalla dig poängkung?

– Någonstans är det ett jäkligt fint betyg att inte vara det ena eller det andra. Den helheten har fått mig att vara kvar och spela landskamper för Sverige. Det är ingen som förväntar sig att man bara ska rulla av byten. Det måste produceras också. Jag har alltid höga förväntningar på mig själv och jag har fått lära mig av de misstag jag har gjort. Jag har fått förstå vilken väg som är min och till slut kom den samman i den här produkten.

Vilken Jesper Sankell får vi se i slutspelet?

– Jag vill fortsätta producera, men vi möter Kalmarsund och det är ingen matchserie du producerar mycket i. Det kommer bli en kamp där ute. En hård matchserie. Jag och övriga i laget är redo för det. Jag skiter fullständigt i hur många mål och assist jag gör så länge vi vinner matcher och tar SM-guldet som vi har jobbat för i många år. Laget kommer behöva mitt bästa jag. Alla behöver vara i sitt bästa slag. Vi har inte plats för fripassagerare.

Två säsonger har Växjö åkt ut i en sjunde och avgörande semifinal.

Nu vill de nå hela vägen. 

Till ett första SM-guld.

Chansen finns. Smålänningarna slutade fyra i grundserien och var bara två poäng bakom ettan Storvreta.

– Vi slår ur underläge hela vägen. Det kommer bli tufft, en lång resa. Det kommer vara värt det när vi vinner liksom för det är målet helt klart, säger Jesper Sankell.


JESPER SANKELLS PRODUKTION I SSL

Thorengruppen: 1+2, 4+1 = 5+3

Hagunda: 1+0, 2+3 = 3+3

Falun: 2+1, 1+2 = 3+3

Pixbo: 0+3, 1+2 = 1+5

Nykvarn: 1+0, 3+1 = 4+1

Mullsjö: 2+1, 1+1 = 3+2

Jönköping: 1+1, 1+2 = 2+3

Linköping: 1+3, 0+1 = 1+4

AIK: 0+1, 1+3 = 1+4

Karlstad: 0+2, 1+1 = 1+3

Storvreta: 1+0, 2+0 = 3+0

Helsingborg: 1+0, 1+1 = 2+1

Kalmarsund: 1+0, 0+1 = 1+1


TOTALT: 30+33 = 63 poäng


Alla matcher i SSL sänds på Expressen med abonnemanget +Allt. Teckna +Allt här!

Utöver SSL ingår bland annat högstaligor i bandy och basket samt längdskidåkning i toppklass.

Dessutom kan du ta del av all journalistik på Expressen Premium, till exempel Anders Borgströms initierade SSL-bevakning.

I +Allt ingår alla artiklar på Expressen.se, DN.se och över 40 lokala nyhetssajter inom Bonnier. Du använder samma inlogg överallt.

Här hittar du matcherna i SSL den här säsongen!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.