Ligan bakom miljonbedrägerierna avslöjad – privatperson hackade dator

Publicerad 2024-03-20

Över 1 200 personer har blivit bedragna på miljontals kronor.

Uppdrag granskning har följt en privatperson som har hackat bedragarnas datorer och telefoner – och har kunnat se allt de säger och gör.

Tack vare materialet kunde flera frontfigurer gripas efter att de lurat äldre personer på pengar.

Under februari kunde Uppdrag granskning avslöja hur telefonbedragare i Marbella lurat främst äldre personer på sammanlagt 25 miljoner kronor. En konsekvens blev att regeringen kallade till sig storbankerna och krävde bättre säkerhetslösningar.

Efter hackarens kartläggning är det enligt åklagare cirka 1 200 personer som är målsägande i fallet.

En 19-årig man hemmahörande i Eskilstuna har nyligen gripits i Portugal, och ska överlämnas till Sverige. Även två unga män har gripits i området runt Eskilstuna, samt en 29-årig kvinna som ska ha agerat kundtjänst åt bedragarna. Alla tre är häktade för grovt bedrägeri.

Gripandena kommer efter att en hackare kartlagt ligan i ett halvår. Privatpersonen är anonym för att skydda sig mot ligan, som har kopplingar till olika kriminella gäng. Han har polisanmälts för olaga dataintrång, men hävdar att hans handlingar är för att motverka organiserad brottslighet.

– Om jag kan använda min kunskap för att hjälpa till att stoppa det, så vill jag göra det, säger han till Uppdrag granskning.

Äldre kvinna i telefon. Arkivbild.

”Dina pengar kommer försvinna”

I materialet kan man höra personerna försöka lura en 82-årig kvinna på pengar.

– Det är 202 000 kronor som har försökt att signeras ut. Ifall du inte väljer att signera så kommer dina pengar försvinna inom fem till sex minuter, säger en av dem till kvinnan.

Gruppens bedrägerier började med ett sms om en påhittad beställning.

Man kan även höra hur polisen knackar på dörren till 19-åringens lägenhet i Portugal. Musiken tystnar och han grips.

Kammaråklagare Anton Larsson Forsberg leder förundersökningen, och menar att materialet från hackaren kan användas även om det kommer från ett olaga dataintrång.

– Vi har fri bevisprövning i Sverige så som huvudregel får vi använda material oavsett hur det inkommit och som en del av förundersökningen har vi ju försökt att verifiera det som kommer in, säger han till Uppdrag granskning.

Följ ämnen i artikeln