Regeringen dubblar biståndet till Bangladesh

Henrik Montgomery/TT

Publicerad 2024-03-20

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i flyktinglägret Cox's Bazar i sydöstra Bangladesh. Lägret som är världens största med uppemot en miljon människor består till största delen av rohingyer som flytt Burma.

På grund av den förvärrade krisen för flyktingar i Bangladesh ser regeringen att det behövs ökad humanitär hjälp och dubblerar biståndet.

– Vi ser att problemen har förvärrats och en uttrycklig prioritering för regeringen är att öka det humanitära biståndet som just räddar liv, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) från ett flyktingläger i Bangladesh.

Det är framför allt mat, mediciner och sjukvård som regeringen ser ett akut behov av och höjer därför årets anslag från 35 till 77 miljoner kronor.

Pengarna kommer att fördelas av Sida och läggs till det redan befintliga utvecklingsbiståndet till landet. Det kommer framför allt att gå till organisationer som FN:s organ UNHCR och WFP, som redan är aktiva i Bangladesh och snabbt kan få ut medlen.

Johan Forsell är på plats i flyktinglägret Cox's Bazar i sydöstra Bangladesh och ser att det extra bidraget kommer att göra nytta. Med en miljon rohingyer som flytt från förföljelser i Burma är det världens störta flyktingläger med ständigt ökande behov.

– Man får en ökad förståelse när man är på plats, säger biståndsministern.

Han besöker lägret med FN:s utvecklingsprogram UNDP och dess ambassadör kronprinsessan Victoria.

Följ ämnen i artikeln