Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melinda Jacobs

E-Type: ”Jag gör det för att jag älskar det”

Martin ”E-Type” Eriksson håller på att slutföra andra hårdrocksplattan med Dampf och förra veckan slog hårdrocksbaren Mammut upp dörrarna för första gången.

Nya livet som pappa har inte avskräckt honom från att följa sina drömmar – tvärtom.

– Man får bara gasa, världen är ett ostron! säger Martin Eriksson.

E-types tårar vid altaret
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I juni har två år gått sedan hårdrocksbandet Dampf lanserades på Martin ”E-Type” Erikssons krog Aifur i Gamla stan. I samma veva fick Eriksson ett nytt alter ego sprunget ur hårdrocken, ”A-Tron”, hårdrockssångare.

Mottagandet har sedan bandet bildades inte varit alltför starkt. På Spotify strömmar bandet omkring 15 000 gånger i månaden, att jämföra med ”E-Type” som har närmare 600 000 lyssningar per månad, trots att det gått en herrans massa år sedan han gav ut ny musik.

Det är också därför som det är ”E-Type” och inte ”A-Tron” som förra veckan invigde hårdrocksbaren Mammut i Gamla stan i Stockholm.

– Det kommer ringa många psykologer, vi skulle vilja träffa er, för det känns som att ni är många, säger Martin Eriksson och skrattar.

Artikeln i korthet

Trots att han nyligen blivit pappa fortsätter Martin ”E-Type” Eriksson att följa sina drömmar – och ser världen som ett ostron.

Senaste veckan har Dampfs andra hårdrocksplatta färdigställts samtidigt som Mammut, en hårdrocksbar, öppnat.

Dampf har inte fått stor framgång jämfört med E-Types musik, men han är nöjd med att följa sin passion för hårdrock.

Dampf förbereder sig för en ny platta och drömmer om att vara förband till Ghost i USA.

Trots påtryckningar att ändra sin musikstil står Eriksson fast vid sin vision för Dampf.

Trots uppoffringar är han tacksam för möjligheten att följa sina drömmar och reflekterar över sina privilegier.

”Jag gör det för att jag älskar det”

Sitt hårdrocks-jag har Martin Eriksson närt länge, ända sedan ungdomen. Att det blivit både band och bar är han väldigt glad över.

– Dampf och Mammut bar är lite samma, jag gör det för att jag älskar det.

Baren hoppas han ska fylla ett tomrum i Stockholms krogutbud: Ett ställe som inte bara spelar hårdrock och metal, utan som också har en dialog (nåja) med gästerna.

– Vi har ett block som man skriver på framme vid discjockeyn, man spelar allt det folk önskar.

Nästan allt i alla fall.

– Jag älskar Tommy Nilsson, men det är den enda förfrågan vi har fått som vi inte har kört, säger ”E-Type”.

21 månader efter Dampfs första platta ”The arrival” står gruppen redo släppa ett nytt. När Expressen talar med ”E-Type” sitter han med det sista pillet inför släppet.

– Jag drömmer fortfarande att Dampf ska vara förband till Ghost i USA nästa år, drömmar måste man ha.

Trots att den stora succén uteblivit är han nöjd. I sommar ska bandet på vad han skämtsamt beskriver som en ”världsturné” – vilket hittills är en spelning på Sweden rock i Blekinge.

– Man gör det för att det är kul, och om man nu ska ha en spelning är det jävligt fett att ha den på Sweden rock.

Max Martins diss

”E-Type” har tidigare gjort små försök att få in lite hårdrocksinspiration i discon, men dessa har inte mottagits väl.

– Jag älskar att pilla med historia och hitta de här vansinniga, mörkare historierna. Men det är inte så poppis i discon, det har jag saknat. Jag har försökt med E-Type, att köra lite hårdare med hårdrockstexter, men ofta har produktionen – Max Martin – inte varit jätteförtjust i det, han tycker att dansmusik ska vara lite mer hjärta och smärta, viol och fiol.

Nu, när han själv är i förarsätet för produktionen, vill han inte tumma med sin version för Dampf. Påtryckningar från skivbolaget om att kanske vara lite mer strömlinjeformade i sin musik för att attrahera en större publik har vänligt men bestämt avfärdats.

– Då gör inte jag min dröm, min dröm är att göra Dampf precis som det låter. Exakt det här konstiga, säger han och fortsätter:

– Jag gråter mig inte till söms för att vi inte är största bandet i världen på hårdrock. Jag är tvärtom väldigt ödmjuk och glad över att vi fick en förfrågan om att spela på Sweden rock, det tog två år, men det är det största vi har i landet.

Hårdrocksbandet Dampf med E-type i spetsen.
Foto: Hans Shimoda/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Att samla på bilar och pengar, det tror jag är fel”

Trots att han inte räknar med att Mammut bar ska dra in några större summor, vilket Dampf inte heller lär göra, går det ingen nöd på honom.

– Som tur är har jag 42 spelningar med E-Type i sommar, så blöjor har jag råd med, säger Martin Eriksson.

Blöjor, ja, i januari förra året gick en dröm han närt länge i uppfyllelse när han fick sitt första biologiska barn med frun Melinda Jacobs.

Och sedan i höstas är han heltidsskriven i Vadstena tillsammans med frun, parets barn och bonusbarn. En ekvation som innebär vissa uppoffringar.

– 25 mil hem i går, 25 mil upp i morgon.

E-type är glad över sitt nya liv med Melinda Jacobs.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sträckan Vadstena-Stockholm må innebära vissa logistiska utmaningar, men det är ingenting som stoppar E-Type från att fortsätta jaga sina drömmar. En jakt han är medveten om är en lyx.

– Jag vet ju själv att min farfar, hans högsta dröm var att bli astronom. Det var det han levde för; astronomi. Men han hade inte råd, med tre barn och hus, så han körde taxi i 65 år.

– Men de som kan, där önskar man ju att fler kunde hoppa på och leva. Jag tror att det är det som är meningen med livet, att fullfölja så många drömmar man hinner innan det tar slut. Det och skratta mycket, det är ungefär det. Men att samla på bilar och pengar, det tror jag är fel. Men vad fan vet jag, en enkel trubadur i Gamla stan.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.