En man i en svart skåpbil eftersöks av polisen.
En man i en svart skåpbil eftersöks av polisen. - Foto: Ole Berg-Rusten/TT & Johan Nilsson/TT.

Polisens varning: Skåpbil i Skåne försöker kidnappa barn

En man i en svart skåpbil har försökt kidnappa två barn inom loppet av bara några dagar. Kidnappningsförsöken har skett i Skåne och polisen vädjar nu till allmänheten om tips.


Bara inom loppet av några dagar begicks två kidnappningsförsök i Skåne. I båda fallen har det varit barn som har varit föremål för försöken, och polisen går nu ut och ber allmänheten om tips. 

Man i svart skåpbil fick tag i pojke

Det första kidnappningsförsöket ska ha skett under fredagen den 15 mars vid 13-tiden. Pojken, som var i lågstadieåldern, var på väg hem från skolan i Höganäs, vilket HD var först att rapportera om. 

En man ska ha klivit ur en svart skåpbil och jagat pojken. Mannen ska ha fått tag på pojken och försökt dra in honom i skåpbilen där en annan man satt. Pojken lyckades fly undan mannens grepp och händelsen polisanmäldes. 

Polisen ska ha signalement på mannen men har inte gått ut med dessa. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Under måndagen den 18 mars skedde ännu ett kidnappningsförsök av ett barn. Denna gång i Ystad. 

Lockade med godis 

Då mötte en flicka en man som erbjöd henne godis om hon följde med henne in i hans skåpbil. Även denna skåpbil var svart. Flickan blev rädd och sprang därifrån. Även detta kidnappningsförsök polisanmäldes.

– Man ska aldrig ta kontakt med främmande personer. Spring från platsen, tillbaka till skolan och ta kontakt med folk de känner, säger polisen Patric Nihlén till Ystads Allehanda.

Polisen ska ha signalement på mannen men har inte gått ut med dessa uppgifter. Man uppmanar i stället föräldrar att prata med sina barn och tipsa polisen om man har sett en svart skåpbil köra sakta.

Ung kvinna sa upp sin inneboende – blev kidnappad, misshandlad och rånad

Polisen vädjar om tips

– Vi är fortfarande angelägna om att få in fler vittnesuppgifter, säger Nihlén och fortsätter: 

– Om man har sett något i området kring Hedeskoga och Källesjö, om man har sett en svart skåpbil köra sakta någonstans i Ystad, så vill vi gärna att man hör av sig.

Till TT säger polisens presstalesperson Jimmy Modin att det ännu är oklart om det rör sig om samma man. 

– Det är två anmälningar med en del likheter. Men det skiljer sig i avstånd mellan Höganäs och Ystad, säger Modin.

Tipsa polisen kan man göra genom att antingen ringa 114 14 eller kontakta polisen via polisens hemsida

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Man hölls fången i källare med tortyrredskap – två män i 20-årsåldern döms

Familj hittad död efter kidnappning: "Meningslöshet"

Treåring knuffades i vattnet av sin moster och drunknade

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.