Dagens PS

Är det nu bostadsbristen minskar?

Byggfakta presenterar positiva siffror för byggsektorn
Den svenska byggsektorn visar försiktiga tecken på återhämtning (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Den svenska bostadsmarknaden har länge kantats av osäkerheter. Nu kommer en ny rapport från Byggfakta som kan ge en liten strimma hopp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en utmanande period med fallande bostadspriser och stigande räntor visar den svenska byggsektorn för bostäder försiktiga tecken på återhämtning, något Bloomberg skriver om. 

Enligt de senaste siffrorna från Byggfakta har bostadsbyggandet i Sverige börjat ta sig ur sin svacka. Trots detta kvarstår en hel del utmaningar.

Ökning i februari

Byggfaktas senaste byggstartsindikator visar att bostadsbyggandet ökade med 3,3 procent i februari jämfört med föregående månad. 

Denna ökning kommer dock från väldigt låga nivåer. Tots uppgången är byggaktiviteten också fortfarande betydligt lägre än vad som behövs för att möta efterfrågan och den rådande bostadsbristen i landet. 

ANNONS

Senaste nytt

“Fortsatt osäkert”

Analyschef Tor Borg från Byggfakta uttrycker en försiktig optimism angående de senaste siffrorna.

“Bostadsindikatorn visar att byggstarterna har återhämtat sig något från tidigare bottennivåer. Detta kan delvis tillskrivas mer gynnsamma ränteutsikter, vilket har minskat pessimismen bland bostadsutvecklare”, skriver Borg i ett pressmeddelande.  

ANNONS

Han påpekar dock att det fortfarande finns en hel del osäkerhet och att framtida sänkningar av dessa siffror inte kan uteslutas.

Krävs större ökning

Även om Byggfaktas rapport stöder tidigare data som visar att marknaden verkar ha stabiliserats, är den på en nivå som motsvarar endast cirka 20 000 hem som påbörjas årligen.

Det är mindre än en tredjedel av vad myndigheterna uppskattar skulle behövas för att undvika att förvärra befintliga brister, enligt Bloomberg

En strimma hopp 

Trots en positiv trend i bostadsbyggandet visar Byggstartsindikatorn att den totala byggaktiviteten har minskat med 3,4 procent under de senaste tolv månaderna.

Detta understryker de fortsatta utmaningarna som branschen står inför.

Medan de senaste siffrorna från Byggfakta ger en strimma av hopp om en möjlig återhämtning, kvarstår behovet av försiktighet och noggrann övervakning av sektorn för att säkerställa att den svenska bostadsmarknaden kan möta de utmaningar som ligger framför.

ANNONS

Läs mer: Bostadsmarknaden går ur ide – fler köper bostad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS