Gå direkt till sidans innehåll

IOK:s ursinne mot Ryssland – lockar med miljonbelopp

Internationella olympiska kommittén höjer tonläget mot Ryssland.

Orsaken är Vladimir Putins motdrag – värt över en halv miljard kronor – efter kraven för ryskt deltagande i OS.

”Det är ett cyniskt försök av det ryska förbundet att politisera idrott”, skriver IOK i ett uttalande.

Vladimir Putin.
Foto: SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA SPUTNIK POOL
Putin.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Följetongen om OS och ryskt deltagande har präglat idrottsdebatten ända sedan Rysslands invasion av Ukraina. Till sommarens OS i Paris får ryska deltagare delta under neutral flagg under förutsättning att idrottarna bland annat inte öppet visat stöd för Putins krig. 

Efter det har Ryssland kommit med ett motdrag. I september anordnar nationen The World Friendship Games, översatt till Vänskapsspelen, där ryska idrottare som inte ställer upp i OS får chansen att tävla.

Enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass väntas 5 500 utövare delta i tävlingarna och i potten finns en total prissumma på 4,6 miljarder rubler, motsvarande nära 520 miljoner kronor.

President Vladimir Putin har uttryckt att tävlingarna i Moskva garanterar ”fri tillgång för ryska idrottare och organisationer till internationella idrottsaktiviteter”, uppger CNN.

IOK: ”Ett cyniskt försök”

Planerna har inte landat väl hos Internationella olympiska kommittén.

I ett uttalande går IOK till attack mot Ryssland, som IOK menar ”har inlett en intensiv diplomatisk offensiv” genom de nya tävlingarna.

”Det är ett cyniskt försök av det ryska förbundet att politisera idrott”, skriver IOK.

”Kommittén ser en risk att idrottare tvingas av sina regeringar att delta i ett så fullständigt politiserat idrottsevenemang, och därmed utnyttjas som en del av en kampanj för politisk propaganda”.

IOK uttrycker även oro över bristande kontroll när det kommer till dopingbrott i samband med Vänskapsspelen.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.