Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF

Kaoset runt lyxhuset ligger bakom jobbet

Skatt på lyxhus, brutna ekonomiska löften från indiska kycklingmiljardärer och misslyckade övergångar på grund att någon missat ett klick på datorn. 

Jon Dahl Tomasson liknade det vid ”en handgranat som kastats mot hans planer” och lämnade Blackburn. 

I dag gör han sin första match som svensk förbundskapten – så hade det kanske inte blivit utan kaoset i sin förra klubb. 

– Jag har ingen aning om jag hade blivit svensk förbundskapten annars, det är en bra fråga, säger han. 

Jon Dahl Tomasson.
Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anuradha Desai (mitten) på en Blackburnmatch 2011.
Foto: JON SUPER / AP TT / NTB SCANPIX
Gary Nevilles gamla lyxhus innebar problem för Blackburn.
Foto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA
Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den första mars klev Jon Dahl Tomasson ut på sin första presskonferens som svensk förbundskapten och berättade att den resa han skulle ta med det svenska folket på. 

Då hade det gått knappt tre veckor sedan han avslutat en annan form av resa. Efter sina två framgångsrika år i Malmö FF tog danske Tomasson över Championship-laget Blackburn Rovers under sommaren 2022. 

– Det är en klubb med mycket tradition, men även väldigt stor ambition, sa Tomasson då. 

Inom kort skulle Tomasson bli varse om att verkligheten såg lite annorlunda ut. 

Starten på Blackburns kaos – köptes av indiska kycklingmiljardärer

I november 2010 köptes Blackburn upp av Venkateshwara Hatcheries Group, eller Venkys, som de är kända som. Ett indiskt företag som gjort miljarder på att sälja kyckling. 

Deras intåg i klubben blev starten på ett enormt förfall för de tidigare Premier League-mästarna. Efter elva raka år i den engelska högstaligan åkte de ur och på kort tid minskade deras publiksnitt från 25 000 per match till nånstans mellan 12 och 15 000 åskådare per match. Fansen protesterar vilt mot sina nya indiska ägare och konflikten når ett form av klimax 2013 när en supporter kastar en snöboll på Jitendra Desai, make till Venkys högsta höns Anuradha Desai. 

Sedan den händelsen har Desai vägrat besöka Blackburn. 

Trots allt har Venkys stått fast vid klubben och enligt The Athletic är klubben fortsatt helt beroende av deras fortsatta investering för att kunna existera. I dag ser strategin dock annorlunda ut än i början. 

I dag satsar klubben på att utveckla unga talanger och sälja vidare dem för att på så sätt bygga upp ett starkare eget kapital. Sakta har det gett effekt och under Tomassons första år i klubben missade de uppflyttningskval på målskillnad. 

Sen kom kaoset – och ägarnas agerande för tio år sedan kom tillbaka för att hemsöka dem. 

Fick stora problem – efter köpet av Gary Nevilles lyxhus

I samband med köpet av Blackburn 2010 investerade Venkys i ett stort lyxhus några mil utanför Blackburn. De köpte det för drygt 90 miljoner kronor från den dåvarande Manchester Unitedspelaren Gary Neville.

Venkys plan med huset var att det skulle vara en plats för dem att utgå ifrån på alla sina resor till England för att följa Blackburn. Men konflikten mellan dem och supportrarna har lett till att huset mer eller mindre stått tomt i åratal och blivit en symbol för det tanklösa spenderandet Venkys blev kända för i början av sin tid i klubben. 

Det köpet kom också att innebära problem under sommaren 2023. 

Lyxhuset som är en symbol för Venkys ekonomiska problem.
Foto: Mäklarfirman Knight Frank

Indiens premiärminister Narendra Modi introducerade 2022 en lag kallad Foreign Exchange Management som i korthet gick ut på att stoppa rika indier från att ta ut pengar ur landet. Den nya lagen slog hårt mot Venkys som sedan sommaren 2023 är indragen i en rättslig process med den indiska regeringen gällande – vad den indiska staten anser – vara obetalda skatter. 

Bland annat på Gary Nevilles gamla lyxhus. 

Tvisten mellan Venkys och Indien pågår fortfarande och det fick reella konsekvenser för Tomasson med start förra sommaren. Den utlovade övergångsbudgeten kapades rejält – och Tomasson fick beskedet att Blackburn inte kunde värva någon över 30 då klubben var tvungen att prioritera vidareförsäljningsvärde i sina investeringar. 

Efter att ha gått miste om flera drömförstärkningar erbjöd Tomasson att säga upp sig. 

– Saker ändrade sig under sommaren. Det var som en handgranat. Jag sa till klubben att det inte längre var det projekt jag skrivit på ett kontrakt för att överse, så om de ville ha en annan huvudtränare skulle jag gå. Jag brydde mig inte om pengar, berättade Tomasson i början på februari i år. 

Venkys godkände inte Tomassons förfrågan, utan övertalades att stanna kvar i klubben. Han fick enligt The Athletic lovat att om klubben var i närheten av uppflyttningskval kring årsskiftet så kunde han få nya pengar till investeringar i januari. 

Där kom nästa smäll för Tomasson. En som skulle visa sig vara en dubbelsmäll. 

Jon Dahl Tomassons egna ord om kaoset

Blackburn hade spelat bra fram till december för att sedan kollapsa totalt. När de försökte förstärka med Orlando Citys anfallare Duncan Maguire i slutet av januari såg allt ut att bli klart när Venkys i sista stund la in sitt veto. Desperata för att hitta en lösning kom Blackburn och Orlando överens om ett låneavtal, fick grönt ljus och presenterade Maguire som ny spelare klockan elva på kvällen under övergångsfönstrets sista dag. 

Men. 

Trots att de skrivit under och skickat in alla papper i tid hade någon i organisationen glömt klicka på ”skicka” – och affären gick inte igenom alls. Maguire fick resa hem till USA och Tomasson var enligt uppgift rasande. 

Han meddelade på nytt Venkys att han ville säga upp sig – och den här gången fick han grönt ljus från ägarna, något som gjorde honom tillgänglig för det svenska landslaget. 

När Expressen träffar Tomasson i samband med hans presentation berättar 47-åringen att han inte vet om det hade varit möjligt för honom att leda Sverige och det inte vore för kaoset i sin förra klubb. 

– Ingen aning. Det är en bra fråga, faktiskt. Det är klart att situationen var annorlunda när Sverige kontaktade mig. Och allt ändrades, så klart, också efter transferfönstret, säger han. 

Hur ser du tillbaka på allt som hände i Blackburn?

– Jag hade en bra tid där. Bra ledarstab, bra fans och spelare som ville lära och utvecklas. Vi gjorde det bra under den första säsongen, i ligan och cupen. Jag önskar klubben allt det bästa.

Hur var relationen med ägarna?

– Ägarna hade en tuff tid. De hade en rättegångssak i Indien, vilket så klart är svårt att veta allt om.

Vilka lärdomar har du tagit av det som hände in i det här jobbet?

– Jag tror att du alltid lär dig saker i livet. Fotboll, särskilt Championship som är en bra och tuff liga med mycket matcher. Det är nästan matcher varje dag (Haha!), men jag gillar fotboll. Det är också mycket utmaningar och så klart, när budgeten förändras, är det en av dem.

TV: Tomasson vägrar prata om formationer: ”Hatar det”

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset