Dagens PS

Dramatisk nedgång i den globala fertiliteten

Två gravida kvinnor. Enligt en ny studie kommer det födas för få barn i höginkomstländer i slutet av 2000-talet
Enligt en ny studie kommer det födas för få barn i höginkomstländer i slutet av 2000-talet. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 21 mars 2024

I slutet av det här århundradet kommer fertiliteten i nästan alla länder vara för låg för att upprätthålla befolkningsnivåerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny studie sjunker den globala fertiliteten och i slutet av 2000-talet kommer de flesta födas i fattiga länder, det rapporterar Reuters.

“Vi står inför häpnadsväckande social förändring genom 2000-talet”, säger studiens huvudförfattare, professor Stein Emil Vollset, vid Institute for Health Metrics och utvärdering, IHME, vid University of Washington i Seattle, USA, i ett pressmeddelande.

Söder om Sahara

Studien förutspår att 76 procent, eller 155 av 204, länder över hela världen år 2050 kommer ha fertilitetstal som ligger under nivåerna för befolkningsersättning.

År 2100 uppskattar forskarna att fertiliteten kommer vara för låg i 97 procent av länderna, eller 198 av 204 länder.

Forskarnas prognoser baseras på folkräkningar, undersökningar och andra datakällor som samlats in mellan 1950 och 2021, som en del av studien Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors.

I slutet av det här århundradet kommer mer än 75 procent av alla barn födas i låg eller lägre medelinkomstländer och över hälften kommer, enligt forskarna, födas i Afrika, söder om Sahara.

ANNONS

Senaste nytt

Färre barn per kvinna

ANNONS

Data visar att den globala fertiliteten, alltså det genomsnittliga antalet födda barn per kvinna, har minskat från cirka fem barn 1950 till 2,2 barn 2021.

År 2021 hade 54 procent, eller 110 av 204 länder, en fertilitet som låg under nivån för befolkningsersättning, som är 2,1 barn per kvinna.

Studien visar på en trend som är särskilt oroande för länder som Serbien och Sydkorea där fertiliteten är lägre än 1,1 barn per kvinna, vilket gör att dessa länder kommer få en krympande arbetsstyrka.

Enligt Stein Emil Vollset kommer många av världen fattigaste länder i stället få kämpa med hur de kan stödja sina unga och snabbt växande befolkningar.

Han säger att dessa länder dessutom är några av de mest politiskt instabila med ansträngda hälsosystem och hög påverkan av den globala uppvärmningen.

Enorma konsekvenser

Forskarna menar att sjunkande fertilitetstal i höginkomstländer ger kvinnor där fler möjligheter till utbildning och sysselsättning, men att trenden samtidigt signalerar ett akut behov av förbättrad tillgång till moderna preventivmedel och utbildning av kvinnor i andra regioner.

Natalia Bhattacharjee, forskare vid IHME och medförfattare till studien, säger att konsekvenserna är enorma.

ANNONS

“Dessa framtida trender i fertilitetstal och levande födslar kommer att helt omkonfigurera den globala ekonomin och den internationella maktbalansen och kommer att kräva omorganisering av samhällen”, säger hon i pressmeddelandet.

I ett uttalande säger hon att när nästan alla länders befolkning minskar kommer öppen invandring bli nödvändig för att upprätthålla ekonomisk tillväxt.

Nu krymper Sverige utan invandringen

Ett lands, givetvis även Sveriges, ekonomiska tillväxt beror till stor del av demografins utveckling. Befolkningstillväxt gynnar ekonomisk tillväxt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS