Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rantebeskedet-som-kan-avgora-borsens-riktning/

EKONOMI

Räntebeskedet som kan avgöra börsens riktning

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell, väntas avvakta till juni eller juli med att sänka räntan. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP

Världens börser är på helspänn inför onsdagskvällens amerikanska räntebesked.

Och det är prognoserna för ränta och inflation som är i fokus.

– Det är det som marknaden zoomar in på, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Styrräntan i USA är riktmärke för centralbanker i hela världen, även för den svenska Riksbanken. Feds ränta sätter priset på pengar för amerikanska investerare, vilket inte bara påverkar Wall Street utan börsklimatet i hela världen.

– Utlandsägandet på Stockholmsbörsen är betydande och det amerikanska kapitalet påverkar oss en hel del, säger Lars Söderfjell.

Utifrån tillgänglig information räknar räntemarknaden just nu med tre sänkningar av Feds styrränta i år, med början i juni i eller juli.

Professionella bedömare gör ungefär samma bedömning, enligt en färsk Bloombergenkät. Snittprognosen i enkäten visar att det blir en räntesänkning i juni, och att styrräntan sänks två gånger till efter det – ned till 4,50-4,75 procent vid årsskiftet.

USA:s räntebesked kan påverka de globala börserna. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP

– Om räntebeskedet låter stramare än så kan det definitivt få en avkylande effekt på marknaden, säger Söderfjell.

SEB-ekonomen Elisabet Kopelman tror att Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion klämmer in fyra räntesänkningar i år, med början i juni.

– Det som kan ändra det är om arbetsmarknaden eller ekonomin börjar förändras väldigt snabbt, säger hon.

Mattias Sundling, chef för aktiestrategi på Handelsbanken, delar Söderfjells bild av att Feds signaler om räntan framöver och inflationsprognosen är viktiga för börsen och andra centralbanker.

– När Fed väl sänker bekräftar det att vi går in i en ny fas av penningpolitik. Vi går från att ha varit inriktade på att strama åt och kyla av ekonomin till att släppa på bromsen, säger han.

”Får jag välja mellan tre räntesänkningar i år med en ekonomisk mjuklandning eller åtta räntesänkningar och en recession väljer jag det första alternativet alla dagar i veckan”

Både Sundling och Söderfjell påminner om att marknaden i början av 2024 räknade med minst dubbelt så många räntesänkningar än de tre som nu väntas. Trots det har storbolagsindex i New York – S&P500-index – gått upp 8 procent sedan årsskiftet.

– Det handlar inte bara om priset på pengar. Det är även volymen av pengar i systemet. Och det är finanspolitiken. Men det absolut viktigaste i slutändan är ändå börsbolagens vinster, säger Sundling.

– Får jag välja mellan tre räntesänkningar i år med en ekonomisk mjuklandning eller åtta räntesänkningar och en recession väljer jag det första alternativet alla dagar i veckan, säger Söderfjell.

Läs mer: Köpare kan ta ut räntebesked i förskott

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Richard Drew/AP
Bild 2 av 2
Foto: Richard Drew/AP