Finans Nyhet

Regeringen höjer tillväxtprognos för 2024

Elisabeth Svantesson. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Inflationen har fallit tydligt och bedöms fortsätta falla framöver, samtidigt väntas arbetslösheten fortsätta att stiga. Den dämpade tillväxten, i kombination med svaga arbetsmarknadsutsikter, innebär att svensk ekonomi bedöms vara i en lågkonjunktur till och med 2025. Det konstaterar Finansdepartementet i en ny prognos för den ekonomiska utvecklingen.

Finwire

– Inflationsbekämpningen ger resultat. Vi ser en tydligt fallande inflation i både Sverige och omvärlden. Men läget i svensk ekonomi är fortsatt svårt med en svag tillväxt och en låg efterfrågan på arbetskraft. Med en fallande inflation ökar regeringens handlingsutrymme, men det är fortfarande viktigt att ha beredskap för att inflationen kan öka igen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen höjer tillväxtprognosen för svensk ekonomi till 0,7 procent 2024. För 2025 räknar regeringen med en tillväxt på 2,5 procent.

I sin senast föregående prognos från den 21 december 2023 räknade regeringen med en tillväxt på 0,6 procent 2024, följt av 2,7 procent 2025, rapporterar SVT.

Annons

Samtidigt sänker regeringen inflationsprognosen rejält. Inflationen, mätt som KPI, bedöms nu landa på 3,1 procent i år och 0,8 procent nästa år. Den tidigare bedömningen var på 3,9 procent respektive 1,4 procent.

Arbetslösheten bedöms samtidigt landa på 8,3 procent i år och stiga ytterligare till 8,4 procent nästa år. Det är något lägre än tidigare bedömning.

– Vi bedömer att lågkonjunkturen håller i sig till och med 2025, säger Elisabeth Svantesson.

Annons

Annons