Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moa Ilar

Julia, 27, hånad – för att hon pratar svenska

Den finlandssvenska åkaren Julia Häger fick utstå glåpord efter målgång på världscupen i Ruka. 

27-åriga Häger kallades för ”vittun hurri”, översatt till ”jävla svenskfinländare” av någon i publiken. 

– Jag blev chockad förstås, säger hon. 

Moa Ilars första världscupvinst.
Foto: Privat / Instagram
Julia Häger.
Foto: Jussi Saarinen / Iltalehti
Julia Häger under ett skidtest på världscupen i Ruka.
Foto: Privat

Julia Häger har i många år legat på gränsen till världscupstävlande. 27-åringen från Nykarleby i Finland tävlar främst på skandinavisk cup-nivå, men när världscupstävlingar avgörs i Finland tar hon ofta plats i den nationella kvoten. 

Så även här i Ruka.

I lördagens 10 kilometerslopp gick hon in som 49:e åkare, drygt tre minuter långsammare än vinnaren Ebba Andersson. Men hennes positiva upplevelse från tävlandet i världscupen blev negativ på grund av någon i publiken. 

Häger skriver på Instagram att hon blev kallad ”vittun hurri”, översatt till ”jävla svenskfinländare”, när hon låg i målfållan efter loppet. 

”Alltid provocerar man någon finne av att existera”, skriver hon på Instagram. 

Julia Häger berättar om påhoppet på Instagram efter målgång i Ruka.
Foto: Privat / Instagram

Julia Häger om påhoppet efter målgång

Häger tävlade även i söndagen masstart och efter loppet berättar hon om lördagens upplevelse. 

– Jag låg ner i målfållan helt utpumpad efter en rätt dålig tävling så kände mig i en ganska utsatt position på det sättet. Så det tog en stund för min hjärna att fatta att någon verkligen ropade, men det men kryllar ju inte precis av finlandssvenskar i Ruka så fattade ju att det var riktat åt mig, säger hon. 

– Jag försökte kolla upp mot publiken för att se vem det var men det var ju omöjligt så jag tog mig bara bort från området så snabbt som möjligt. Jag blev ju chockad förstås och det är så klart tråkigt, men la inte så mycket energi på det faktiskt. 

Hur vanligt är det man som finlandssvensk utsätts för det här? 

– Det här är första gången någon ropar det här åt mig men jag har ju vänner som hållit på med lagsport och fått höra det ena och det andra när de möter ett finskt lag så det är säkert vanligare än man tror. 

Häger: ”Många av mina svenska vänner blev förvånade”

Häger har bott sex år i Sverige när hon studerat och berättar att hon fått förklara för sina svenska vänner hur det är att vara i språkminoritet. Hon säger att många av hennes svenska vänner blev förvånade. 

– Men det är ju inte som att jag upplever sånt här i min vardag och tror att de flesta inte har något emot oss. Men det finns ju undantag så klart och alla finlandssvenskar är ju medvetna om att det finns personer som inte gillar oss så särskilt förvånad blev jag ju inte. 

Trots påhoppet efter 10 kilometersloppet så kände Häger att den sammantagna upplevelsen av att tävla i Ruka. 

– Upplevelsen var riktigt bra, publiken var helt otrolig båda dagarna och hejade längs hela banan så det var kul att tävla. Mina egna lopp gick tyvärr inte så bra och jag hade ingenting att ge och kändes som att det inte fanns energi i kroppen. Men jag är glad över att få åka världscup igen efter en skadesäsong förra året. 

Häger slutade på 40 plats i söndagens masstart, nästan sju minuter bakom segrande Moa Ilar. 

TV: Missa inte senaste avsnittet av Skidsnack

Alla snackisar från världscupen i Ruka med Philip Gadd, Tomas Pettersson och Petter Landén.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.