Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudspecialisten om åldersgränsen: ”Ungas hud skiljer sig inte från vuxnas hud” Foto: Rick Bowmer

Avancerad hudvård får åldersgräns – men experter oense: ”Jag ser inte problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Apotek hjärtat inför 15-årsgräns på avancerad hudvård. Även Apoteket avser införa en liknande gräns. Men läkarnas reaktioner går isär – bör barns hudvård verkligen hanteras annorlunda än vuxnas?

”Vi vill gå före, och ta ett större ansvar för att inte vara med och driva på osunda beteenden”. Det skriver Apotek Hjärtat som på onsdagen meddelar att de inför 15-årsgräns på avancerad hudvård. Alltså hudvård som innehåller aktiva substanser, bland annat med syfte att minska rynkor eller skapa jämnare hudton.

I ett enkätsvar till SVT uppger även Apoteket att man avser att införa en åldersgräns på 15 år för den mer avancerade hudvården.

Samtidigt inför hudvårdsmärket Mantle en 18-årsgräns på alla sina produkter, till SVT säger företaget att att de dessutom kommer överväga att sluta sälja sina produkter hos de återförsäljare som inte själva inför ett förbud.

– Vi är villiga att ta det försäljningsbortfall som åldersgränsen potentiellt medför, säger Corinne Jerand vid Mantle.

Leyglow: ”Bollen är i rullning”

SVT har tidigare rapporterat om att allt fler barn använder hudvårdsprodukter. Hudläkare varnade då för att kroniska hudsjukdomar kan komma att öka som resultat.

– Tanken är god, men jag tror det kan bli svårt att genomföra i praktiken, säger hudläkaren Anita Eshraghi.

Även hudinfluencern Leyla Aksoy, känd som Leyglow, tycker att åtgärden visar att man tar frågan på allvar och säger att ”bollen är i rullning.”

– Det bör ske ansträngningar från alla håll. Just den här biten med åldersgräns på avancerad hudvård blir vad varumärken och handeln kan göra.

Hudläkaren: ”Jag ser inte problemet”

Men alla håller inte med.

– Jag tror att vi, om möjligt, tar det här på för stort allvar, säger hudspecialisten Lars Norlen.

– Ungas hud skiljer sig inte från vuxnas – men individuella skillnader kan vara otroligt stora.

Han menar dessutom att man inte sett någon ökning av unga som söker vård för symptom som kan kopplas till avancerad hudvård.

Vad tänker du då kring åtgärder som åldersgränser?

– Unga har uppenbarligen det här som en hobby. Ur ett medicinskt perspektiv har vi inte sett någon skillnad, så jag ser inte problemet.

SVT:S ENKÄT: SÅ SVARADE APOTEKEN

SVT kontaktade Sveriges sju största apotekskedjor: Apohem, Kronans apotek, Apotea, Meds, DOZ, Apotek 365 och Apoteket, för att se hur de ser på en eventuell reglering.

Sex av dem har återkommit med svar:

Kronans apotek:

”Vi rekommenderar aldrig avancerad hudvård till barn och unga om man inte har ett hudtillstånd som motiverar det, i övrigt avråder vi alltid avancerad hudvård för barn och unga. Vi ser även över om vi ska införa åldersgräns för avancerad hudvård. ”

Apohem:

”Vi tycker att det är bra att frågan om hudvårdsprodukter till minderåriga lyfts. Detta är något som vi har diskuterat och vi gör en utvärdering av vilka risker som finns, vilka produkter som bör omfattas och hur vi försäkrar oss om att de som faktiskt behöver produkterna får tillgång till dem.”

Apotea:

”För att handla på Apotea behöver du som är under 18 år ha vårdnadshavares tillstånd vilket framgår av våra köpvillkor. För att kunna genomföra ett köp och gå genom kassan behöver du ett Klarnakonto och för detta krävs att du är minst 15 år gammal oavsett betalsätt (18 om du vill handla mot faktura).”

Apoteket:

”Trenden kring avancerad hudvård är stark och vi ser nu över hur vi kan öka rådgivningen till våra kunder i alla åldrar och att begränsa eventuell försäljning till barn. I våra apotek har vi få unga som köper den här typen av hudvård men eftersom trenden är tydlig avser vi som en försiktighetsåtgärd att införa en åldersgräns på 15 år för den mer avancerade hudvården.”

Meds:

”Minderåriga står för en försvinnande liten del av vår försäljning av personer under 15 år, det handlar om mindre än en tiondels procent av våra kunder som handlar inom hela vårt sortiment. Vi har möjlighet att begränsa på ålder men har än så länge inte identifierat det behovet av nämnda skäl. ”

DOZ:

”DOZ Apotek har för tillfället inte för avsikt att införa åldersgräns på avancerad hudvård, men vi kommer noga att följa den debatt som nu sker. I vårt sortiment finns det många produkter som bör användas med försiktighet och där vår högt utbildade personal genom rådgivning guidar våra kunder rätt, oavsett ålder. Vi värnar om att våra kunder får rätt produkt givet det behov som finns, det gäller allt från värktabletter och andra receptfria läkemedel till hudvård.”

DE HÄR PRODUKTERNA FÅR ÅLDERSGRÄNS av Apoteket Hjärtat

Följande ingredienser och produkter får 15-årsgräns på Apotek Hjärtat:

  • AHA-syra (till exempel glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)
  • BHA-syra (salicylsyra)
  • Vitamin A (retinol och retinylestrar)
  • Vitamin C
  • Enzympeeling
  • Mekaniska peelingar med fysiska korn

Källa: Apotek Hjärtat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.