Levan Akin skildrar transpersoner i Istanbul

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-03-21

Levan Akin skildrar situationen för transpersoner i Istanbul i sin nya film ”Passage”.

– Det känns som att de är under attack. De verkar vara ett slagträ för att plocka billiga politiska poänger, säger den svenske regissören.

Levan Akin fick fyra Guldbaggar för sin förra film ”And then we danced” och intresset är stort för nya ”Passage”. Regissören har blivit ett namn internationellt och filmen fick premiär på filmfestivalen i Berlin i februari. Den 22 mars blir det svensk biopremiär.

Det är historien om den georgiska kvinnan Lia som reser till Turkiet för att söka efter sin systerdotter Tekla, en transkvinna som flyttat till Istanbul.

– Jag träffade transkvinnor när jag gjorde ”And then we danced” och de berättade att de brukade åka till Istanbul som sexarbetare. Då var det någonting som väcktes inom mig, berättar Levan Akin.

Filmens tema är försoning, men också drömmen om att få leva som man själv vill. För vill Tekla ens bli hittad av sin moster?

Levan Akin kom i kontakt med transpersoner i samband med inspelningen av hans förra film "And then we danced".

Istanbul biroll

Trots att Turkiet har kritiserats för bristen på mänskliga rättigheter, och transpersoner far illa, misshandlas, trakasseras av polisen och i många fall tvingas till prostitution, har Istanbul blivit en stad dit många hbtq-personer från regionen söker sig.

– Det är ju lättare att vara gay och trans där ändå. Eller, det är absolut inte lätt, men man kan försvinna i mängden där.

Den myllrande mångmiljonstaden Istanbul är något av en birollsinnehavare i filmen och Levan Akin hade drömt om att få filma där. Men han beskriver det som en logistisk mardröm.

– Vi filmade på bakgatorna och då var det olika klaner som styrde, som man måste betala. Och så måste man ha personal från dem i teamet medan man var där, för annars sabbade de medan man filmade och började spela hög musik. Det var jättesvårt.

Den georgiska kvinnan Lia (Mzia Arabuli) söker efter sin systerdotter i Istanbul i Levan Akins nya film "Passage". Pressbild.

Sugen på Sverige

Levan Akin har gjort flera tv-serier på senare år och är just nu engagerad i den nya versionen av Anne Rices ”Interview with the vampire” för amerikansk tv. Efter att ha filmat två historier som utspelar sig i Georgien och Turkiet är han sugen på att göra något i svensk miljö.

– Jag tycker det är fantastiskt att Sverige gör de här filmerna. Vi har alltid varit internationella, alltid varit ute i världen. Det är väldigt svenskt att göra film på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Man jag vill jättegärna göra en svensk historia. Jag tycker vi har så många fantastiska skådespelare, som jag tänker att jag vill skriva någonting för. Men jag måste bara komma på vad det ska vara.

Regissören Levan Akin ser gärna att hans nästa film utspelas i en svensk miljö.

Följ ämnen i artikeln