Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Australien och Storbritannien undertecknar försvarsavtal

Australien och Storbritannien har undertecknat ett nytt försvars- och säkerhetssamarbetsavtal, skriver Reuters.

Avtalet ska bland annat göra det lättare för styrkorna att operera i varandras länder.

Senaste nyheterna

Risk för björkpollen i påsk

Foto: Hampus Andersson

Björken har ännu inte börjat blomma men allergiker kan ändå på känningar i påsk, skriver Sveriges radio. Det beror på att luftströmmar för med sig björkpollen in över Sverige från kontinenten. Något som redan har synts på bland annat mätstationen vid Göteborgs universitet.

Vanligtvis startar björkens blomning under andra halvan av april i södra Sverige och avslutas i i de nordligaste delarna runt månadsskiftet juni-juli.

Misstänkt mordförsök i Stockholm

En man är livshotande skadad efter att ha blivit misshandlad av flera personer, skriver polisen på sin hemsida.  Händelsen inträffade vid 02-tiden natten till fredagen i Bredäng söder om Stockholm. Bråket uppges ha startat i en bostad och fortsatt utomhus.

Två män har gripits misstänkta för misshandeln som är rubricerat som försök till mord. Männen har ännu inte hörts då de uppges inte vara talbara.

Brottsoffret har opererats under natten, men ska enligt uppgift från polisen vara fortsatt medvetslös, alternativt nedsövd.

Det finns inga uppgifter om några tillhyggen har använts.

Lavinfara i fjällen under långfredag

Det råder nämligen betydande lavinfara i fyra fjällområden, enligt Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser. Instabil snö gör att västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen bedöms ha betydande lavinfara med farliga förhållanden. Det innebär en trea på den femgradiga riskskalan.

Drevsnöflak är det största problemet i områdena. Naturvårdsverket varnar för att hård vind, värme och nederbörd bildar tjocka drevsnöflak. Enligt sajten kan lavinerna i dessa områden bli stora nog att bryta träd och ha kraft att förstöra en bil. Varningarna gäller för närvarande fram till klockan 18 på långfredagen.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Antonina Favorskaja greps och anklagades för att vara en del av en ”extremistorganisation” genom att publicera på sociala medier-kanaler tillhörande antikorruptionsstiftelsen som Navalnyj grundade, uppger människorättsorganisationen OVD-info.

Favorskaja filmade det sista filmklippet av Navalnyj innan hans död.

Skottlossning i Göteborg – man gripen

Strax efter klockan 23 på torsdagskvällen fick polisen i Göteborg in ett larm om höga smällar i Örgryte.

– På plats kunde man konstatera att en gärningsman skjutit genom en lägenhetsdörr. Ingen har skadats fysiskt, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Polisen är på plats med flera enheter och en man i 18-årsåldern har gripits misstänkt för skjutningen.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

Insatsen kopplas till anklagelser som tidigare i år riktats mot en polsk medborgare som är misstänkt för att ha spionerat för Ryssland.

”Säkerhetspolisen ABW leder insatser som en del av en utredning om spionaktiviteter för Ryssland riktade mot EU-länder och institutioner”, meddelar säkerhetspolisens talesperson Jacek Dobrzynski på sociala medier.

Enligt Dobrzynski är spionnätverkets ”mål att implementera Kremls utrikespolitik, inklusive att försvaga Polens position på världsscenen, misskreditera Ukraina såväl som bilden av EU-organ”.

Man allvarligt skadad i jaktolycka i Surahammar

En man i 60-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha träffats av ett skott i samband med jakt i Surahammar, enligt polisen.

– Mannen som har förts till sjukhus är allvarligt skadad. Det var inte han som avlossade skottet. Det kommer att utredas vad som hände på platsen, men i nuläget finns det ingenting som tyder på att det funnits uppsåt till att skada någon, säger polisens RLC-befäl Thomas Bertze.

Olyckan inträffade vid 20.30-tiden på torsdagen. En man i 35-årsåldern misstänks för vållande till kroppsskada.

– Vi varit där med ett antal resurser för att utreda händelsen. Det har resulterat i att man har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada, det är alltså ett oaktsamhetsbrott som utreds, säger Bertze.

Jaktvapnet har tagits i beslag.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Hon är den totalt femte personen som häktats i utredningen, som inleddes efter det att en död man hittats i en väska på Värmdö den 10 mars. Tre av dem är precis som den 27-åriga kvinnan häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta.

En av de efterlysta, en 25-årig man, blev enligt medieuppgifter gripen av polis vid en gränsövergång i USA i onsdags.

En fjärde person, en 19-årig man, sitter häktad misstänkt för mord.

Minst 46 döda i bussolycka i Sydafrika

Minst 46 personer har omkommit efter att en buss kört av en bro i Sydafrika. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till landets regering.

Ytterligare en person är allvarligt skadad, enligt Reuters. Bara ett 8-årigt barn ska ha överlevt.

Olyckan inträffade i den nordöstliga provinsen Limpopo.

Bussen ska ha fattat eld efter att chauffören förlorat kontrollen och kört av bron, rapporterar The Star.

Landets transportminister  Sindisiwe Chikunga är påväg till olycksplatsen.

IS-talesperson hyllar dådet i Moskva

Talespersonen för terrorgruppen Islamiska staten hyllar i ett Telegraminlägg dådet mot konsertlokalen i Moskva, rapporterar Reuters. Över 140 personer dödades i attacken den 22 mars.

IS tog tidigt på sig dådet, men Ryssland fortsätter att försöka lägga skulden på Ukraina.

USA har tidigare varnat för förestående terrorattacker i Moskvaområdet.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Coop återkallar ett parti skivad rostbiff av eget varumärke sedan man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i produkten.

Återkallelsen gäller Coop Rostbiff skivad, 90 gram med bäst före-datum 2024-04-12.

Produkten är inte längre möjlig att köpa. Kunder uppmanas att ta med varan eller kvitto till butik för att få pengarna tillbaka.

Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Axfood återkallar i sin tur både rostbiff och påläggsskinka efter att vid en kontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Det gäller Garant rostbiff 100 gram, med bäst före datum 2024-04-11 och Prime Patrol flatrökt skinka 120 gram, med bäst före datum 2024-04-21.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Det var när Rasmus Paludan brände en koran i utkanten av Malmö den 16 april 2022 som flera poliser träffades av stenar och blåljusfordon skadades.

De sex personerna döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och får flera års fängelsestraff.

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera svenska orter till följd av Paludans, partiledare för högerextrema Stram kurs, planerade koranbränningar.

Paludan besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Kryptoentreprenören Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse

Foto: Craig Ruttle/AP

Kryptoentreprenören Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse för bedrägeri och förskingring, det slår en domstol i New York fast. Kryptobörsen FTX som Bankman-Fried grundade värderades som högst till över 300 miljarder kronor men kollapsade i samband med att ägaren greps i november 2022 för att ha förskingrat kundernas pengar.

Läs mer här.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus. Terrorgruppen IS Afghanistanbaserade gren IS Khorasan har tagit på sig dådet – men från Kreml riktas anklagelserna fortsatt mot Ukraina.

Nu hävdar den kommitté som fått i uppdrag att utreda dådet att förövarna tagit emot ”betydande summor pengar och kryptovaluta” från Ukraina, som sägs ha använts för att förbereda brottet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass. En person som misstänks för att ha deltagit i finansieringen av terrorattacken har identifierats av kommittén, som kräver att han grips. Sedan terrordådet har fyra huvudmisstänkta gripits, tillsammans med flera personer som misstänks för kopplingar till dådet.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Konstitutionsutskottet (KU) är riksdagens möjlighet till granskning av ministrarna i regeringen.

Nu har KU kommit med sitt schema inför vårens utfrågningar och sist i ordningen står statsminister Ulf Kristersson. Han ska närvara den 26 april för att svara på frågor rörande hanteringen av löneprocessen för opolitiska tjänstemän inom Regeringskansliet.

Fackliga representanter rasade i slutet av 2023 mot ett direktiv om att tjänstemän som arbetade för att förverkliga Tidöavtalet kan få högre lön.

FN kräver agerande mot den ”katastrofala” situationen i Haiti

FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppmanar till omedelbar och kraftfull handling för att hantera den katastrofala situationen i Haiti, skriver organet i ett uttalande efter att ha publicerat en rapport på torsdagen.

”Korruption, straffrihet och dåligt styre, förvärrat av eskalerande gängvåld, har urholkat rättsstatsprincipen och fört statliga institutioner nära kollaps”, står det i rapporten.

Antalet människor som dött och skadats i gängvåld ökade markant under 2023 och har skjutit i höjden de första månaderna av 2024. Runt 1 500 personer har dödats hittills i år, enligt rapporten.

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Kvinnan har åtalats för att ha fotograferat och delat bilder på döda och lemlästade kroppar under sin tid i Syrien. Kropparna hade placerats ut av terrorgruppen IS i den syriska staden Raqqa 2014.

Hovrätten anser att det inte är bevisat att kvinnan tog bilderna eller poserade på dem. Rätten konstaterar att hon visserligen laddat upp bilderna, men att detta inte kan klassas som krigsbrott och att åklagaren inte har åtalat under andra rubriceringar.

Hovrätten fastställer dock tingsrättens dom vad gäller hot mot tjänsteman och grovt förtal, men påföljden stannar vid skyddstillsyn och samhällstjänst.

Insats på polisstation i Flemingsberg

En polisinsats pågår just nu på polisstationen i Flemingsberg, söder om Stockholm. Bombgruppen är inkopplad i ärendet, detta sedan man i samband med en utredning hittat ett föremål i en bil som skulle kontrolleras. Polisens presstalesperson Rebecca Landberg vill inte precisera vad det är för ett slags föremål med hänvisning till att det råder sekretess.

– Men det har startats en förundersökning om grovt brott mot lagen om explosiva varor, säger hon.

Rebecca Landberg betonar att polisstationen inte har utrymts och att det inte finns någon fara för personalen som arbetar där.

För stora schaktmassor tros ha orsakat raset på E6

För hög markbelastning i samband med bygget av en företagspark misstänks ligga bakom jordskredet vid E6 i Stenungssund, enligt åklagaren i ärendet.

Tre personer misstänks för brott. Samtliga har kopplingar till något av de två företag som äger respektive genomförde markarbete på platsen.

Utredarna tror att 74 000 kubikmeter externa schaktmassor lagts på platsen där skredet senare startade. I området pågick arbetet med att etablera en företagspark.

– Det är 54 000 kubikmeter mer än vad kommunens tillstånd tillät, säger Daniel Veivo Pettersson på en pressträff.

– Vi bedömer att marken där det senare rasat har påförts massor vilket lett till åtminstone tre gånger för hög belastning.

Läs mer här

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

Foto: Magnus Hallgren

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Det var på eftermiddagen den 8 maj i fjol som offret, en man i 20-årsåldern, hittades skjuten utomhus i Jakobsberg nordväst om Stockholm efter larm om höga smällar. Han fördes svårt skadad till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Fyra unga män åtalades för mordet som de enligt åklagarsidan begick tillsammans och i samförstånd.

Enligt polisen har mordet koppling till konflikter mellan kriminella nätverk.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Foto: Magnus Hallgren

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Riktpriset på 95-oktanig bensin höjs med 10 öre till 19,49 kronor per liter på bemannade stationer. Även andra bensinkvaliteter får motsvarande prishöjning, medan priserna på diesel och andra drivmedel – som etanol och fordonsgas – lämnas oförändrade.

Priserna är generellt lägre på obemannade stationer och kan variera lokalt.

Drygt hälften av priserna på fossila drivmedel består av koldioxidskatt, energiskatt och moms på både skatterna och själva bränslet.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts.

Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

De två personerna är anhöriga till den 17-åriga pojke som är misstänkt för att ha mördat en jämnårig flicka i Marks kommun. Flickan försvann den 14 mars och hittades död fyra dagar senare.

De anhöriga häktades förra veckan för grovt skyddande av brottsling samt för vapenbrott. Men Hovrätten i västra Sverige konstaterade på torsdagen att åklagarens bevisning inte var tillräckligt stark för häktning, efter att en av försvarsadvokaterna överklagat.

Åklagaren beslutade därför att häva även den andra häktningen. Misstankarna om grovt skyddande av brottsling kvarstår dock.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Foto: Johan Nilsson / TT

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Männen, 26 och 28 år gamla, tillhör enligt flera medier ledarskiktet i den kriminella grupperingen Dödspatrullen från nordvästra Stockholm.

Mordet skedde kvällen den 1 april 2017 i stadsdelen Boländerna. Två maskerade personer kom till platsen med bil och sköt ihjäl offret när han lämnade en snabbmatsrestaurang.

Senare samma kväll hittades den övergivna flyktbilen med vapen och kläder som burits av mördarna.

En av de nu åtalade häktades i sin utevaro redan 2021. Han satt då frihetsberövad i Spanien för grov narkotikabrottslighet. Den andra mannen häktades förra våren. Han avtjänade då ett fängelsestraff för annan brottslighet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson har tidigare uppgett för TT att hans klient blev ”förbannad över domen”.

Även kammaråklagare Ingegerd Jigin har överklagat domen. Enligt Skånska Dagbladet vill hon att föräldrarna döms på samtliga åtalspunkter och att straffen på åtta års fängelse skärps till minst tio år.

Barn fört till sjukhus – kördes på av backande bil

En bil backade under torsdagsmorgonen på ett barn i Stenungsunds kommun. Barnet fördes till sjukhus men var vaken och talbar, skriver polisen på sin hemsida. Annars är skadeläget oklart.

– Det verkar vara någon förskoleverksamhet vid den här platsen, säger polisens presstalesperson Jens Andersson till GP.

Olyckan utreds som vårdslöshet i trafik.

Kvinna död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern blev påkörd av ett tåg i Lindesbergs kommun under onsdagskvällen. Polisen säger att det är en ren olyckshändelse och anhöriga är underrättade.

– En person blev av en väldigt oklar anledning påkörd av ett tåg. Det är en olyckshändelse. När det skedde i går kväll så var det ett dödsfall utan brottsmisstanke, men det sker naturligtvis en utredning, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Förskolor stängs efter larm om radikalisering

Stockholms stads förskolenämnd har beslutat att dra in tillståndet för Mångårdens förskolor i Kista och Akalla som båda ligger i Järvaområdet. SVT Stockholm rapporterar att bakgrunden är Säpos larm från i höstas om risk för radikalisering. Förskolorna ägdes tidigare av samma bolag som ägde Cordobaskolan, det köptes upp i februari av företaget Utbildia och fick en ny ledning. Utbildias vd Patrik Nystedt säger till Nyhetsbyrån Järva att han är förvånad över nämndens beslut.

– Min uppfattning är att de har bestämt sig på förhand och det känns orättvist mot alla barn, medarbetare och vårdnadshavare, säger han.

Beslutet kommer att överklagas till förvaltningsrätten.

Man hittad död – polisen misstänker mord

En man i 30-årsåldern hittades på onsdagen död utomhus i ett område i Katrineholm. Omständigheterna gör att händelsen utreds som ett misstänkt mord, uppger polisen.

– Mannen hittades vid 18-tiden på onsdagskvällen. Flera personer har förhörts i fallet och ett antal har också frihetsberövats. Vi jobbar intensivt för att få klarlagt vad det är som har hänt, säger polisens presstalesperson Olle Älveroth till SVT Nyheter Sörmland.

Norrmännen hamstrar ägg i Sverige

Foto: Johan Nilsson/TT

Bristen på ägg i de norska livsmedelsbutikerna inför påskhelgen har fått norrmännen att åka över gränsen till Sverige, skriver Aftenposten.

Flera livsmedelskedjor har infört begränsningar på äggköp men trots det gapar hyllorna tomma, uppger tidningen.

– Folk förstår att de måste komma tidigt för att få ägg. Det är en desperat situation, och det har varit köer vid ägghyllorna i gryningen hos oss den senaste tiden, säger Arnt Christian Dovland på Rema 1000 till VG.

På skärtorsdagen väntas gränshandeln bli extra intensiv och då i synnerhet i Strömstad.

I Sverige har producenterna importerat ägg för att det inte ska uppstå en brist vilket drabbade kunderna i förra årets påskhandel.

Embracer i ny miljardaffär – säljer prestigebolag

Foto: Jessica Gow/TT.

Den Karlstadsbaserade spelkoncernen Embracer har skrivit avtal om att sälja Gearbox Entertainment för 460 miljoner dollar, motsvarande 4,9 miljarder kronor.

När Embracer köpte bolaget 2021 beskrev vd Lars Wingefors det som en ”av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna” i världen.

Köpare är Take-Two Interactive Software.

”Dagens offentliggörande är resultatet av den sista strukturerade avyttringsprocessen och är ett viktigt steg i att transformera Embracer in i framtiden med betydligt lägre nettoskuld och förbättrat fritt kassaflöde”, säger vd Lars Wingefors, medgrundare till bolaget, i ett pressmeddelande.

Gearbox ligger bakom den lättsamma skjutarserien ”Borderlands” och andravärldskrigsserien ”Brothers in arms”, och uppges för närvarande arbeta på sex titlar.

Ingen mer flygpost i Tyskland

Efter 62 års verksamhet lyfte det sista planet med flygpost för inrikesbrev från Berlin på torsdagsmorgonen, skriver dr.dk. För att få ner såväl kostnader och utsläpp har regeringen infört en regeländring för tyska postverkets leveranstider som nu förlängs. Enligt posten minskar CO2-utsläppen per brev med 80 procent genom att flygposten stoppas.

Avgiften för pass höjs till 500 kronor

Från den 1 maj blir det dyrare att skaffa pass. Då höjs ansökningsavgiften för vanliga pass och extra pass  från 400 kronor till 500 kronor, efter beslut av regeringen. Polismyndigheten ska även vidta åtgärder för att öka kostnadskontrollen och effektiviteten i den avgiftsfinansierade verksamheten, enligt regeringen. Köerna för att få ett nytt pass har under vissa perioder, som efter pandemin, varit långa på flera håll i landet.

Döms för sexövergrepp – utan beröring

Foto: Magnus Hallgren

En man som placerade sitt könsorgan i närheten av en kvinnas mun när hon sov döms för sexuellt övergrepp.

Högsta domstolen slår fast att det inte krävs någon beröring för att dömas.

”En handling kan utgöra en sexuell handling trots att det inte förekommit någon direkt fysisk kontakt”, skriver HD i ett pressmeddelande. Det krävs däremot att handlingen har en ”påtaglig sexuell prägel” och att den kränker offrets sexuella integritet.

Enligt domstolen räcker det att handlingen är av sådan karaktär att den ”typiskt sett” syftar till att väcka eller tillfredsställa den ena partens sexuella drift.

Mannen, som är i 70-årsåldern, fälls även för kränkande fotografering och två fall av ringa narkotikabrott. Han döms till åtta månaders fängelse och ska även betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Amerikanska politikern Joseph Lieberman död

Den amerikanska före detta senatorn Joseph Lieberman har dött, rapporterar Washington Post.

Han var senator för Connecticut mellan 1989 och 2013 och Demokratiska partiets vicepresidentkandidat i Al Gores presidentvalkampanj år 2000.

Lieberman blev 82 år.

Flera döda i guldgruvekollaps i Liberia

Minst 13 personer har omkommit och en sökinsats pågår för att försöka hitta flera andra som saknas efter att en guldgruva kollapsat i Liberia, uppger landets krishanteringsmyndighet.

Runt 25 gruvarbetare fastnade i gruvan, som ligger i landets mitt, i måndags, enligt en talesperson för myndigheten.

Fyra överlevande hittades i samband med att de 13 kropparna upptäcktes.

Liberia är ett av världens fattigaste länder. Runt 50 personer miste livet 2020 när en gruva kollapsade i de nordvästra delarna av landet.

Staten kan få peka ut platser för havsvindkraft

Regeringen vill förändra processen för att få bygga stora havsbaserade vindkraftsparker.

I ett uppdrag till en statlig utredning vill nu regeringen att utredaren ska se över om Sverige på sikt ska gå över till ett system där tillstånd endast ges genom ett anvisningssystem. I dag väljer företag som vill bygga vindkraft själva ut områden, och ansöker om att få bygga där, i ett så kallat ”öppen dörr-system”.

”Regeringen anser att ett öppen dörr-system är förenat med vissa nackdelar och risker”, står det i direktiven till utredningen.

Enligt regeringen handlar det om att göra tillståndsprocesserna mer förutsägbara och effektiva.

Utredningstiden förlängs till den 30 november 2024.

Mänskliga kvarlevor hittade i Hällevik

Mänskliga skelettdelar har hittats i Hällevik i Sölvesborgs kommun, skriver polisen på sin hemsida. Myndighetens tekniker har varit på plats för spårsäkring och hantering av kvarlevorna.

Eftersom man inte kunnat identifiera den döda personen har en förundersökning inletts, enligt polisen.

Dödssiffran skrivs upp efter terrordådet i Moskva

Ryska myndigheter har listat namnen på de som dödades i terrordådet i ett konserthus i Moskva i fredags. På listan syns 143 namn, en uppskrivning från den tidigare bekräftade dödssiffran.

Cirka 80 personer, bland dem sex barn, vårdas fortfarande på sjukhus, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass som citerar hälsoministern Michail Murasjko.

Den islamistiska terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

Sedan terrordådet har fyra huvudmisstänkta gripits, tillsammans med flera personer som misstänks för kopplingar till dådet.

Avtal nått för Lufthansas markpersonal

Den tyska flygbolagsjätten Lufthansa och fackföreningen som representerar markpersonal har nått en överenskommelse om ett löneavtal efter en långdragen tvist, meddelar parterna på onsdagen.

Därmed avvärjs hotet om strejker under påskhelgen.

Beskedet kommer efter det att markpersonalen i flera månader ordnat utmarscher som har lett till omfattande störningar i flygtrafiken.

Ingmar Nevéus: Kreml har bestämt sig för att väst och Ukraina planerade terrordådet

Foto: Anton Novoderezhkin/Polaris

Efter fem dagar har Putinregimen bestämt sig för vilken ”sanning” som ska gälla om terrordådet mot konsertlokalen i Moskva. De verkliga skyldiga är inte IS – som har tagit på sig skulden – utan Ukraina, USA och Storbritannien. Detta budskap förs nu ut i alla kanaler.

Läs mer här.

Misstänkt grovt brott i Katrineholm

Polisen skriver på sin hemsida att man fått kännedom om ett misstänkt grovt brott i Katrineholms kommun. Exakt vad som inträffat på platsen är ännu okänt, enligt polisen. Ett område har spärrats av.

Nobelpristagaren Daniel Kahneman död

Den israelisk-amerikanske psykologen Daniel Kahneman har avlidit, rapporterar Washington Post. Kahneman tilldelades ekonomipriset 2002, för sin forskning kring beteendeekonomi.

Hans bok ”Tänka, snabbt och långsamt” från 2011 sammanfattar mycket av Kahnemans forskning. Daniel Kahneman blev 90 år.

DN flerfaldigt nominerat till Röda korsets journalistpris

Tre DN-publiceringar är nominerade till Röda korsets journalistpris, klargjordes när organisationen på onsdagen presenterade de 14 bidrag som tävlar om årets utmärkelse.

Bärplockarnas verklighet av Alexander Mahmoud, Sven Björkland och Marianne Björklund, Pojkarna vid Eolshäll av Björn af Kleen och Sofia Nahringbauer samt Kriget i Ukraina av Peter Englund och Paul Hansen kan vinna priset på 30 000 kronor i resestipendium.

Priset ska uppmärksamma journalistiska gärningar som ”ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer”, skriver Röda korset.

Förlikning nådd i bråk mellan Disney och Florida

En förlikning har nåtts mellan allierade till Floridas guvernör Ron DeSantis och Disney. Det innebär att tvisten om vem som kontrollerar området där Disney World ligger i Florida är över.

Bråket mellan Floridas republikaner, med DeSantis i spetsen, och Disney inleddes när underhållningsjätten tog ställning mot delstatens så kallade ”don't say gay”-lag, som i praktiken förbjuder att barn under nio år undervisas om sexuell läggning och könstillhörighet

.DeSantis svarade med att inrätta en styrelse med översyn över det landområde som Disney enligt speciallagstiftning kontrollerat sedan 1967. Disney har kallat åtgärderna en politiskt styrd hämnd mot företaget. Disney har tidigare stämt guvernören och har anklagat honom för att försöka att begränsa bolagets yttrandefrihet.

Uppgifter: Man gripen i USA för väskmordet på Värmdö

En 25-årig man har enligt uppgifter till Aftonbladet gripits misstänkt för väskmordet på Värmdö.

Mannen, som tidigare befunnit sig på flykt, ska ha gripits vid en gränskontroll i USA.

Ytterligare två personer är fortfarande häktade i sin utevaro och jagas för mordet, enligt tidningen.

Svenska myndigheter uppges ha informerats om gripandet och enligt Aftonbladet vill amerikansk polis lämna över 25-åringen till svensk polis.

– Jag har inga kommentarer och vi har inga uppgifter att lämna i nuläget, säger åklagare Cecilia Tepper till tidningen.

Det var den 10 mars som en man hittades död i en väska i Gustavsberg på Värmdö.

Dömd för sexualbrott fälls för fler våldtäkter

2021 dömdes mannen från Norrtälje-trakten till fängelse för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande mot nio olika kvinnor. Nu rapporterar Nyhetsbyrån Siren att han döms för ytterligare två våldtäkter, samt misshandel mot en kvinna som han har haft en relation till. Dessa brott ägde rum 2020 och straffet blir tio månaders fängelse. Då har hänsyn tagits till den tidigare påföljden på fem år och fyra månaders fängelse.

Koranbrännaren Salwan Momika får inte överklaga utvisning

Irakiern Salwan Momika, som gjort sig känd genom att bränna koraner offentligt, får inte överklaga beslutet om att hans tillfälliga uppehållstillstånd ska dras in. Det beslutade Migrationsöverdomstolen på onsdagen. Därmed vinner utvisningsbeslutet från i höstas laga kraft. Samtidigt har han ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd eftersom det inte går att utvisa honom till hemlandet på grund av hotbilden där. Det tillståndet gäller till den 16 april.

Själv säger han till Expressen att han ska flytta till Norge.

– Jag är på väg till Norge. Sverige tar bara emot terrorister som beviljas asyl och ges skydd medan filosofer och tänkare blir utvisade, säger han.

Regeringen: Stödlinje mot psykisk ohälsa kan starta i höst

Foto: Pontus Lundahl/TT

En nationell stödlinje dit personer med psykisk ohälsa kan ringa dygnet runt alla dagar i veckan ska vara igång redan till hösten. Regeringen satsar också ytterligare 30 miljoner kronor till stödorganisationer som arbetar med psykisk ohälsa.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att utse en aktör som ska driva den nationella stödlinjen. Totalt 22 miljoner kronor avsätter regeringen till stödlinjen, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff.

Stödlinjen ska enligt socialministern bemannas av legitimerad personal dygnet runt alla dagar i veckan. Det handlar både om telefonstöd och ett webbaserat stöd. Sex månader efter att Folkhälsomyndigheten har utsett en aktör ska den vara igång.

–Meningen är att detta ska permanentas och vara statligt finansierat, säger Jakob Forssmed.

Åklagaren överklagar domarna i ättiksfallet

De fällande domarna i det uppmärksammande ättiksfallet överklagas.

Kammaråklagare Ingegerd Jigin vill att de två föräldrarna döms på samtliga åtalspunkter och att straffen på åtta års fängelse skärps till minst tio år, rapporterar Skånska Dagbladet.

Enligt tidningen vill åklagaren att mamman och pappan även ska dömas för att ha orsakat att flickan blev nedkyld till 33,9 graders kroppstemperatur.

Den då sexåriga flickan var nära döden när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton 2022.

Kroppen var full av blåmärken och gamla ärr. Hon hade obehandlade frakturer, märken efter en stor brännskada och vägde långt under genomsnittet för en sexåring. Enligt åklagaren hade hon utsatts för kraftig undernäring eller svält.

Åtta åtalas efter protestaktion i riksdagen

Den 14 februari blev flera politiker avbrutna av åhörare när de talade i riksdagen.  En av dessa var utrikesminister Tobias Billström (M). När han läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration och konstaterade att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas hördes en kvinna ropa ”Israel begår ju folkmord” från läktaren. Flera personer greps misstänkta för störande av förrättning.

Nu åtalas åtta personer misstänkta för brottet störande av förrättning. I stämningsansökningarna heter det att personerna ”genom oljud stört en pågående utrikespolitisk debatt i riksdagen som är en statlig förrättning”.