• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Hedlund på Högskolan i Gävle tror att resultaten i avhandlingen kan bidra till vidare forskning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i arbetslivet. Foto: Ida Nilsson/SVT

Ny forskning i Gävle: Kvinnor med psykisk ohälsa motarbetas när de vill tillbaka till arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor som varit långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa motarbetas när de vill tillbaka till arbetslivet visar en ny avhandling från högskolan i Gävle.

Åsa Hedlund på Högskolan i Gävle har i sin forskning upptäckt att många kvinnor som varit sjukskriva under lång tid för psykisk ohälsa motarbetas när de försöker ta sig tillbaka till arbetslivet.

Ett resultat i Åsa Hedlunds avhandling är att anhöriga och kollegor från arbetsplatsen motarbetar långtidssjukskrivna kvinnors återgång till arbetslivet.

I avhandlingen framkommer även att flera av de långtidssjukskrivna kvinnorna har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD och autism. Hur arbetslivet kan förbättra hälsan bland individer i denna grupp är något som Åsa Hedlund tänker fortsätta forska vidare om.

Hör Åsa Hedlund berätta om de förvånande upptäckterna i sin avhandling i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.