Hoppa till innehållet

Slå inte sönder förutsättningarna för svensk forskning och utveckling

En flexibel arbetsmarknad och kompetensspridning är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Konsultföretagen tillför detta till sina kunder samtidigt som de också med sin breda kundbas kan tillgodose en god anställningstrygghet till sina anställda, skriver entreprenören Dan Olofsson.

Foto: Joey Abrait

En förändrad Uthyrningslag riskerar att slå sönder ett väl fungerande ekosystem för svensk FoU där små och stora tjänste- och industriföretag samverkar.

IT- och ingenjörskonsulter tillför värdefull kompetens och flexibilitet i detta ekosystem. Vi talar om ett flertal tiotusentals personer som arbetar såväl i projekt på eget kontor som i kundens projektteam under kundens arbetsledning. 

FoU-projekt kännetecknas av att de startas upp, bemanningen byggs upp för att sedan trappas ner. Avgörande här är att få rätt kompetens och flexibilitet. 

En flexibel arbetsmarknad och kompetensspridning är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Konsultföretagen tillför detta till sina kunder samtidigt som de också med sin breda kundbas kan tillgodose en god anställningstrygghet till sina anställda. 

Förr präglades arbetsmarknaden av bruksföretaget där alla skulle vara anställda. Det skapade en slutenhet som gjorde det svårt att få in nya idéer. Den egna organisationen konkurrensutsattes inte och flexibiliteten var dålig. Många orter stod och föll med ett bruksföretag. 

I dag lever vi i ett samhälle med mycket större rörlighet. Närmare 70 procent av BNP kommer från tjänster. En ökad andel av arbetskraften vill kunna välja mellan olika arbetsgivare. En ung generation har ofta en helt annan syn på fasta jobb eller tillfälliga uppdrag än den äldre. Det här är naturligtvis en utmaning för LO som lever kvar i tanken att idealet är att alla ska vara fast tillsvidareanställda i det stora industriföretaget och att detta företag så långt möjligt ska undvika att köpa in konsulttjänster. 

Det är i denna kontext man ska se de nya reglerna i Uthyrningslagen.

Dessa har sin bakgrund i en EU-lagstiftning som önskat skydda svaga grupper på arbetsmarknaden i bemanningsbranschen. Jag har all förståelse för detta. Men de svaga grupperna som EU-lagstiftningen önskar skydda är något helt annat än kvalificerade konsulttjänster inom IT- och ingenjörsverksamhet med goda anställningsvillkor. 

Svenskt Näringsliv gjorde - medvetet eller omedvetet - i juni 2022 ett stort klavertramp. I en slutförhandling ställde man upp på LO-fackets önskemål om regler om tillsvidareanställning som har kommit att tolkas som att EU-lagstiftningen inte enbart avser bemanningsföretagen. Detta genom att införa en oklar och besynnerlig skrivning där kriteriet är om en person arbetar under kundens arbetsledning. Om så är fallet skulle denne person också omfattas av denna skyddslagstiftning oberoende hur stark ställning denne har på arbetsmarknaden. 

Skyddslagstiftningen innebär att kunden efter två års uppdrag ska erbjuda personen i fråga anställning eller att uppdraget avslutas. En ventil finns att kunden kan betala personen i fråga två månadslöner och då kan uppdraget fortsätta. Detta regelverk träder i kraft 1:e oktober i år och storleksordningen 20 000 konsulter berörs trots att IT- och ingenjörskonsulter har goda anställningsvillkor med tillsvidareanställningar och bra kollektivavtal. 

Hur denna lagstiftning nu ska tolkas har juristerna olika meningar om. Konsultföretagens hållning är att vi inte omfattas.  

Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Det är för oss obegripligt att Svenskt Näringsliv träffar avtal om att våra medarbetare ska anställas av andra företag eller att våra uppdrag ska avslutas.

Också kunderna drabbas. Att en kund utifrån en lag plötsligt ska anställa en stor mängd konsulter är ingen framåtriktad rekryteringsstrategi. Avslutar de i stället uppdragen utifrån ett centralt påbud i företaget kan många projekt få problem. 

Så vad finns då att göra. Låt mig lyfta fram några spår:

På goda grunder kan man hävda att IT- och ingenjörskonsultföretag inte omfattas av det nya regelverket.

Stora företag kan ansöka om dispens (dvs ett klargörande) hos centrala avtalsparter för IT- och ingenjörskonsulter eftersom de inte behöver någon skyddslagstiftning.

En ny överenskommelse träffas där det tydligt klargörs att IT- och ingenjörskonsultföretag inte omfattas. 

Kund och leverantör kan sätta sig ner och hitta en kommersiell lösning. Genom att såväl kundföretag som konsultföretag skadas av regelverket kan exempelvis kostnaderna för de två månadslönerna delas mellan kund och konsultföretag i avvaktan på domstolsprövning.  

Det är viktigt att vi värnar den väl fungerande modellen för ekosystemet för svensk FoU. För det fall att nämnd tvåårsregel skulle etableras, får det som följd att konsultföretagen kommande år ser till att avsluta uppdragen före tvåårsdagen. 

De enda jag har hört som varit positiva till det hela är stora utländska projektbolag. De ser fram mot att ta över betydande delar av den volym som svenska konsultföretag har. Det innebär att vi flyttar svenskt ingenjörsarbete utomlands. 

Det är hög tid att hitta konstruktiva lösningar så att FoU-projekten rullar på utan störning. 1:e oktober är snart här och det råder för närvarande betydande förvirring om vad som gäller. 

Dan Olofsson, entreprenör och ägare till Sigma och Nexer

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera