Hoppa till huvudinnehållet

Rykande färska insändare i korthet: 21 mars

Publicerad:
Att leva med djur är ingen mänsklig rättighet, det bör grunda sig i viljan att hjälpa en utsatt individ till ett kärleksfullt hem och de djuren väntar på djurhemmen! Blocka alla djur på Blocket, tycker insändarskribenten Anette Ingelsson.
Att leva med djur är ingen mänsklig rättighet, det bör grunda sig i viljan att hjälpa en utsatt individ till ett kärleksfullt hem och de djuren väntar på djurhemmen! Blocka alla djur på Blocket, tycker insändarskribenten Anette Ingelsson. Foto: P. Solomon Banda

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT-läsarna tycker till om stort och smått. Här är de senaste alstren ur insändarkorgen!

Länge leve måsarna!

Läste en insändare med signaturen ”Jonathan Livingston, Seagull” i NWT som klagade över att måsar skyddar sina ungar.

Vi kan flytta frågan till ett annat plan, nämligen följande: Vad skulle man själv göra om man hade barn? Skydda det i en hotande situation, eller stå och se på när det blir misshandlat?

Självklart skulle man skydda det.

Så varför ska inte måsar få skydda sina ungar?

Länge leve måsarna!

Joakim Börjesson, Karlstad

***

Blev lurad av parkeringsbolaget

Att parkera vid stora parkeringshuset vid Centralsjukhuset kan bli en dyr parkeringsavgift. Jag hade parkerat där några gånger och betalat med Easy park. När jag körde ut från p-huset såg jag en skärm med ett tack och mitt registreringsnummer. Tre veckor senare kom en faktura från Apcoa. Jag skulle betala för mina parkeringar i parkeringshuset. Jag ringde och frågade varför jag skulle betala två gånger? Som svar fick jag att Easy park inte har detta system, utan att man måste gå in på en app och registrera sig på Apcoa. Nu kan man undra hur många som blivit lurade genom att parkera inne i p-huset? Det är mycket dåligt gjort av Easy park, som inte upplyser om sitt fula sätt.

Tommy XII

***

Förbjud hyrläkare!

Förbjud hyrläkare, de tjänar 2-3 gånger mer än en vanlig läkare och gör samma jobb. Ni vill spara in på oss underbetalda undersköterskor, men har inga problem att betala 150 000 kronor i veckan för en hyrläkare. Dessutom äventyras patientsäkerheten när nya läkare kommer och går på en avdelning med patienter de inte känner till. Förbjud hyrläkare för att öka patientsäkerheten och minska utgifterna. 200 miljoner kronor på hyrpersonal 2023. Gör om, gör rätt, för allas säkerhet och för er plånbok.

Per S

***

Blocka djur på Blocket!

Facebook tillåter ej försäljning av djur, de kan ju vara stulna, insmugglade eller fridlysta, vem vet? Blocket borde också blocka försäljningen!

Jordbruksverket har skärpt reglerna för att höja kattens välfärd, de kräver att de med katt tar större ansvar. Tanken är att minska antalet bortsprungna och hemlösa katter, som redan är cirka 150 000! Oplanerade kullar ska förhindras, kastrering rekommenderas, katterna ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket.

När Blocket tillåter förmedling av katter som är okastrerade och ej id-märkta, sätter man ju krokben för att höja kattens status, varför tillåts det?

Vid avel ska båda föräldrarna vara friska, snart kommer kattungeannonser som är resultatet av oviljan att lägga pengar på kastrering av marskatter och som ”råkat” para sig med okänd hane.

Kalla Faktas avslöjande om “kamphundar” synliggör en förkastlig syn på hundar, flera är med i Svenska kennelklubben, vill Blocket stödja den aveln? Hundattackerna där hundar dött och människor skadats minimeras, när Blocket slutar förmedla djur som inte mår bra. Även smuggelhundar skulle minska, djuren skulle slippa lida när man slutar sälja djur som prylar.

Att leva med djur är ingen mänsklig rättighet, det bör grunda sig i viljan att hjälpa en utsatt individ till ett kärleksfullt hem och de djuren väntar på djurhemmen! Blocka alla djur på Blocket!

Anette Ingelsson

***

Båtbuss till nya bron mellan Råtorp och Färjestad

Jag tycker att nya Färjestadsbron är ett bra tillskott till Karlstad med ökade möjligheter till promenader och kontakt mellan människor på varsin sida älven. Så ska det vara när staden är i ett delta med mycket vatten. Men vore det inte ett ypperligt tillfälle att låta en av båtbussarna gå till bron? Dels vore då lättare för folk/turister att röra sig över ett större område, man får se Karlstad från andra vinklar är vanligt och dessutom besöka det alldeles ypperliga Café Råtorp som ligger invid Råtorpsidans brofäste. Jag har påpekat detta långt innan bron fanns och fick till svar att man skulle ”titta på det”. Nu borde det vara sluttittat och dags att gå till handling. En jättefin tur med möjlighet till ett mysigt utflyktsmål. Om jag fick bestämma vore detta en självklar linje/hållplats med båtbussen. Om inte så utnyttjar man inte de möjligheter som finns i sta´n och det vore synd för alla.

Roland

***

Fler patienter men färre personal

Regionrådet Åsa Johansson (S) med flera menar nu att de ställer sig bakom det senaste förslaget att dra in 370 tjänster. Ingen överraskning där. Hur de har mage att påstå att ändå kommer vara möjligt att behålla befintlig verksamhet? Det är ju höjden av ignorans. Att det bara skulle innebära strukturella förändringar. Då sägs ingen vårdpersonal upp då? Eller förflyttas vilket kommer innebära att folk säger upp sig själva, men det är ju också en lösning hur man blir av med personal. Och det här tjatet om att skaffa en kostym man har ekonomi till då den nuvarande är för stor är jag så trött på att höra. Hur kan man prata om det så lättvindigt? Det handlar om människor, livskvalité och överlevnad i vissa fall. Man kan inte heller fortsätta prata om att vi ska minska personal till antalet det var för ett par år sedan. Patienterna är ju fler!! Antalet patienter inom till exempel psykiatrin har ju ökat drastiskt och fortsätter öka, hur menar ni att färre personal ska ta hand om och hjälpa många fler patienter? Det är liksom enkel matematik och ni förstår hur det inte går ihop väl och hur man inte kan resonera så? Hur tänker ni kring om ni själva eller anhörig skulle behöva somatisk eller psykiatrisk vård, söker ni den privat?

Vakna!

***

Bygglovscirkusen tar inte slut

Att som politiker sitta i Stadsbyggnadsnämnden och bryta mot lagen är inte så attraktivt för Karlstads kommun. Bryter mot lagen gör man genom att man godkänner den nya uteserveringspolicyn. Genom att godkänna den policyn ger man enskilda näringsidkare fördel.

Man bryter mot lagar när man godkänner byggloven på Kungsgatan. Vilka lagar bryter man mot? Plan- och bygglagen, Kulturmiljölagen, Boverkets byggregler samt Förvaltningslagen. Hur vet jag detta? Jo, jag har läst alla handlingar i denna cirkus och den tar inte slut här om nu någon trodde det!

Inspektören

***

Här körs det för fort!

Läste om alla som inte kan hålla hastigheterna. Bedrövligt! Att polisen tar info om var det körs för fort visste jag inte. Men nu anmäler jag Hovlandavägen! Och tyvärr den tunga trafiken (kommunens egna bilar bland annat) som ökat. Ingen ser att det är 40 kilometer i timmen där!

Hammaröbo

***

Ja ä se trött på Region Värmland

Tydligen är det nån på Regionens hus som fått en etta i matte. Jag läser att Regionen ska sälja sjukhuset i Hagförs för 1 krona. Men om det ä se ont um penninger se da te å sälj detta fin sjukhus för ett X antal miljoner iställ å få in penninge. Söm ja ha sagt förut, lägg ner Torsby sjukhus dä ä ända 100 år å dålet. Sats på Arvika o CSK där de har bätter läkrer o ett ann vårdtänk. Dä kanske ä dags att de söm styrer denna Regionskuta sätter sa i skolbänken å lärer sa å räktn. Ja ä se trött på Region Värmland att dä finns snart int ord för deras dömheter.

Dags för ättestupan

***

Fastighetsägarna borde vara nöjda

Läser om hyresförhandlingarna i NWT, att fastighetsägarna inte är nöjda trots hyreshöjning mellan 5,2-5,75 procent i Värmland. Har fastighetsägarna glömt alla många år av låg ränta på sina lån? År där de ändå haft årliga hyreshöjningar.

Fastighetsägarna har precis som oss hyresgäster ett ansvar att planera sin budget inför sämre tider. Inte lägga ansvaret i knät på oss hyresgäster att backa upp behov av kostnadstäckning. Oron över att nu inte kunna förvalta och underhålla hyresrätterna behöver de inte bekymra sig över. Detta har inte skett under alla bra år med låga räntor så det kommer inte heller ske i framtiden. Ett tack till hyresgästföreningen!

Hyresgäst i Värmland

***

Kan vi återvinna smartare?

En stor lastbil från Stena körde förbi mitt hus, antar att den varit vid återvinningsstationen och hämtat. Jag räknade till nio plastpåsar som virvlade av flaket bara på den korta sträckan.

Under skatboet på min tomt vet jag inte hur många behållare till värmeljus jag hittat, några har jag hunnit ta innan robotgräsklipparen fått fatt på dem, andra inte.

Det är jättebra med återvinning, men kan vi göra det smartare?

Surgubben

***

Hymn till våren

Så är vi på väg mot ljusare dagar

En årstid som människan behagar

Då glömmer vi vintern som varit har

och resten av kylan som än dröjer kvar

Vi längtar till värme och sol

till bad och en svalkande pool

Med upprymda känslor vi nu brister ut;

Äntligen är vintern på väg mot sitt slut

Solen den värme och smälter ned snön

Det är ett tecken för vår så skön

och livet som en gång flyktade bort

har återvänt efter en tid så kort

Årstiderna ständigt cirkulerar

de sjuder av liv och inspirerar

Mötet med våren glädjer ditt sinne

jubla du själ ty tiden är inne

Hör du hur vindarna susar

våren är här och berusar

Rymden fylls åter med glädje och sång

av liv och kvitter som hörs än en gång

Ser du vårälven där i skogen

sin årstid den alltid är trogen

Porlet och bruset din känsla den når

välkommen åter du härliga vår!

Bruno Axelzon

Sunnemo

Artikeltaggar

BilarBlocketBoverketDjurDjur och naturHusdjurJordbruksverketKarlstadKarlstads kommunRegion VärmlandSocialdemokraternaVårdVärmlands län