114 studenter var inblandade i fuskärenden på Linköpings universitet under 2023. Foto: Linköpings universitet

Minskat fusk bland studenter – 69 avstängda på Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk har minskat. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet.

Totalt handlar det om 2 306 studenter som antingen fick en varning eller stängdes av för en period. Siffrorna avser 2023, men trenden med färre som fuskar började redan året innan.

Minskningen kommer i en tid där oro för ökat fusk i samband med lanseringen av Chat GPT blivit större. Att AI-verktyget skulle bidra till mer fusk har alltså inte besannats, enligt rapporten.

På Linköpings universitet har 114 studenter, motsvarande 0,59 procent, varit inblandade i fuskärenden under 2023. 69 studenter blev avstängda och 45 varnade.

Nationellt har Blekinge tekniska högskola högst andel fuskfall med 2,93 procent. Lägst är det på Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet med 0,28 procent på respektive.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.