Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Miljardsmäll för Google för otillåtet AI-bygge

Google tvingas böta motsvarande 2,8 miljarder kronor (250 miljoner euro) för att ha brutit mot regelverk när det kommer till AI-utveckling.

Det handlar om franska myndigheter som anser att Google bland annat utvecklat AI-plattformen Gemini (tidigare Bard) med material från nyhetstjänster utan att ha betalat eller gjort rätt för sig.

I ett uttalande kallar Google böterna för ”oproportionerliga” och att det är ”omöjligt för oss att förutspå vart vinden blåser härnäst”. Bolaget har dock accepterat bötesbeloppet.

Senaste nyheterna

”Högst sannolikt” att Köpenhamnsbranden blir brottmål

Tisdagens brand i Børsen i centrala Köpenhamn har nu släckts, men än återstår att identifiera den bakomliggande orsaken. Svar väntas inom kort och tidigare på torsdagen var polisens besked att det ”högst sannolikt” kan leda till straffrättsliga åtgärder, enligt chefen för Nationella enheten för särskild brottslighet på Anders Ellegaard till TV2, men han har sedan uttalat sig mer försiktigt.

– Huruvida undersökningen kan leda till ett brottmål är alldeles för tidigt att säga något om i nuläget. I dag kommer våra tekniker att börja säkra spår i börsbyggnaden, där de kommer att försöka lokalisera brandens ursprungsplats, säger han till DR.

JO utreder en till Anna Kinberg Batra-anställning

Justitieombudsmannen granskar ytterligare en anställning gjord av Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra, rapporterar Aftonbladet.

– Jag har beslutat att min utredning även ska omfatta den rekryteringen, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar på mejl.

JO meddelade i tisdags att han inlett granskningar av två anställningar gjorda av Kinberg Batra. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att hon vid två tillfällen rekryterat vänner till positioner på Länsstyrelsen.

Lufthansa förlänger flygstopp

Lufthansa förlänger sitt stopp av flygningar till och från Teheran och Beirut till och med slutet av april, meddelar flygbolaget enligt AFP.

Irans luftrum undviks helt och hållet fram till samma datum, uppger en talesperson.

Flygningarna pausades den 11 april i ljuset av eskaleringen mellan Israel och Iran, men skulle ha återupptagits under torsdagen.

Schweiz parlament vill förbjuda nazistiska symboler

Det schweiziska parlamentet har röstat ja till ett förbud mot extremistiska och våldsförhärligande symboler.  Beslutet kommer efter en debatt som pågått i nästan två decennier.

Parlamentet föreslår att det till att börja med ska bli förbjudet att visa nazistiska symboler. I nuläget är detta tillåtet, med vissa förbehåll. Förslaget ska nu tas upp i det schweiziska förbundsrådet.

Förbud mot extremistiska symboler och slagord finns i flera europeiska länder. I Sverige kan den som bär en rasistisk symbol dömas för hets mot folkgrupp, och i Tyskland har en rättegång precis inletts mot en politiker som använt ett nazistiskt uttryck i ett tal.

KD i Åtvidaberg går över till Folklistan

Kristdemokraterna i Åtvidaberg går över till det nystartade partiet Folklistan, skriver Corren.

– Det är jättekul för oss att ta över en hel partigrupp och att komma in i en kommun, säger EU-parlamentarikern och tidigare KD-politikern Sara Skyttedal till tidningen.

Formellt sett blir de förra KD-politikerna, som har två mandat, politiska vildar i fullmäktige. Joel Edoff  säger till Corren att det är den interna kulturen i KD som får Åtvidabergs-politikerna att byta parti.

–  Vi står inte bakom den längre.

KD har i Åtvidabergspolitiken ingått i oppositionen tillsammans med SD och M.

Åtvidaberg är en kommun i Östergötland med drygt 11 000 invånare.

Läs mer här

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och och därefter setts igen några gånger. I slutet av februari förra året lämnade hon sitt hem i Göteborg för att träffa honom i Jönköping. Tre veckor senare hittades hon död i ett skogsparti.

Enligt utredningen dog hon av kvävning, sedan hon först blivit bunden och misshandlad. Nu skärper Göta hovrätt straffet till livstids fängelse för mannen, som är i 20-årsåldern.

I tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse för bland annat mord och grovt gravfridsbrott.

Intern rysk oenighet inför OS

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg.

President Vladimir Putin ifrågasätter Internationella olympiska kommitténs (IOK) krav på att landets idrottare ska tävla i OS under neutral flagg och har bett Rysslands olympiska kommitté (ROK) och idrottsdepartementet att komma med rekommendationer. De båda aktörerna verkar dock djupt oeniga, rapporterar nyhetsbyrån AP. ROK-ordföranden Stanislav Pazdnyjakov har exempelvis kallat ryska tennisspelare som vill delta i OS för ”utländska agenter”.

IOK räknar med att åtminstone 36 neutrala idrottare från Ryssland kommer att klara kvalgränser till OS, men det kan enligt AP bli så många som 54. Idrottarna får inte aktivt stötta kriget och inte heller vara anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär.

EU ger klartecken för sträng miljözon i Stockholm

Stockholms stad har beslutat att införa en strikt miljözon i ett centralt område i huvudstaden. Miljözon klass 3 innebär att renodlade bensin- och dieselbilar förbjuds att köra i dom berörda delarna av citykärnan. EU-kommissionen har synat saken och meddelar nu att man ger klartecken för förändringen.

– Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) är kritisk och påpekar att åtgärden är ett avskräckande exempel på hur man effektivt tar död på en stadskärna snarare än en förebild för hållbar omställning.

Silikonmugg återkallas – kan orsaka kvävning

Locken till Mumin silkonmugg återkallas, skriver Konsumentverket på sin hemsida. Orsaken är att smådelar från piplocket kan lossna, och om de fastnar i barnets hals finns allvarlig risk för kvävning.

Produkten har sålts hos drygt 100 återförsäljare under perioden 26 januari till 6 mars i år. Kunder som köpts muggen uppmanas att vända sig till butiken eller direkt till återförsäljaren Rätt start AB.

Nämndeman stal toapapper för 168 kronor – döms

En nämndeman vid en tingsrätt i Stockholmsområdet döms efter att vid fyra tillfällen ha stulit toalettpapper från sin arbetsplats. Toarullarna hade ett sammanlagt värde av 168 kronor och rätten konstaterar i sin dom att det därför rör sig om ringa stöld. Straffet blir 25 000 kronor i dagsböter.

Mannen har erkänt gärningarna och framhåller att han är mycket ångerfull.

Flera gripna i stor polisinsats i Stockholms län

Polisen har genomfört en stor insats söder om Stockholm på torsdagsmorgonen. Enligt Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, har flera personer gripits.

– Vi hanterar ett grovt brott och flera är gripna. Det gäller i södra Stockholms län. Jag förstår att det finns flera frågor men jag kan inte säga något mer, säger han.

I övrigt är polisen förtegen om detaljerna i ärendet.

– Jag kommer inte kunna säga något om det i dag så du får återkomma, säger Anders Bryngelsson.

Miljöpartiet: Ta bort fossila subventioner

Foto: Jonas Ekströmer/TT

MP går till val bland annat på att avskaffa de fossila subventionerna i EU.

– De handlar om de många miljarder som EU:s medlemsländer i dag lägger på att föda och göda fossilberoendet, säger Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat, vid en pressträff.

Som ett exempel tar hon att skatten på jordbruksdiesel är nedsatt i Sverige. I stället vill MP ha ett mer generellt stöd till jordbrukarna.

Tillsammans med MP-språkröret Daniel Helldén presenterar hon partiets valmanifest inför Europaparlamentsvalet i juni.

– Miljöpartiet går till val på att bygga ett EU som tar ansvar för klimatomställningen, säger Helldén.

En person till sjukhus efter misstänkt  gasläcka

En person har förts till sjukhus för kontroll efter en misstänkt gasläcka från en industrilokal i området Degeränget i Piteå. Lokalen tillhör pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå.

Larmet inkom till SOS strax innan klockan 8 på torsdagsmorgonen och när räddningstjänst och polis var på plats framkom det uppgifter om att det kan röra sig om ammoniak.

Det finns inga uppgifter om skadeläget för den person som fördes till sjukhus.

Ärendet utreds nu som en arbetsplatsolycka.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Riksbanken börjar sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Totalt räknar Swedbank med fyra räntesänkningar i år. I slutet av 2024 ligger styrräntan på 3 procent, enligt bankens makroekonomer.

Samtidigt fortsätter inflationen falla, vilket får reallönerna att börja öka igen från och med andra kvartalet 2024.

Arbetslösheten i Sverige ökar till 8,4 procent i slutet av 2024, enligt Swedbank.

Först nästa år beräknas tillväxten ta ordentlig fart. 2025 får också arbetsmarknaden mer vind i seglen, skriver banken.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning. Radion har hittat 17 domar från de senaste tre åren från hela landet där Foodoras utrustning använts.

Företaget ser allvarligt på att kriminella kapar varumärket – men vill inte spekulera i hur det går till.

– Vi har en tydlig policy på att man ska lämna tillbaka arbetskläderna efter avslutad tjänst och gör man inte det så ska det polisanmälas, säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef, till radion.

Granskningen visar dock att det är lätt att få tag på både Foodoras kläder och väskor på second hand-sajter.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för ”extra besvärligt väglag” under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Den gula varningen för snöfall ligger fortsatt kvar för ett område som som sträcker sig från norr om Örebro ner över Vätterns omgivningar och vidare ner över Småland.

Det kan bli lokalt , mest kring Vättern, bli mycket snö och/eller regn som faller. Men snön väntas snabbt smälta undan under morgon och förmiddag. Framåt och över helgen väntas kallt vårvinterväder i stora delar av landet, med minusgrader på natten.

Explosion i trapphus i Göteborg

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg.

Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

– Vi fick samtal där en del beskrev det som en hög smäll, andra som en explosion, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen, om samtalen strax efter midnatt.

Han säger att trapphuset var rökfyllt och räddningstjänsten och polisen vädrade ut röken och undersökte eventuella skador. Enligt polisen är det för tidigt att säga om den eller de som ligger bakom det som skett riktat in sig på en specifik lägenhet i huset.

– Vi har en stor dörrknackning igång nu, säger Börjesson.

Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning, eventuellt också med hjälp av polisens bombskydd, ska göras.

Explosion i Trelleborg

Foto: Johan Nilsson/TT

Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt räddningstjänsten ringde boende i området vid tvåtiden natten till torsdagen om att de hört en kraftig smäll. När räddningstjänsten åkte dit och undersökte det hela verkade orsaken vara en explosion vid en lokal tillhörande i ett bostadsbolag i området.

– Dörren är bortsprängd och det finns en del skador på fastigheten, säger Rickard Nilsson, ledningsoperatör på Räddningstjänsten till TT.

Bidens minister friades i riksrätt

USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet friades i det riksrättsåtal som bara levde några timmar.

Efter tre timmars debatt röstade senaten på onsdagskvällen ned de två åtalspunkterna mot Alejandro Mayorkas.

Ärendet rörde den politiskt infekterade migrationsfrågan, där Republikanerna länge krävt skärpt gränssäkerhet och tuffare tag mot olaglig invandring.

De tog därmed den ovanliga åtgärden att ställa Mayorkas inför riksrätt och hävdade att han ”medvetet och systematiskt” underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker.

Polis påkörd vid kontroll – misstänkt mordförsök

En polis blev på onsdagskvällen påkörd av en motorcyklist vid en trafikkontroll i centrala Halmstad, rapporterar Göteborgs-Posten. På motorcykeln satt två personer som utöver polisen skadades vid olyckan. De båda är gripna misstänkta för mordförsök. Polisens skador uppges inte vara livshotande.

Över 100 döda i översvämningar

Foto: Hussain Ali/TT

Flera dagars skyfall i Afghanistan och Pakistan har resulterat i att över 100 människor har dött och flera andra har skadats. I Afghanistan räknar man till minst 66 döda och över 1 200 skadade eller förstörda bostäder, rapporterar CNN. I Pakistan har över 30 människor dött.  Kraftiga skyfall är ovanliga i regionen så här års. Regnperioden börjar normalt i juni och pågår till september.

Uppgifter om beväpnad person i Bollnäs

På onsdagskvällen pågick ett stort polispådrag i centrala Bollnäs, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det fanns uppgifter om att en beväpnad person synts till i ett kvarter. Tidningen Ljusnan pratade med flera personer som sade sig ha sett en person med ett vapenliknande föremål äntra en byggnad.

Under kvällen inrymdes tiotals personer i en konferenslokal. De har nu fått lämna lokalen och polisinsatsen är avslutad. Varken någon misstänkt person eller vapenliknande föremål har hittats.

Svensk på lista över inflytelserika personer

Foto: Adam Ihse/TT

En svensk finns med när den amerikanska tidskriften Time publicerar sin prestigelista över världens hundra mest inflytelserika personer 2024. Det handlar om Jesper Brodin, chef för Ikeas holdingbolag Ingka Group.

55-årige Brodin, som bland annat varit assistent till Ingvar Kamprad och haft en rad andra topposter inom Ikea, leder bolaget med säte i Leiden i Nederländerna.

Ett års regn på tolv timmar i Dubai

Foto: Jon Gambrell/AP

Förenade Arabemiraten har det senaste dygnet drabbats av kraftiga översvämningar. Under tolv timmar på tisdagen föll över 100 millimeter regn i den största staden Dubai, vilket motsvarar ungefär den mängd regn landet får varje år. Dubais internationella flygplats är översvämmad och skolor i landet håller stängt till följd av regnet som uppges vara det kraftigaste på 75 år. Även Oman, Bahrain och Saudiarabien påverkas av ovädret.

Föremål oskadliggjort vid polishuset i Örebro

Bombskyddet kallades på onsdagen till polishuset i Örebro efter att ett misstänkt farligt föremål hittats i närheten av entrén. Föremålet har under kvällen oskadliggjorts, men avspärrningar kvarstår medan brottsplatsutredningen pågår.

Tidigare på eftermiddagen larmades räddningstjänsten till platsen efter att en bil fattat eld i anslutning till byggnaden. Branden har släckts och en man har gripits misstänkt för  grovt blåljussabotage samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi behandlar det som att de här händelserna har med varandra att göra. Vi har fryst läget till bombskyddet anländer, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Fordonen som brunnit tillhör en privatperson, inte polisen.

– Den står utanför entrén. Det är ingen som har kört in i byggnaden, säger Mats Öhman.

I den intilliggande tingsrätten fick en rättegång avbrytas efter händelserna.

– Vi ser ingen naturlig koppling till det ärendet, men det får utredningen visa, säger Mats Öhman.

Strejk avblåst – avtal klart

Ett avtal är klart. Det blir ingen strejk för fackförbundet Kommunals medlemmar, rapporterar TT.

–  Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider. Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunal varslade om strejk den 8 april efter att fackförbundet inte lyckats komma överens med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona om ett nytt kollektivavtal.

Riksdagen röstar ja till den nya könslagen

Efter en utdragen debatt har riksdagen antagit den nya könstillhörighetslagen, som innebär att åldersgränsen för att ändra juridiskt kön sänks till från 18 till 16 år. Personen kommer behöva ha målsmans godkännande, men det ska inte längre krävas en könsdysforidiagnos för att genomföra bytet.

Läs mer här

Efter sex timmar – maratondebatt om könstillhörighetslag över

Riksdagens ledamöter har sedan klockan 9 i morse debatterat könstillhörighetslagen, men nu har debatten avslutats.

Klockan 16 sker omröstningen. Sex av åtta partier i riksdagen har inför voteringen sagt att man kommer att rösta för lagen, som innebär att det ska bli lättare att ändra juridiskt kön.

KD och SD är kritiska och försöker få med sig ledamöter från andra partier.

– Rösta i enlighet med din övertygelse, för än finns chansen att göra om och göra rätt, sade KD-ledamoten Hans Eklind i kammaren under eftermiddagen.

Dom om mord på 47-årig pappa överklagas

En 19-årig man som dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man i Tullinge överklagar till Svea hovrätt. Offrets son var misstänkt för inblandning i ett annat våldsdåd riktat mot anhöriga till Foxtrotledaren Rawa Majid. Mordet på den 47-årige pappan var enligt tingsrätten en hämndaktion.

Enligt den dömde 19-åringen var det en annan man som genomförde skjutningen i Tullinge. I överklagan uppger han via sin advokat att han endast körde skytten till platsen, men att han inte hade kännedom om att ett mord skulle genomföras.

Flera personer som dömdes för grovt skyddande av brottsling i målet överklagar också.

Börshuset i Köpenhamn inspekteras – se bilder inifrån

Börshuset i Köpenhamn inspekteras efter branden.

Klockan 14.30 inleddes en inspektion inne i det brandhärjade börshuset i Köpenhamn. På plats finns bland andra polis och räddningstjänst.

Brandbekämpningen pågår i delar av huset men media hänvisas till områden som är säkrade. Där är det så pass oskadat att det är möjligt att fortsätta bedriva verksamhet, uppger Brian Mikkelsen, vd för Dansk Erhverv.

Även om det i nuläget är ovisst när man kan påbörja en utredning av den nedbrunna delen av det anrika huset tror polisen att möjligheten att hitta brandorsaken är god.

– Vi har påbörjat en traditionell utredning där vi tittar på video, förhör vittnen och tittar på ritningar av byggnaden, säger Brian Belling vid Köpenhamnspolisen till danska TV2.

Åklagaren i rätten: Skytt steg ut ur bil och sköt

Foto: Magnus Hallgren

Fyra män ställs nu inför rätta efter masskjutningen och dubbelmordet på Farsta torg i juni förra året. När förhandlingen inleddes strax efter klockan 13 satt de åtalade tyst och avvaktande i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, en våning under jord.

Åklagaren Angelica Runesson inledde sitt anförande med att beskriva vad utredningen har visat. Enligt henne hade två av de åtalade männen åkt till platsen i en bil, varav en gick ur bilen och sköt med ett automatvapen på platsen. Totalt sex personer träffades av kulorna, enligt Angelica Runesson – och en 15-åring och en 43-åring fick allvarliga skador.

– Båda avled av sina skador, säger hon.

Följ DN:s direktrapportering från rättegångens första dag här

Landslagschefen har fått hjärntumör

Damernas landslagschef i fotboll, Marika Domanski Lyfors, har drabbats av hjärntumör. Hon har påbörjat sina läkarbehandlingar och kommer att vara sjukskriven från sin tjänst på Svenska fotbollförbundet (SvFF).

”Vi är otroligt tagna av det här tunga beskedet och ska göra vad som står i vår makt att ge vårt stöd till Marika. Hela SvFF och alla spelare hoppas på ett snabbt tillfrisknande och kommer stötta henne under tiden”, säger SvFF:s fotbollschef Kim Källström till förbundets webbplats.

Hur Domanski Lyfors ska ersättas under sjukskrivningen är inte klart.

”Vi önskar att Marika Domanski Lyfors får tillfriskna i lugn och ro”, fortsätter Kim Källström.

Läs mer här

Man knivhuggen – allvarligt skadad

En man har blivit knivhuggen i bröstkorgen utomhus i Skövde, skriver polisen. Mannen har förts till sjukhus med allvarliga skador.

Gärningsmannen ska ha försvunnit från platsen, enligt P4 Skaraborg.

”Utmanade säkerhetsläge inför Eurovision”

Malmö stad, polisen och SVT håller pressträff om säkerheten under Eurovision Song Contest..

Malmö stad presenterar arbetet kring säkerheten under Eurovision Song Contest.

Medverkar gör Per-Erik Ebbeståhl från kommunen, polisens räddningsledare Petra Stenkula, SVT:s producent Ebba Adielsson samt Malmö arenas vd Karin Mårtensson.

–  Säkerhetsläget är utmanande, men vi i Malmö är stolta över att få arrangera Eurovision, säger Malmö stads Per-Erik Ebbeståhl och understryker att man är medveten om att alla inte vill  medverka på ett positivt sätt.

– Vi måste respektera att man har olika synpunkter. Men  våldsyttringar och sabotage  är fullständigt oacceptabelt i alla sammanhang, fortsätter han.

Han har fullt förtroende för att säkerheten kommer att upprätthållas. För besökarna gäller väskförbud och inpassering genom larmbågar på de arenor där evenemangen hålls. Det handlar om Folkets hus och arenan Malmö Live.

Polisen kommer att få resurser från hela Sverige och har ett nära samarbete med Säkerhetspolisen, berättar polisens räddningsledare Petra Stenkula.

Polisen har tidigare varnat för farlig ryktesspridning inför eventet som är världens största musiktävling.

Ansökan om koranbränning inför Eurovision

Polisen i region syd har fått en ansökan om allmän sammankomst där avsikten är att bränna en koran. Arrangörerna vill att det ska ske vid Gustav Adolfs torg i Malmö den 3 maj, alltså dagen innan Eurovision-veckan börjar, skriver SVT.

Ansökan prövas just nu och inget beslut har ännu fattats.

– Vi vet att man har ansökt, tillstånden kommer hanteras regionalt, säger Per Engström, kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse runt Eurovision till SVT.

Sara Skyttedal får stanna i sin europeiska partigrupp

Tidigare KD-ledamoten, numera företrädare för Folklistan, Sara Skyttedal får vara kvar i sin partigrupp EPP i Europaparlamentet.

I EPP ingår svenska Moderaterna och Kristdemokraterna som medlemmar. Efter att Sara Skyttedal bytte parti har KD verkat för att hon ska uteslutas ur EPP. Nu blir det inte så, beslutade ledningen för EPP vid ett möte på tisdagskvällen.

Däremot får Sara Skyttedal inte uttala sig i EPP:s namn eller använda gruppens resurser tills vidare.

”Jag tycker europeisk borgerlighet borde breddas. Bara så kan man bli stärkta efter EU-valet. På ett personligt plan är jag tacksam att kunna fortsätta verka i den partigrupp jag varit aktiv i under de senaste fem åren”, skriver Sara Skyttedal i ett sms till DN.

Ledamöterna i EU-parlamentet sammanträder bara en dryg vecka till. Därefter upplöses parlamentet inför EU-valet, som pågår den 6-9 juni i de 27 EU-länderna.

Riksdagen debatterar könstillhörighetslag

Riksdagen debatterar könstillhörighetslag.

Riksdagsledamoten Yasmine Bladelius (S) inleder debatten om det omstridda lagförslaget om att det ska bli lättare att ändra juridiskt kön.

– I dag har 17 länder i världen en modern könstillhörighetslag, med på listan finns samtliga nordiska länder, men inte Sverige, säger hon, som beskriver förslaget som väl underbyggt.

Debatten om lagförslaget väntas pågå hela dagen. Omröstningen sker klockan 16.

Förslaget splittrar regeringen och Tidösamarbetet. Moderaterna och Liberalerna lägger fram förslaget, utan stöd från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

SD yrkar på att förslaget ska skickas tillbaka till utskottet, vilket kräver att en tredjedel av de närvarande ledamöterna röstar för det.

Läs mer här

Trump ramlar ut från topplista

Kursraset för mediekoncernen Trump Media & Technology Group innebär konsekvenser för Donalds Trumps egna ekonomi.

Expresidenten halkar nu ut ur nyhetsbyrån Bloombergs miljardärslista över de 500 rikaste personerna.

Trump klättrade på listan i samband med börsnoteringen av bolaget men den senaste tiden har det gått desto tyngre. Under gårdagen föll aktien mer än 14 procent efter beskedet att man ska lansera en streamingtjänst och från börsnoteringen har aktien rasat 67,7 procent.

Kvinna anhållen för grov mordbrand i lägenhet

En 30-årig kvinna har under natten anhållits misstänkt för grov mordbrand efter en lägenhetsbrand i Hammarö, Karlstad. Branden utbröt vid 19.30-tiden på tisdagen och var fullt utvecklad en  stund senare. Branden kunde dock släckas innan den spred sig till intilliggande lägenheter.

Två timmar efter att larmet gått senare greps den 30-åriga kvinnan. Hon anhölls tidigt på onsdagmorgonen av jouråklagare, skriver polisen på sin hemsida.

Miljön i topp inför valet – men bara i Sverige

Allt fler väntas rösta i årets EU-val – men av helt olika skäl. Sverige är enda landet där klimatfrågorna ligger i topp, visar en färsk mätning från EU-parlamentet. Över 25 000 européer har fått säga sitt i den senaste så kallade Eurobarometermätningen, den sista inför EU-valet den 6-9 juni.

Sverige sticker ut som enda land i mätningen där klimatförändringarna ses som den viktigaste valfrågan. Här är dock svenskarna i samklang med de unga väljarna, som också sätter klimatet i topp. Sverige är också unikt med att sätta klimatet som den fråga som man vill att EU fokuserar på för att stärka sin ställning globalt.

Ett annat land som sticker ut är bjässen Frankrike, som hamnar i botten av flera tabeller när det gäller de tillfrågades syn på sina levnadsförhållanden, optimism inför framtiden och bilden av EU.

Brand på zoo – hundratals djur döda på Krim

Över 200 djur har dött i en brand i en djurpark i Jevpatorija på Krims sydvästkust.

Enligt myndigheter på den ryskockuperade halvön brann ett femvåningshus ned till grunden, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty. I byggnaden fanns lemurer, kameleonter, papegojor, sköldpaddor, stora ormar och en rad andra djurarter.

Ryska statliga Tass rapporterar att samtliga djur på Tropicpark Zoo dog. Statstrogna Ria uppger dock att brandmän lyckades rädda två björnar från infernot. Inga människor skadades i branden, som tros ha orsakats av en kortslutning.

Hundratals evakuerade vid indonesisk vulkan

Ännu ett vulkanutbrott har skakat indonesiska Sulawesi, denna gång i samband med ett jordskalv med magnituden 5,3 vilket är betydligt kraftigare än de tidigare under det senaste dygnet. Lava och aska väller ut ur vulkanen Ruang och myndigheter har höjt hotnivån till den näst högsta varför man låtit evakuera 800 personer från norra Sulawesi, rapporterar Reuters.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

”Dessa nya sanktioner och andra åtgärder innebär att pressen för att hålla tillbaka och nöta ner Irans militära kapacitet och effektivitet fortsätter”, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett uttalande, enligt AFP.

EU förbereder liknande sanktioner, meddelade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen.

10 000 liter mjölk rann ut på E6:an

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är många mjölkpaket, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten, till tidningen.

Föraren skadades inte i olyckan. Avfarten stängdes av i norrgående riktning medan olyckan hanterades. Den spillda mjölken krävde ingen åtgärd.

– Det är ingen tjäle nu och det finns inga vattendrag i närheten, så mjölken går ner i marken bara, säger Karlborg.

Detonation vid port i Landskrona

Ett okänt föremål har detonerat vid en port i centrala Landskrona, skriver polisen på sin hemsida.

Skadorna på huset är små och ingen person har skadats, uppger polisen som har spärrat av platsen och genomför en teknisk undersökning.

Halva juryn spikad till Trumps rättegång

Strax innan midnatt, svensk tid, avslutades den andra dagen i rättegången mot Donald Trump för hans så kallade hyschpengar till bland annat porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels). Under dagen har sju kandidater valts ut för att delta i juryn, efter att ha frågats ut av både försvaret och åklagare. Nu återstår för rätten att välja ut ytterligare fem New Yorkbor till jurytjänst, därutöver ska ett antal ersättare väljas ut. Under slutet av dagens förhandling meddelade domaren Juan Merchan att man förhoppningsvis är redo att dra igång med själva rättegången på måndag morgon nästa vecka, rapporterar CNN.

Anna Kinberg Batra ber om ursäkt för annons i receptionen

I SVT:s Aktuellt ber Stockholms  landshövding Anna Kinberg Batra om ursäkt för rekryteringsprocessen då en av hennes vänner fick ett toppjobb på myndigheten. Tjänsten annonserades enbart genom en annons i receptionen, något som Aftonbladet avslöjat.

– I efterhand är det lätt att konstatera att det hade varit mycket bättre om det inte hade varit några frågetecken. Jag kommer inte göra så igen, säger hon

Avslöjandet gjorde att länsstyrelsen inledde en intern utredning, och nu inleder även Justitieombudsmannen (JO) en utredning av två rekryteringar.

I samma program försvarar Kinberg Batra också rekryteringarna. Hon konstaterar att statsåklagaren valt att inte inleda en förundersökning om tjänstefel och understryker att kompetens varit i fokus i samtliga rekryteringar.

Marabous mjölkchoklad återkallas efter mandellarm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Återkallelsen rör Marabou Mjölkchoklad 200g med bäst före-datum 12.10.2024 och batchnummer OUV0135022.

Mjölkchokladen är märkt med ”kan innehålla nötter”, men i chokladens allergenprofil ingår inte mandel. Därför förekommer en hälsorisk för de med mandelallergi.

”Konsumenter som har köpt Marabou Mjölkchoklad med angivet utgångsdatum och batchnummer ombeds returnera produkten till butiken där de köpt den för återbetalning, alternativt kontakta Mondelez kundtjänst”, skriver Mondelez.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Striden rör planer på nya scheman, som enligt PCS ”tvingar bort 250 medlemmar från sina jobb i passkontrollen”. Förändringarna kommer att ”slå oproportionerligt hårt mot de som har funktionshinder eller är vårdnadshavare”, enligt facket.

Senaste gången det strejkades i passkontrollen på Heathrow – en av världens största flygplatser – kallade brittiska regeringen in militär personal för att hålla terminalerna öppna. Det var i december 2022.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Mannen misstänks för att ha begått sexuella handlingar mot barnet vid ett eller flera tillfällen i mars i år.

Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt, eftersom mannen är närstående till barnet.

Mannen varken erkänner eller förnekar brott.